Dukla se stala nejslušnějším týmem dle trestných minut na zápas v novodobé historii TELH

05.03.2018 / David Suchý, Tomáš Lysý

Pro Duklu pátečním utkáním s Olomoucí skončila po dvanácti letech premiérová extraligová sezona. Je čas podívat se na uběhlých 52. kol trošku okem statistickým. Jihlava získala 57 bodů a umístila se na 13. místě se ztrátou 8 bodů na dvanáctou Mladou Boleslav, se kterou budou svěřenci trenérů Petra Vlka, Františka Zemana a Petra Jaroše bojovat v šestikolovém play-out o poslední místo zajištující udržení bez barážových bojů. Začíná se hned v úterý 6.3.2018 a půjde takřka o zlomový zápas – Dukla totiž zajíždí právě na mladoboleslavský led.

Slušná a nejméně trestaná Dukla!

Dukla se stala nejčistěji hrajícím týmem celé historie samostatné české ligy. Jihlava nasbírala 420 trestných minut, což dělá v přepočtu 8:05 minuty na jeden zápas (tzn. čtyři dvouminutové tresty). Dosavadní rekord držely České Budějovice ze sezony 1996. Motor tehdy nasbíral pouze 336 minut, leč tedy měla základní část pouze 40 kol. Jejich průměr na zápas byl 8:24 minuty.

Nejproduktivnější hráč

Tomáš Čachotský, jihlavský tahoun a legenda zároveň. O jeho přínosu netřeba polemizovat – kapitán posbíral 28 bodů. "Čagy" se podílel na 26% všech branek Dukly. Navíc se stal nejvytěžovanějším hráčem v jihlavském dresu a i přes 1036 minut na ledě zůstal pouze na 20 trestných minutách.

Nejvíce vítězných gólů

Anděl naděluje s Mikulášem v prosinci. Náš Anděl naděluje v závěru a v prodloužení. Lukáš Anděl dokázal rozhodnout individuálními akcemi prodloužení proti Třinci a Olomouci a 59. minutě utkání se Zlínem. Další vítěznou branku připsal v Litvínově, kde dával rozhodující gól na 2:1. Celkově si "Andy" skvěle rozumí s Michalem Hlinkou a Lukášem Žalčíkem, se kterými tvořily nejčastější útočnou formaci (zpravidla třetí útok)

Nejproduktivnější obránce

Nejproduktivnějším bekem Dukly se stal Matěj Stříteský. Tento pravák s dynamitem v ruce dokázal nastřílet 8 branek a přidal 7 asistencí. A to neodehrál za Duklu ani celou základní část. Posila, která přišla zkraje listopadu v reprezentační pauze, se ukázala jako geniální počin jednatele Dukly Bedřicha Ščerbana. Ofenzivní obránce s reprezentačními zkušenostmi svůj největší přínos dokazuje hlavně v přesilových hrách, kde získal 8 bodů a je v početních výhodách nejproduktivnějším hráčem spolu s Tomášem Čachotským.

Nejvíce asistencí mezi obránci

Nejlepším nahrávačem mezi obránci se stal Petr Šidlík. Odchovanec Dukly má sice pouze jednu vstřelenou branku, což je na jeho poměry docela nízké číslo, když se vezme v potaz, že je nejvíce střílejícím hráčem týmu (108 střel). Ale jeden z jihlavských tahounů k jedné brance přidal dalších 12 asistencí a stal se nejlépe nahrávajícím obráncem týmu.

Nejlepší hráč v plus mínus

O tom, že lajna Anděl - Hlinka - Žalčík fungovala větší část soutěže skvěle, jste už četli. Dokazuje to i kolonka účasti na ledě. Tato útočná formace obsadila první tři místa v důležité statistice pozitivní a negativní účasti na ledě. Nejlepší v tomto hodnocení je Lukáš Anděl se 7 kladnými body.

Radegast Index

V Radegast indexu je neochvějným králem Tipsport extraligy ledního hokeje Jan Výtisk. V Dukle vládne Jakub Suchánek. Ten si připsal 108 bodů a dokázal zblokovat 70 střel. Pro soupeře je rozhodně nepříjemný i Tomáš Jiránek, jenž se stal nejvíce hitujícím jihlavským hráčem, když rozdal 68 hitů. V tomto ohledu zůstal "Jiras" druhým nejlepším hráčem v Radegast indexu právě za "Seggem“.

Nejvíce vítězných zápasů

Ačkoliv strávil čtyři týdny na juniorském mistrovství světa a další měsíc byl na hostování v prvoligových Litoměřicích, stal se Jakub Škarek jedničkou v počtu vítězných zápasů. V červenožlutém dresu v základní části odchytal jednadvacet zápasů a zapsal devět vítězství.

Nejlepší úspěšnost zákroků

Rarita – dva gólmani z jednoho týmu na juniorském světovém šampionátu. O Jakubu Škarkovi jsme psali výše; nejlepší procentuální úspěšnost zákroků má jeho kolega z MS Josef Kořenář. Ten o sobě dal vědět právě na MS juniorů, kde dokázal vychytat v těžkém čtvrtfinále Finsko a řekl si o šanci v Dukle. Určitě nezklamal. Spolu s Larsem Voldenem, jenž v červenožlutém dresu odchytal nejvíce zápasů (24), si všichni tři brankaři Dukly připsali úspěšnost nad 90 procent. S úspěšností 91,65% byl však nejúspěšnější Josef Kořenář.