Ve čtvrtém vzájemném utkání s Piráty bude Dukla chtít potvrdit výhru v Litvínově

25.01.2018 / Tomáš Lysý

Předchozí utkání na ledě Litvínova mohlo Duklu poslat před Vervu nebo jí napevno přikovat ke dnu extraligové tabulky. Platila první možnost, Jihlava totiž podala u Chemiků dobrý výkon, dostala se do vedení 3:0 a nakonec vyhrála 3:1. Tři body mají pro červenožluté cenu zlata, mohou totiž odstartovat jednu z posledních stíhacích jízd, jak se dotáhnout na týmy před sebe. Jedním z nich je dvanáctý Chomutov, na který ztrácí třináctá Jihlava třináct bodů s utkáním dobru. A právě oba tyto týmy proti sobě nastoupí v pátek 26. ledna 2018 od 17:30 na Horáckém zimním stadionu.

Jestliže předešlé dvě první třetiny Dukla nezvládla, proti Litvínovu odehrála výrazně lepší první část. A vůbec celý zápas. Dostat se na ledě soupeře do dvougólového, potažmo třígólového vedení, to zažívali jihlavští hokejisté vůbec poprvé v sezoně. Proto také Tomáš Čachotský chválil. Uvědomoval si, že výkon na ledě Chemiků je jednou z cest, jak stahovat bodové manko, aby bylo v další části sezony stále o co hrát. Tabulka totiž dostává jasné obrysy. Suverénně vede Plzeň, za ní následuje Mountfield HK. Mezi třetími Vítkovicemi a pátou Kometou je rozdíl dvou bodů. Poté následuje další díra a dalších několik týmů, které si mění pořadí kolo co kolo. Šestá Olomouc, držící přímý postup do play-off, má 62 bodů, přičemž dvanáctý Chomutov jen o šest méně. Poté už následuje duo Jihlava – Litvínov se 43 body, Dukla ale s utkáním k dobru.

Piráti Chomutov

Vzájemný zápas mezi Duklou a Piráty tak bude také hodně důležitý. Jihlava může znovu zmenšit ztrátu na týmy před sebou, Chomutov nutně potřebuje body k boji o play-off. Dle výše uvedeného tabulkového postavení stačí Severočechům zvládnout dva tři zápasy a rázem se z místa znamenající play-out posunou směr přímý postup do vyřazovací části. Tam by svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky tuze rádi byli, vždyť po opětovném návratu do extraligy v roce 2015 nechyběli v závěrečné části sezony předloni ani v minulé sezoně. Před dvěma lety okusili čtvrtfinále, loni zapsali třetí nejlepší výsledek v klubových dějinách historickou účastí v semifinále.

Soupiska Chomutova
Trenéři a Realizační tým Chomutova

Piráti zatím prožívají sezonu jako na houpačce. Na jejím začátku vedli tabulku, poté se ve dvaceti zápasech radovali jen čtyřikrát z vítězství. Chomutov probudil až domácí zápas s Jihlavou, který vyhráli 4:2 a spolu s ním se v deseti utkáních radovali hned osmkrát. Jenže z posledních čtyř utkání zvítězil tým kolem reprezentanta a olympionika Michala Vondrky pouze v jediném – doma s Pardubicemi – a dvakrát podlehl soupeři 0:1, doma s Mladou Boleslaví a naposled na ledě Mountfieldu HK. Již zmiňovaný pětatřicetiletý forvard je jasným lídrem týmu, doposud nevynechal jediný zápas a vede týmovou tabulku produktivity, vstřelených branek i asistencí; posbíral 37 bodů (17+20).

Téma: Dva obránci v nominaci na All Star Cup

Horká novinka. Během olympiády proběhne velice zajímavá akce. 17. února v Bratislavě se totiž uskuteční All Star Cup, ve kterém změří síly výběry z Tipsport extraligy, německé nejvyšší soutěže DEL, rakouské EBEL a slovenské Tipsport ligy. Trenéři Vladimír Vůjtek starší a Viktor Ujčík zveřejnili v pondělí 21. ledna jména čtrnácti hokejistů z české nejvyšší soutěže, kteří na All Star Cup pojedou. Z Jihlavy byl nominován její nejproduktivnější bek Erik de la Rose. Švédský zadák nasbíral během 42 zápasů přesně 14 bodů (4+10) a je devatenáctým nejproduktivnějším zadákem celé soutěže. Z Pirátů by asi byl vybrán lídr Michal Vondrka, nicméně ten pojede na výrazně prestižnější akci – olympijské hry. Nominaci tedy dostal také obránce a také cizinec, šestadvacetiletý Brett Flemming. Kanaďan je naopak nejproduktivnější chomutovský bek, když má na kontě o jednu asistenci více než de la Rose.

Statistické okénko

Letošní vzájemné zápasy:

V prvním vzájemném utkání zajížděla Dukla na led tehdy prvních Pirátů, jenž během tří kol neztratili ani bod. A bylo pořádně zajímavo. Jihlava prohrávala 0:2, ovšem krátce před koncem vedla 3:2. Načež domácí vyrovnali a poté slavili výhru v prodloužení. Na Horáckém zimním stadionu se Chomutov dostal do vedení dokonce 3:0, ovšem tentokrát to byli červenožlutí, kdo mocným finišem vyrovnali. Tři vteřiny před koncem poslal zápas do prodloužení Tomáš Kubalík a v nájezdech rozhodl Adam Zeman. Při třetím vzájemném zápasu nebyly oba týmy v ideálním rozpoložení, zejména Piráti se trápili. Dukla toho ale nevyužila. Ačkoliv dokázala po vedoucím gólu domácích srovnat na 1:1, vzápětí rychle inkasovala. Chomutovští poté odskočili na 3:1 a byť hosté v závěru vstřelili kontaktní branku, tentokrát vyrovnat nesvedli a tým kouče Vladimíra Růžičky bral tři body.
Jihlava – Chomutov
Celkem na body: 3:6 při bilanci 9:11
Vyloučení: 9:15
Využití a oslabení: 2:2 a 0:0
Nejproduktivnější hráči vzájemných zápasů:
Body: Tomáš Čachotský 1+5 – Vladimír Růžička 3+1
Góly: Lukáš Žálčík 2 – Vladimír Růžička 3
Asistence: Tomáš Čachotský 5 – Juraj Valach, Mário Grman 2

Poslední vzájemný zápas:
30. kolo TELH: Piráti Chomutov – HC Dukla Jihlava 4:2 (0:0, 2:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 23. Dietz (Flemming) 36. Hlava (Dlouhý, Šťovíček), 42. Růžička (Grman, Valach), 59. Huml (Vondrka) - 36. Žálčík (Bryhnisveen, Anděl), 58. Jiránek (Hubáček, Čachotský). Rozhodčí: Šír, Petružálek – Zavřel, Klouček. Vyloučení: 3:4. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 3415. Střely na branku: 23:23 Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2, 4:2.

Piráti Chomutov: Laco – Dietz, Flemming, Grman, Valach, Dlapa, Slovák, Chalupa – Poletín, Huml, Vondrka – Sklenář, Růžička, V. Tomeček – Koblasa, Chlouba, Lauko – Dlouhý, Šťovíček, Hlava
HC Dukla Jihlava: Volden – de la Rose, Suchánek, Ulrych, Kajínek, Bryhnisveen, Šidlík, Váňa – Rys, Skořepa, Jiránek – Čachotský, Zeman, Dostálek – Žálčík, Hlinka, Anděl – Diviš, Hubáček, Seman

Semiš se Zlatou helmou? Těžko říct. Nicméně hokejista, který v Chomutově odehrál tři sezony se v prvním vzájemném utkání na ledě Pirátů prosadil, když pohotovou baseballovou dorážkou usměrnil do sítě střelu Tomáše Čachotského. Jeho gól nakonec vyhrál hlasování Sencor Zlatá helma za měsíc září a postoupil tak do velkého finále. Foto: Tomáš Buksa

Následující zápasy Dukly Jihlava

Pátek 26.1.2018, 17:30: HC Dukla Jihlava – Piráti Chomutov - vstupenky zde
Neděle 28.1.2018, 15:30: Aukro Berani Zlín – HC Dukla Jihlava - vstupenky zde
Úterý 30.1.2018, 17:30: HC Dukla Jihlava – HC Dynamo Pardubice - vstupenky zde

43. kolo TELH, pátek 26. ledna 2018

HC Vítkovice Ridera - HC Oceláři Třinec (17:20, ČT sport)
HC Škoda Plzeň - Mountfield HK (17:30)
HC Verva Litvínov - HC Sparta Praha (17:30)
HC Dukla Jihlava - Piráti Chomutov (17:30)
HC Dynamo Pardubice - BK Mladá Boleslav (18:00)
HC Kometa Brno - Aukro Berani Zlín (18:00)
Bílí Tygři Liberec - HC Olomouc (18:00)

44. kolo TELH, neděle 28. ledna 2018

Předehráno: HC Dynamo Pardubice – HC Vítkovice Ridera 5:3 (23.1.2018)
Aukro Berani Zlín – HC Dukla Jihlava (15:30)
Piráti Chomutov – HC Kometa Brno (15:30)
HC Sparta Praha – HC Škoda Plzeň (15:30, ČT sport)
BK Mladá Boleslav – Bílí Tygři Liberec (16:30)
HC Olomouc – HC Verva Litvínov (17:00)
HC Oceláři Třinec – Moutnfield HK (17:30)

Tabulka TELH po předehrávaném 49. kole