Zlatí hokejoví medailisté byli slavnostně přijati v sídle Kraje Vysočina

20.02.2018 / Tomáš Lysý

Zlatá medaile hráčů Kraje Vysočina z hokejového turnaje Zimní olympiády dětí a mládeže 2018 má další dozvuk. Po přivítání zlatých chlapců na Horáckém zimním stadionu během zápasu Dukla – Kometa byli úspěšní hokejisté přijati také v sídle kraje. Z rukou hejtmana Jiřího Běhounka dostal celý tým – hráči a trenéři – upomínkové předměty, které jim budou jejich velký úspěch připomínat. HC Dukla Jihlava znovu úspěšnému týmu gratuluje a přeje hodně úspěchů v jejich další kariéře!

Mladí hokejisté mají našlápnuto velice dobře. Vždyť jejich předchůdci, zlatí chlapci z předminulé olympiády z roku 2014, jsou již na počátku kariéry profesionálního sportovce. Stačí vypíchnout některá jména z tehdejšího zlatého týmu. Gólman Jakub Škarek již chytá extraligu a dvakrát se účastnil juniorského mistrovství světa. Útočník Martin Nečas je extraligovým mistrem, také okusil šampionát juniorů a má za sebou již jeden zápas v NHL. Mistrovství dvacítek absolvoval i Martin Kaut, který druhým rokem pravidelně nastupuje za Pardubice. Další útočník Matěj Novák má na kontě první extraligový gól...

Kraj Vysočina získal na olympiádě 2014 zlaté medaile

O dva roky později skončil tým Kraje Vysočina na nepopulárním čtvrtém místě, ovšem na letošní Zimní olympiádě dětí a mládeže se opět radoval z kovu nejcennějšího. Kdo se o něj zasloužil?
Gólmani: Daniel Král (BK Havlíčkův Brod), Filip Maláč (HC Dukla Jihlava)
Obránci: Ondřej Broža, Marek Chvátal, David Moravec, Václav Vranka (HC Dukla Jihlava), Václav Macek (SKLH Žďár nad Sázavou), Martin Zych (BK Havlíčkův Brod)
Útočníci: Tobias Adam, Jonáš Jungwirth, Matěj Kravec, Matouš Menšík, Daniel Pavelec, Martin Pigl, David Polodna, Matyáš Sapík, Šimon Zdarsa (HC Dukla Jihlava) Josef Dáňa, Filip Dymák, Vladislav Juřica, Adam Rauš (BK Havlíčkův Brod), David Putz (SKLH Žďár nad Sázavou)
Trenéři: Jakub Venc (BK Havlíčkův Brod) a Jiří Jungwirth (HC Dukla Jihlava)

Kraj Vysočina – Zlato na zimní olympiádě dětí a mládeže 2018. Foto: Martin Voltr

Kraji Vysočina se výborně povedla odplata za dva roky starý zápas o bronz. Tehdy Moravskoslezský kraj zvítězil a bral třetí místo, zatímco Kraj Vysočina se musel spokojit se čtvrtým místem. Na další olympiádě na sebe oba týmy opět narazily, tentokrát ale ve finále. A bylo to hodně vyrovnané utkání. Hokejisté z Vysočiny dokázali otočit z 0:1 na 2:1. Byť během chvilky znovu prohrávali, tentokrát 2:3, opět dokázali převrhnout vedení na svojí stranu, 4:3. Byť Moravskoslezští srovnali, v prodloužení rozhodl zlatým gólem útočník Dukly Matouš Menšík. Den po vítězném utkání měl celý tým slavnostní nástup – před vyprodaným Horáckým zimním stadionem po první třetině zápasu Dukla – Kometa. Hráčům a realizačnímu týmu gratuloval i Jakub Škarek s Martinem Nečasem, zlatí hoši z roku 2014.

Zlatý tým při slavnostním nástupu na led během extraligového zápasu Dukla – Kometa. Foto: David Suchý

V polovině února byl tým slavnostně přijat v sídle Kraje Vysočina, tedy kraje, kterého reprezentoval. Hokejisté ukázali hejtmanovi zlaté medaile, na oplátku se jim dostalo poděkování a obdrželi upomínkové předměty, které jim také budou tento úspěch navždy připomínat.

Výrazné zastoupení mezi zlatými hokejisty měl i projekt Mezinárodní česko-finské hokejové školy. Vždyť z dvaadvaceti hráčů jich hned šestnáct prošlo tímto česko-finským projektem.

FOTOGALERIE: PŘIJETÍ TÝMU V SÍDLE KRAJE VYSOČINA

Foto: Eva Neuwirthová