Karlovy Vary jdou po roce znovu do prolínací soutěže. Pomůže jim loňská barážová zkušenost?

27.03.2017 / Tomáš Lysý

ČEZ Motor České Budějovice, HC Dukla Jihlava, HC Energie Karlovy Vary a HC Dynamo Pardubice. Co tým, to bývalý mistr ligy. Dohromady má tento kvartet dvacet mistrovských titulů. Nyní budou tyto čtyři celky bojovat v letošní baráži o dvě extraligové vstupenky pro sezonu 2017/2018. Druhá část barážové představovačky soupeřů Dukly je zaměřena na HC Energii Karlovy Vary. Celek z lázeňského města a světoznámého Grandhotelu Pupp bude po roce opět bojovat o holé extraligové bytí. Loni se Energetici zachránili až v předposledním kole a stejný cíl mají i letos. Jako jediní ze všech čtyř účastníků se asi nemohou spolehnout na tak masivní diváckou podporu.

Zajímavost: Petr Šidlík na začátku sezony působil v Karlových Varech

Zajímavý náboj může mít utkání pro jihlavského obránce Petra Šidlíka. Mladý zadák se před sezonou 2014/2015 vrátil ze zámoří zpět do Dukly a odehrál i několik zápasů za extraligové Karlovy Vary. Na začátku letošního ročníku to vypadalo, že bude hrát právě za Energii. Jenže v přípravě se zranil a poté nedostal v karlovarském dresu pořádnou šanci. Nejprve se tak přesunul do Jihlavy na týden a poté, co se s vedením Karlových Varů nerozešel zrovna v dobrém, přesídlil do jihlavské kabiny natrvalo. „Letos jsem tam začínal, ale na druhou stranu jsem přešel do Dukly a vyvinulo se to pro mě nejlépe, jak mohlo. Nijak to nevnímám. Lidé, se kterými jsme měli neshody, nehrajou a jsou nahoře. Kluky z týmu znám, hráli jsme spolu, ale že bych byl nějak přemotivovaný, to určitě ne,“ sděluje přesvědčivě Petr Šidlík.

Petr Šidlík o utkání proti Karlovým Varům, kde začínal letošní sezonu

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla


Historie: Po premiérovèm titulu jen jedno play-off, jinak boj o udržení...

První zmínka o klubu z lázeňského města vzešla roku 1932, kdy byl založen tamější hokejový oddíl, nazvaný SK Slavia Karlovy Vary. O sedmnáct let později byla v Karlových Varech zkompletována výstavba nového stadionu a krátce poté, v sezoně 1951, se karlovarští hokejisté poprvé dostali do československé extraligy, kde hráli následujících pět let. Poté však přišel sestup o patro níž a v době největšího temna spadl klub po sezoně 1978/1979 do krajského přeboru, kde byl i v letech 1986-1989.

Velkou změnu znamenal ročník 1989/1990, kdy si karlovarský hokej zajistil postup z krajského přeboru do druhé ligy. Zde pobyl místní celek do sezony 1994/1995, ovšem již o rok dříve, kdy už měli Karlovarští silného sponzora v podobě Becherovky, výrobce místního bylinného likéru, nebyli k postupu do první ligy příliš daleko. Zlomem pro klub se stal ročník 1996/1997. Karlovy Vary si jakožto vítěz první ligy zajistily postup do extraligové baráže, kde sice prohrávaly s Opavou již 0:3 na zápasy, ale dokázaly si vynutit rozhodující sedmý zápas. Ten sice lázeňský klub prohrál, přesto se do extraligy po 42 letech dostal. 6. června 1997 oznámilo vedení klubu odkup práv na extraligu právě od Olomouce.

Vrcholem klubové historie byla dvě extraligová finále v sezonách 2007/2008 a 2008/2009. První finále Energie prohrála, když se jí podařilo v šestém domácím zápase odvrátit mečbol Slavie Praha, ovšem sešívaní v sedmém zápase před 17.123 tisíci diváky brali titul. O rok později již Varští nezaváhali. Stejného soupeře skolili v sérii 4:2 na zápasy a 12. dubna 2009 před vyprodanou Plechárnou slavili první extraligový titul i s jihlavskými odchovanci Lukášem Sáblíkem a Markem Melenovským.

Již v další sezoně se klub přestěhoval do moderní KV Areny, ale od té doby na extraligová finále jen vzpomíná. Pouze v ročníku 2010/2011 se opakoval vyřazovací souboj se Slavií, i když pouze v rámci předkola play-off, které Pražané vyhráli 3:2 na zápasy. Jinak bojovala Energie pětkrát ve skupině o udržení, resp. vyhnutí se baráži. Loni již musely Karlovy Vary - nakonec úspěšně - zachraňovat extraligovou účast v baráži, kde se znovu potkaly se svým „osudovým“ rivalem, Slavií, dále vítězem WSM Ligy Duklou Jihlava a tehdy úřadujícím mistrem extraligy a dalším úspěšným barážistou Litvínovem.

S využitím www.hokejkv.cz

Zatím první a poslední titul získaly Karlovy Vary v roce 2009, kdy oplatily Slavii finálovou porážku z předešlé sezony. Oslavy premiérového titulu byly obrovské, o čemž by mohl určitě s chutí povídat Marek Melenovský s Lukášem Sáblíkem. Foto: Kateřina Bogliová


Letošní sezona: Třinácté místo. O stupínek lepší než loni, ale opět baráž

Předsezonní situace Energie byla hodně nejistá. Prodají Karlovarští extraligovou licenci jinému zájemci nebo neprodají. Dukla Jihlava byla jedním z klubů, který o odkup licence projevil zájem. Nakonec si mohli fanoušci Energie oddechnout, 8. července 2016 totiž došlo ke kompromisu a klub za přispění partnerů, zástupců města a kraje dokázal naplnit rozpočet.

Po neuvěřitelných dvaceti letech v Energii se s klubem rozloučil trenér Karel Mlejnek, který postupně prošel prakticky všemi mládežnickými kategoriemi až po A-tým. Vystřídal jej Jan Tlačil a pod jeho vedením skončili Karlovarští na Dukla Cupu v konkurenci Novgorodu (KHL), Olomouce a Jihlavy na druhém místě. Karlovy Vary šly do sezony s mladým týmem (věkový průměr 25 let) a s několika hráči, kteří loni vybojovali baráž právě s Duklou.

Právě nezkušenost mohla být jedním z důvodů, proč Energie nedotáhla dobře rozehrané úvody zápasů do vítězných konců. Prvních devatenáct kol bylo z pohledu karlovarského týmu hodně nedobrých, z výhry se hráči radovali jen třikrát a poté přišla hodně negativní série 288 minut bez vstřelené branky. Po jejím prolomení se Karlovy Vary začaly zvedat, bodovaly devětkrát z dalších třinácti utkání. Vůbec celou druhou polovinu základní části měli Karlovarští lepší – byť získali v šestadvaceti duelech jen 27 bodů, pouze ve dvou případech prohráli o tři a více gólů a hned ve čtrnácti případech skončil výsledek rozdílem jediné branky.

Stadion: KV Arena, kapacita 6.000 míst (5675 k sezení)
Webové stránky: www.hokejkv.cz
Trenéři a Realizační tým
Soupiska A-týmu

Fanoušci i celý tým Karlových Varů se na baráž naladil poměrně úspěšným šestikolovým play-out. Energie v žádném případě nepůsobila tolik odevzdaným dojmem jako Pardubice, jelikož vyhrála pět ze šesti zápasů a střílela i poměrně dost branek. Celkové skóre ze šesti utkání skupiny o umístění měla 31:17.


Statistiky Karlových Varů – základní část 2016/2017 a šestikolové play-out 2017


Tabulka Tipsport extraligy ledního hokeje 2016-2017


Tabulka Play-out Tipsport extraligy ledního hokeje 2017

Více na Tabulky - hokej.cz