Jiří Holík získal Cenu města Jihlavy

27.05.2016 / Tomáš Lysý

V polovině května 2016 byl Gotický sál jihlavské historické radnice svědkem slavnostního aktu a jedné z nejvýznamnějších událostí města vůbec. Jihlavští zastupitelé udělovali Čestné občanství, Ceny města Jihlavy a Ceny Rady města Jihlavy. A právě druhé jmenované ocenění za celoživotní přínos pro sport a reprezentaci města získal Jiří Holík, legendární útočník Dukly Jihlava a rekordman v počtu reprezentačních startů. Bývalý hokejový hráč a trenér navíc dostane Nejvyšší ocenění kraje Vysočina, které se bude udělovat spolu s Kamennou, Dřevěnou a Skleněnou medailí kraje dne 27. října 2016 v Horáckém divadle v Jihlavě.

Jiří Holík

Trojnásobný mistr světa, majitel jedenácti medailí ze světových šampionátů, účastník čtyř zimních olympiád a sedminásobný mistr ligy s Duklou Jihlava. To je bilance kariéry Jiřího Holíka, výtečného bruslaře, elegantního a pohodového útočníka, který se stal jedním ze symbolů Dukly a československé hokejové reprezentace.

Mladší bratr další hokejové legendy Jaroslava Holíka, se narodil 9. července 1944 v Havlíčkově (tehdy Německém) Brodě v rodině soukromého řezníka. „Silnou vůli v nás vypěstoval on. Po tátovi byl spíš Jarda, já jsem klidnější po mámě. Ta se taky starala, aby z nás nevyrostli pakíni," vzpomínal při svých šedesátých narozeninách v rozhovoru pro ČTK na dětství. „S bráchou jsme se furt prali. Byl starší, silnější. Vždycky mě zmydlil. Jednou jsem po něm u babičky hodil kudlu," prozradil tehdy s úsměvem Jiří Holík.

Oba bratři se dali na hokej. A byli v něm úspěšní. Mladší Jiří okusil ten "dospělý" v roce 1962 v dresu rodného Havlíčkova Brodu. O rok později přestoupil do jihlavské Dukly, se kterou během své bohaté kariéry získal sedm mistrovských titulů (1967, 1968, 1969, 1970, 1971, 1972 a 1974). Zúčastnil se dvanácti světových šampionátů. Z mistrovství světa má jedenáct medailí (tři zlaté, pět stříbrných a tři bronzové). Čtyřikrát se představil pod olympijskými kruhy. Na olympiádách vybojoval s československým týmem dvě stříbra a dva bronzy.

Za jihlavskou Duklu odehrál 553 zápasů, ve kterých vstřelil 283 branek. V 319 utkáních oblékl reprezentační dres, nikdo v historii nenastoupil za národní tým vícekrát. Přidal v nich dalších 132 přesných zásahů. V závěru aktivní hráčské kariéry působil v Německu a Rakousku. V 90. letech vedl Duklu Jihlava.

Jiří Holík (vpravo) přebírá Cenu města Jihlavy z rukou Milana Koláře, náměstka primátora. Foto: Radek Tulis

Legendární hokejový útočník Jiří Holík (vlevo) a bývalý ředitel jihlavské Zoo Vladislav Jiroušek, spolu s Janem Koblasou držitelé Ceny města Jihlavy, o kterých rozhoduje a uděluje je zastupitelstvo města. Foto: Lubomír Maštera (NJR)

NEZAPOMENUTELNÁ BRATRSKÁ DVOJICE. Jiří Holík (vlevo) a jeho starší bratr Jaroslav Holík v dresu jihlavské Dukly. Foto: archiv Dukly Jihlava

Jihlava předávala ceny. Uctila osobnosti za celoživotní dílo, ocenila i mladé talenty