Reprezentační akce pokračují i během ZOH. Petr Jaroš na olympiádě, řada Dukláků v týmech mládeže

21.02.2018 / Tomáš Lysý

Hlavní vrchol celé sezony, olympijské hry v Pchjongčchangu, právě probíhají a reprezentace ve středu 21. února ráno postoupila do bojů o medaile, když porazila Ameriku 3:2 na nájezdy. Z výkonu gólmana Pavla Francouze, kterého hráči USA v pěti nájezdech ani jednou nepřekonali, měl jistě radost i Petr Jaroš, trenér gólmanů národního týmu a Dukly. Mládežnické reprezentace braly na turnajích tři stříbrné pozice: devatenáctka s Jakubem Škarkem, sedmnáctka s Adamem Najmanem a Patrikem Rašínem a národní tým do 16 let s trenérem Petrem Svobodou a Tomášem Chlubnou. Ženský národní tým po lednovém šampionátu sehrál dvojutkání proti Číně a ve druhém zápasu byla hodně vidět útočnice Dukly Nikola Dýcková.
Foto: Karel Švec/ČSLH

A-tým ČR: Olympijské hry

Seniorská reprezentace je od 9. února na olympijských hrách v korejském Pchjongčchangu. Trojici gólmanů Pavel Francouz-Dominik Furch-Patrik Bartošák má na starosti Petr Jaroš, jinak brankářský kouč v Dukle Jihlava. Během dosavadních čtyř zápasů dostává příležitost výhradně Pavel Francouz, jehož domovským týmem je Čeljabinsk z KHL. „Francík“ si zatím vede skvěle – v základní skupině dostal během tří zápasů pouze čtyři branky a vychytal nájezdovou výhru nad Kanadou (ČR – Korea 2:1, Kanada – ČR 2:3 sn., ČR – Švýcarsko 4:1). Fantastický výkon si nechal gólman národního týmu i na extrémně důležitý zápas – čtvrtfinále s Amerikou. Po základní hrací době i po prodloužení byl stav 2:2, takže se muselo do nájezdů. Sedmadvacetiletý rodák z Plzně je zvládl skvěle, během pěti pokusů hráčů USA nepustil za svá záda ani jeden puk a výrazně pomohl svému týmu do zápasů o medaile.

Reprezentace do 19 let: Turnaj pěti zemí v Hradci Králové

Po úspěšném World Junior Hockey Challenge, kde národní tým získal bronzové medaile, následovala další akce týmu, jenž příští rok bude tvořit základ reprezentace do 20 let. Devatenáctka absolvovala domácí turnaj pěti zemí v Hradci Králové, na kterém si vedla velmi dobře. V prvním utkání porazila Česká republika s jihlavským gólmanem Jakubem Škarkem v brance Švýcarsko 4:2. O den později byl talentovaný brankář Dukly vyhlášen nejlepším mužem zápasu, a to naprosto zaslouženě. Čtyřiadvaceti úspěšnými zákroky totiž vychytal výhru nad Finskem 3:0. Ve třetím klání národní tým padl, když prohrál s pozdějším vítězem Švédskem 3:6, byť ještě devět minut před koncem byl stav 3:4. „Kouba“ v tomto utkání zapsal 34 úspěšných zákroků, z toho polovinu ve třetím dějství. Devatenáctka nakonec obsadila druhé místo, když v závěrečném utkání porazila Německo 9:2.

Reprezentace do 17 let: Turnaj pěti zemí ve Finsku

Další stříbro. Druhé místo na kvalitně obsazeném turnaji hráčů ve Finsku bere i česká sedmnáctka. Ta hned na úvod porazila domácí Finsko 3:2, na čemž měl velkou zásluhu starší dorostenec a junior Dukly Adam Najman (horní foto). Ve 39. minutě poslal národní tým do vedení 2:0 a sedm minut před koncem zvyšoval na 3:1. V sestavě byl i jihlavský bek Patrik Rašín, který s „Najmičem“ hraje za stejné týmy Dukly. Ve druhém utkání dokázali Češi urvat bod proti Švédsku za porážku 2:3 na nájezdy, i když byl národní tým blízko třem bodům – ještě dvě minuty před koncem totiž vedl 2:1. Třetí utkání se České republice také vydařilo, skolila totiž Rusko 3:2. Konečné druhé místo pak znamenala porážka 3:8 od Američanů, kteří nakonec celý turnaj suverénně vyhráli. Více najdete zde.

Reprezentace do 16 let: Kemp v Čáslavi

Trenér Karel Beran a jeho asistent Radim Skuhrovec a Petr Svoboda, jinak trenér mladšího dorostu Dukly, mají za sebou v novém roce již dvě akce. První byl jednodenní přípravný kemp v Čáslavi, který se uskutečnil 22. a 23. ledna. Druhou – turnaj čtyř zemí – hostil v polovině února Přerov. Česká šestnáctka odehrála dobrá utkání a nakonec skončila na druhém místě. V prvním klání nejprve čeští mladící zdolali Finsko 4:3 i díky útočníkovi mladšího a staršího dorostu Dukly Tomáši Chlubnovi, který zaznamenal druhou branku národního týmu a u rozhodující čtvrté trefy asistoval. Stejné vítězství 4:3, ale až na nájezdy, dokázala Česká republika urvat i proti Švédsku a syn bývalého elitního kanonýra byl opět vidět – dal dvě branky a byl vyhlášen nejlepším mužem českého týmu. V bitvě o celkové vítězství se čeští mladíci srdnatě prali s Ruskem, ale prohráli 0:1 a museli se spokojit s druhým místem.

V národním týmu do šestnácti let byly dva zástupci Dukly. Útočník mladšího dorostu Tomáš Chlubna a jeho trenér z Jihlavy i z reprezentace Petr Svoboda. Foto: Archiv Dukly

Reprezentace žen do 18 let: Dvě utkání proti Číně

Hlavní vrchol sezony má ženská osmnáctka za sebou. Bylo jím mistrovství světa hráček do 18 let v Rusku, kde české ženy obsadily konečné šesté místo, když v bitvě o postup do semifinále podlehli Kanadě 1:3. Na tomto turnaji byla útočnice mladšího dorostu Dukly Nikola Dýcková a výrazně zde zazářila ex-jihlavská hráčka Kristýna Kaltounková. Útočnice Vermont Academy zapsala v pěti zápasech 3 góly a 4 asistence.

V polovině února již došlo na dvojutkání proti Číně, kdy národní tým nejprve prohrál 1:5. Druhé utkání už bylo z české strany povedenější a reprezentantky si připsaly výhru 7:4. Nikola Dýcková k ní přispěla asistencí na druhém gólu, poté sama přidala čtvrtý a sedmý gól.