3:6
(0:0, 2:3, 1:3)

Mladší dorostenci přetlačili Žďár a berou tři body

20.02.2018 / Tomáš Kalas

Další ze série dohrávaných utkání čekalo jihlavský mladší dorost v úterý v nedalekém Žďáru nad Sázavou. V první třetině nebylo k vidění moc šancí, tomu odpovídal i počet gólů úměrný nule. Druhá třetina byla o něčem jiném. Hosté šli do vedení díky Patriku Čermákovi, Žďár dokázal ale díky Matasovi, který využil přesilovku 5 na 3 srovnat. Dukla odpovídala opět z Čermákovy hole, když potrestala vyloučení Bednáře. Další srovnání domácích vrátil zpět na jednogólový rozdíl Kratochvíl. Třetí třetina se nesla v duchu jednostranné hry, góly za Duklu přidali Menšík, Augusta a Winkler. Jihlava zvládla utkání a nevadilo jí ani kosmetické upravení skóre domácích, ze Žďáru jede s výhrou 6:3.
20.02.2018 16:15, ELIOD extraliga mladšího dorostu - 24. kolo

SKLH Žďár nad Sázavou

Vít (31. Havlík) – Macek, Filip, Cibuzar, Adámek, Grauer, Pecka – Pelikán, Putz, Konečný, Kouba, Štola, P. Doležal, Matas, Malenovský, Picka, Bačo, T. Doležal, Brúha, Bednář
3

HC Dukla Jihlava

Krejčí – Mikeš, Kratochvíl, Sapík, Chvátal, Brož, Moravec, Broža, Winkler – Augusta, Zdarsa, Machovský, Menšík, Čermák, Polodna, Pavelec
6
Branky a nahrávky: 29. Matas (Bačo, Putz), 35. Putz (Kouba), 60. Putz (Kouba) – 25. Čermák, 31. Čermák (Menšík, Winkler), 36. Kratochvíl (Augusta), 48. Menšík (Chvátal), 57. Augusta (Chvátal), 57. Winkler (Čermák, Broža). Rozhodčí: Kopeček – Klouda, Berger. Vyloučení: 7:6. Využití: 1:1 V oslabení: 0:0. Diváci: 87. Střely na branku: 24:38. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3, 2:6, 3:6.

Průběh utkání

Utkání samotné začalo o pár minut později, během rozbruslení nevydržel nápor puku plastový kus kryjící reklamy na mantinelu a musel být odmontován. Začalo se ve velkém tempu, s mírnou převahou domácího Žďáru. Dlouho si však nemohl ani jeden tým vytvořit šanci, ba dokonce donutit oba brankáře k zákroku. První menší vzruch přinesla až 10. minuta, vyloučen byl hostující Mikeš za faul kolenem. Domácí ji nesehráli špatně, chyběla tomu ale střelba. I Dukla dostala k dispozici přesilovku, za hru vysokou holí byl na začátku čtrnácté minuty vyloučen žďárský obránce Adámek. Hráči zpod Zelené hory si ale početní nevýhodu bez potíží odbránili. Snad poprvé musel Vít v bráně domácích zasahovat až zhruba tři minuty před koncem třetiny. Ke konci části přišla i první šance, přečíslení 2 na 1 řešil jihlavský obránce Broža střelou z levého kruhu, ta mířila kousek nad. Tím zároveň skončila první třetina, kde diváci neviděli ani jeden gól.

Druhou třetinu zahájila šance jihlavského Čermáka, který využil chyby v rozehře Matase a najížděl sám na branku, Víta střelou na bližší tyč nepřekonal. I nadále to však byla vyrovnaná hra. Více aktivnější byl rozhodně Žďár, který zasypával Krejčího větším počtem střel, než Dukla domácího gólmana. Jihlava paradoxně mohla jít do vedení v 26. minutě, brejk, kdy se sám před bránou hostí ocitl Machovský, v síti ale neskončil. O necelou minutu později se již ale hosté z gólu radovali. Do protiútoku vyjelo hned trio hráčů, Patrik Čermák si potáhl kotouč až mezi kruhy a ač faulován, Jihlavu přesnou střelou poslal do vedení. Možnost ke srovnání dostali domácí během vyloučení Kratochvíla za napadení. Šance byla o to lepší, když po 18 sekundách fauloval Augusta a Žďár dostal 102 sekund přesilovky 5 na 3. První střela Putze skončila na levé tyči, početní výhoda ale byla přesto využita. Puk si za brankou našel Bačo a rychle si ho vyměnil s Ondřejem Matasem, který Krejčího překonal. Následně se rozjela série vyloučení, po necelých 10 sekundách od gólu byl vyloučen další hostující hráč, konkrétně Brož a domácí měli druhou přesilovku 5 na 3. Přesilovku Plamenů ale degradoval domácí Bednář a hrálo se tak minutu a osm sekund 4 na 3. Pět sekund před návratem Bednáře na led dostal kotouč na oblast modré čáry Patrik Čermák a Víta prostřelil v mezeře mezi vyrážečkou a betonem. To byly také poslední Vítovy okamžiky v zápase, neboť byl po zbytek zápasu nahrazen Havlíkem. Novic v bráně domácích musel následně čelit brejku, který zakončil Mikeš, třetí gól Jihlava však nepřidala. Jihlava po vedoucím gólu přebrala aktivitu a měla další šance, Machovský ale puk do brány po závaru nedoklepl. A tak se Žďár z ničeho nic vrátil do zápasu. Po vhazování v jejich útočném pásmu Kouba sklepl na Davida Putze, domácí obránce z první v 36. minutě vrátil remízový stav utkání. Trvalo přesně patnáct sekund a Dukla šla zpět do vedení, Jiří Kratochvíl protlačil kotouč z ostrého úhlu přes bližší tyč. Současně s góly rostla i intenzita osobních soubojů. Druhá třetina nám tak nabídla celkem pět gólů, lépe na tom byla Jihlava, která vedla o jednu trefu.

Třetí třetinu zahájila Dukla v početní výhodě a mohla vsítit branku počtvrté, Moravec trefil od modré levou tyčku. Jihlava byla více času na puku a Havlík byl v akci poměrně často. Hosté na konci 47. minuty vyvinuli tlak, střela Chvátala rozezvučela levou tyčku, kotouč do branky ale dostrkal ve změti těl Matouš Menšík. Kdo očekával honbu domácích za srovnáním, tak se mýlil. Jihlava i nadále pokračovala v útočné hře a tlačila. Do poslední desetiminutovky vstupoval Žďár oslaben, tvrdým zákrokem se prezentoval Macek a šel si odpočinout na trestnou lavici. Dukla se ve třetí přesilovce nikam nehnala, spíše si šetřila čas. Ke konci třetiny se hra hodně vyostřila. Po jednom ze soubojů v 55. minutě uštědřil domácí Matas tvrdý direkt Machovskému po přerušení, oba kohouti dostali po dvou minutách, domácí ještě dvě navrch. Jihlava naprosto soustředěně dohrála utkání, a když tři a půl minuty před koncem se trefil po dalším závaru Patrik Augusta, bylo jasné, že tři body poputují do krajského města. Šestý gól hostí nenechal na sebe dlouho čekat, po buly prostřelil Havlíka mezi betony z pravého kruhu Ondřej Winkler. Závěr utkání se nesl již v exhibičním duchu. Půl minuty před koncem dostal přihrávku od Kouby na modrou čáru domácí David Putz a kličkou zasunul puk do branky. To bylo z utkání zároveň vše, Jihlava skolila svého soupeře na jeho ledě, 6:3.

Ohlasy trenérů

Jan Dršata (HC Dukla Jihlava): Odehráli jsme dnes slušné utkání, dokázali se prosadit. Trochu nám vázla rozehrávka a přechod, ale prosadili se individuality a týmově jsme odvedli dobrý výkon. Musíme taky brát v potaz, že soupeř měl v týmu pár mladších hráčů, ale myslím si, že je dnes potřeba kluky potřeba pochválit, přistoupili a odehráli ho dobře a myslím, že ho zaslouženě vyhráli.