Dukla cestuje do Zlína. Uspěje u Aukro Beranů i podruhé a zvítězí potřetí v řadě?

28.01.2018 / Tomáš Lysý

Hned tři zápasy má na programu nejvyšší česká hokejová soutěž v posledním lednovém týdnu. První dva jsou odehrané a Dukle se povedly náramně. Červenožlutí dokázali vyhrát v Litvínově a poté porazit doma Chomutov, takže vůbec prvně v sezoně vyhráli dvakrát po sobě za tři body. Povzbuzená Jihlava bude chtít znovu uspět – tentokrát na kluzišti zlínských Aukro Beranů. Z jejich ledu si v tomto extraligovém ročníku dovezla vůbec první výhru zvenčí, když brala dva body za vítězství v nájezdech. Čtvrtý vzájemný zápas startuje v neděli 28. ledna 2018 od 15:30.

Rozhodnutí za pět minut dvanáct, nebo spíše za tři minuty šedesát. Chomutov asi nebude na dva zápasy v Jihlavě vzpomínat rád. V prvním z nich vyhrála Jihlava 4:3 na nájezdy, ačkoliv Piráti vedli již 3:0 a jihlavské srovnání přišlo tři sekundy před koncem. V minulém kole byl od začátku druhé třetiny stav 2:2 a když se fanoušci již chystali na prodloužení, rozhodl útočník Vlastimil Dostálek. „Semkli jsme se jak v Litvínově, tak proti Chomutovu. Začali jsme hrát úplně jinak. Máme hodně důležité body a ty nás zase mohou nakopnout dále,“ ví moc dobře třiadvacetiletý forvard, který má do Dukly vyřízené střídavé starty z Motoru a ve dvanácti utkáních stihl již čtyři góly a tři asistence. Pokud by Jihlava zvládla i porci dalších tří zápasů – ve Zlíně a doma s Pardubicemi a Kometou, znovu by se více přiblížila za dvanácté místo. To má v držení právě Chomutov, na který Jihlava ztrácí deset bodů, přičemž má zápas k dobru.

Aukro Berani Zlín

Zatímco Jihlava předchozí dva zápasy vyhrála a v posledních šesti kolech získala devět bodů, Aukro Berani se potřebují nutně zvednout. Začíná jít do tuhého, ve hře je buď přímý postup do play-off nebo předkolo, do kterého se dostane tým na desátém místě. A přesně na této pozici Zlín aktuálně je. Aukro Berani zakončili rok uplynulý dvěma fotbalovými výsledky – prohráli 0:1 v Olomouci a poté stejným výsledkem zvítězili v Třinci. Poté hráli tři zápasy s týmy kolem sebe, ovšem vyšel jim pouze první – z Mladé Boleslavi dovezli dvoubodovou výhru, načež doma padli se Spartou a prohráli v Chomutově. Výsledkové zlepšení přišlo v dalších čtyřech kolech, kdy Zlín dokázal vyhrát hned třikrát a mj. i nad Vítkovicemi (mezi oběma týmy vládne v letošní sezoně pořádná rivalita a emoce). Svěřenci trenéra Roberta Svobody tak rázem měli 60 bodů. Tento zisk během předešlých tří zápasů nerozšířili, jelikož prohráli v Liberci, doma s Mladou Boleslaví i v Kometě.

Soupiska Zlína
Realizační tým Zlína

Tabulka kolem play-off je extrémně vyrovnaná. Šesté Pardubice mají 63 bodů, desátý Zlín jen o tři body méně a dvanáctý Chomutov nastřádal 56 bodů. Dá se tedy očekávat ještě pořádně litý boj. V něm budou Aukro Berani spoléhat zejména na Libora Kašíka, jednoho z nejlepších extraligových gólmanů. Ačkoliv se hodně často proslýchá, že „Kaša“ zamíří do jiného týmu, zatím zůstává zlínskému týmu i publiku věrný. V letošní sezoně nastoupil do 43 zápasů, má průměr 2,4 inkasovaných branek a 92,46% úspěšnost zásahů. V poli hrají prim dva lotyšští hráči. Nejproduktivnějším bekem týmu je Ralfs Freibergs (3+18), jasně nejproduktivnějším hráčem, nejlepším střelcem a vůbec nejlepším nahrávačem týmu je Roberts Bukarts, jenž nasbíral 17 branek a 20 asistencí.

Statistické okénko

Letošní vzájemné zápasy:

V úvodním utkání obou týmů si Zlín jistě kráčel pro vedení, po čtyřiceti minutách vedl na Horáckém zimním stadionu již 2:0. Jenže znovu se ukázala tehdejší zlínská potíž – nedisciplinovanost. Jihlava hrála přesilovku pět na tři a ve 48. minutě snížil Tomáš Čachotský. Za sedm minut později srovnal Filip Seman a necelé dvě minuty před koncem dokonal obrat Lukáš Anděl. Ve Zlíně se poté na branku čekalo až do 49. minuty, kdy se trefil znovu Tomáš Čachotský. Jenže vedení vydrželo Jihlavě přesně 61 sekund, než domácí srovnali. Zápas se rozhodl až na nájezdy, kdy Jakub Škarek vychytal všech pět hráčů Zlína a za Duklu rozhodl Tomáš Kubalík. Třetí klání se proměnilo v souboj Dukly proti Liboru Kašíkovi. Zlínský gólman na konci první třetiny při vedení svého týmu 1:0 lapil nájezd Tomáši Čachotskému, aby ve druhé třetině Filip Seman srovnal. Jenže hned poté Dukla znovu inkasovala a „Kaša“ v brance vyčaroval Aukro Beranům výhru 2:1.
Jihlava – Zlín
Celkem na body: 5:4 při bilanci 6:5
Vyloučení: 3:7
Využití a oslabení: 0:1 a 0:0
Nejproduktivnější hráči vzájemných zápasů:
Body: Tomáš Čachotský 2+1, Jakub Suchánek 0+3 – Zdeněk Okál, David Šťastný 2+0, Antonín Honejsek, Jiří Ondráček 0+2
Góly: Tomáš Čachotský, Filip Seman 2 – Zdeněk Okál, David Šťastný 2
Asistence: Jakub Suchánek 3 – Antonín Honejsek, Jiří Ondráček 2

Poslední vzájemný zápas:
31. kolo TELH: HC Dukla Jihlava – Aukro Berani Zlín 1:2 (0:1, 1:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 24. Seman (Suchánek, Hubáček) – 9. Okál (Honejsek, Freibergs), 25. Šťastný (Ondráček). Rozhodčí: Pražák, Kika – Flégl, Polonyi. Vyloučení: 3:7. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 4012. Střely na branku: 39:18. Zblokované střely: 9:10. Hity: 7:2. Vhazování: 38:29. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.

HC Dukla Jihlava: Vejmelka – Suchánek, de la Rose, Kajínek, Stříteský, Šidlík, Bryhnisveen, Ulrych – Jiránek, Skořepa, Kubalík – Zeman, Hamill, Čachotský – Anděl, Hlinka, Žálčík – Seman, Hubáček, Rabbit
Aukro Berani Zlín: Kašík – Freibergs, Žižka, Řezníček, Valenta, Novotný, Nosek, Gazda – Veselý, Fořt, Kubiš – Roberts Bukarts, Honejsek, Okál – Ondráček, Sedláček, Šťastný – Illo, Fryšara, Klhůfek

Ačkoliv Jihlavští v minulém vzájemném zápasu zasypali Libora Kašíka 39 střelami a samostatným nájezdem Tomáše Čachotského k tomu, dokázali vstřelit pouze jednu branku. Zlínský gólman byl tak ústřední postavou prvního vítězství Aukro Beranů nad Duklou v této sezoně.. Foto: Tomáš Buksa

Následující zápasy Dukly Jihlava

Neděle 28.1.2018, 15:30: Aukro Berani Zlín – HC Dukla Jihlava - vstupenky zde
Úterý 30.1.2018, 17:30: HC Dukla Jihlava – HC Dynamo Pardubice - vstupenky zde
Pátek 2.22018, 17:30: HC Dukla Jihlava – HC Kometa Brno - Info o vstupenkách zde

44. kolo TELH, neděle 28. ledna 2018

Předehráno: HC Dynamo Pardubice – HC Vítkovice Ridera 5:3 (23.1.2018)
Aukro Berani Zlín – HC Dukla Jihlava (15:30)
Piráti Chomutov – HC Kometa Brno (15:30)
HC Sparta Praha – HC Škoda Plzeň (15:30, ČT sport)
BK Mladá Boleslav – Bílí Tygři Liberec (16:30)
HC Olomouc – HC Verva Litvínov (17:00)
HC Oceláři Třinec – Moutnfield HK (17:30)

45. kolo TELH, úterý 30. ledna 2018

HC Dukla Jihlava – HC Dynamo Pardubice (17:30)
HC Verva Litvínov – Aukro Berani Zlín (17:30)
HC Škoda Plzeň – BK Mladá Boleslav (17:30)
HC Vítkovice Ridera – Piráti Chomutov (17:30)
Mountfield HK – HC Olomouc (18:00)
Bílí Tygři Liberec – HC Oceláři Třinec (18:00)
HC Sparta Praha – HC Kometa Brno (18:30)

Tabulka TELH po 43. kole vč. předehrávky 49. kola