Zabojuje ještě Jihlava a vykřesá naději? V pátek přivítá Chomutov

08.03.2018 / Tomáš Kalas

Hned první utkání play-out napovědělo, jaké bude složení baráže a kdo bude mít konec sezony zhruba za tři týdny. K jasnému účastníkovi, Litvínovu, se přiblížila ještě jihlavská Dukla, která nezvládla zápas v Boleslavi a ztráta na příčky zajišťující klidnou záchranu činí 11 bodů. Teoreticky je ale ještě o co hrát, zda Dukla vezme svoji šanci za pačesy a ještě se vybičuje k heroické záchraně, to ukáže druhé kolo celkem šestikolového boje, kdy Jihlava přivítá v pátek 9. března Piráty z Chomutova. Utkání začíná v 17:30, pojďte podpořit Duklu v jejím tažení za záchranou!

Po základní části činila ztráta na dvanáctou Boleslav osm bodů a když se oba týmy měly utkat hned v prvním kole skupiny o umístění, bylo jasné, že to bude hned na úvod klíčový souboj. Jihlavu ale v utkání srazila zřejmě její nejvíce neočekáváná slabost, vyloučení. Utkání na stranu domácích zlomil pětiminutový trest pro Kajínka a následné vyhození kotouče ex-boleslavským Stříteským na tribuny. Do druhé třetiny tak pro domácí přešla dlouhá přesilovka 5 na 3 a následná pokračující pět na čtyři, kterou trestali hned dvakrát, oba góly vstřelil ofenzivní tahoun týmu Klepiš. Středočeši pokračovali v sebevědomém výkonu a navýšili až na 4:0, Dukla snížila až na konci třetiny z hole Zemana. Jenže domácí ihned kontrovali po chybě Škarka zásluhou Pacovského a bylo tak rozhodnuto o tom, že Mladá Boleslav výhrou 5:1 udělala výrazný krok k záchraně. To Jihlava může pomýšlet ještě na záchranu extraligy bez baráže, ale celé je to spíše v rovině teorie. „Takhle se o záchranu nehraje. Nezasloužili jsme si vyhrát. Gratuluji soupeři, byl celý zápas jasně lepší a jasně zvítězil.“ „Přišlo mi to, že v naší hře chybělo všechno. Sice jsme měli stanovenou nějakou taktiku, ale nenavazovali jsme jeden na druhého. Veškeré puky, co jsme protečovávali do útočného pásma, byly jednoduše ztracené. Soupeř je sbíral, hrál hokej a vyhrál,“ nebral si servítky po utkání jihlavský kapitán Tomáš Čachotský. Jeho hodnocení je velice podobné ohlasům po 7. kole loňské baráže, kdy Dukla podlehla Karlovým Varům na jejich ledě 0:3.

Piráti Chomutov

Parta okolo trenéra Vladimíra Růžičky nemůže být rozhodně spokojena. Po posledních dvou sezonách, kdy poprvé došla do čtvrtfinále, když v předkole vyřadila brněnskou Kometu a tu loňskou dotáhla až do semifinále, ve čtvrtfinále zhasla třinecké Oceláře, čeká Severočechy play-out. Přitom začátek tohoto ročníku nebyl vůbec špatný. Pět zápasů bez prohry vystřelilo Piráty na první místo tabulky, odkud se ale začali postupně propadat. Z dvaceti zápasů od 10. kola prohráli sedmnáctkrát a to byl ten důvod, proč se pirátská loď ocitla ve spodních vodách tabulky. Chomutov mohl přitom pomýšlet ještě na play-off, jenže utkání 51. kola ve Zlíně nezvládl a po prohře 2:5 definitivně zůstal v příčkách znamenajících boj o umístění, přičemž o nic Chomutovským vůbec nejde, neboť jejich náskok je pohodlný natolik, že mají extraligovou příslušnost na příští rok jistou.

Soupiska Chomutova
Trenéři a realizační tým Chomutova

Piráty může mrzet hlavně slabší defenziva, obdržených 159 gólů je řadí k týmům se slabší obranou, hůře je na tom pouze jejich rival z Litvínova. Další věcí může být také poměrně malé procento využití přesilovek, 14,29 % je druhým nejhorším využitím přesilovek v extralize, hůře je na tom s 12,18 procenty pouze Dukla. V neposlední řadě je to taktéž veliký počet trestných minut, 721 udělených minut je oproti 455 minutám Dukly něco málo přes polovinu větší.

Statistické okénko

Letošní vzájemné zápasy

Pohled do historie ohledně vzájemných zápasů nabídne jasnou zprávu, že fungovalo pravidlo: „Můj dům, můj hrad.“ Oba domácí utkání Jihlava vyhrála, stejně jako prohrála dvě venkovní. Zejména první domácí utkání mělo velice zajímavý průběh, kdy Dukla prohrávala už 0:3, aby čtyři sekundy před koncem srovnala a nakonec dovršila obrat v samostatných nájezdech - 4:3 po nájezdech.
HC Dukla Jihlava vs. Piráti Chomutov
Body z utkání: 6:6, skóre 12:13
Vyloučení: 9:15, vyšší tresty 0:1
Využití 2:3, v oslabení 0:0
Nejproduktivnější hráči vzájemných zápasů
Body: Tomáš Čachotský 1+6 - Vladimír Růžička 3+1
Góly: Tomáš Jiránek 2 - Vladimír Růžička 3
Asistence: Tomáš Čachotský 6 - Mario Grman, Juraj Valach 2

Poslední vzájemné utkání

Tipsport Extraliga ledního hokeje 2017/2018, 43. kolo
HC Dukla Jihlava - Piráti Chomutov 3:2 (2:1, 0:1, 1:0)


Branky a nahrávky: 15. Stříteský (Čachotský, Dostálek), 16. Suchánek (Diviš, Seman), 57. Dostálek (Kajínek, Zeman) – 4. Poletín (Smejkal), 22. Koblasa (Knot). Rozhodčí: Pešina, Lacina – Gebauer, Jindra. Vyloučení: 5:4, navíc Valach (CHM) 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4002. Střely na branku: 32:17. Zblokované střely: 11:10. Hity: 4:2. Vhazování: 37:26. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2.

HC Dukla Jihlava: Kořenář – Suchánek, Kajínek, Zdráhal, de la Rose, Váňa, Stříteský, Půža – Dostálek, Zeman, Čachotský – Straka, Skořepa, Hamill – Anděl, Hlinka, Žálčík – Diviš, Hubáček, Seman
Piráti Chomutov: Lukeš – Grman, Valach, Dietz, Flemming, Knot, Slovák – Sklenář, Růžička, Vondrka – Koblasa, Huml, Skokan – Poletín, Smejkal, Tomeček – Dlouhý, Šťovíček, Havel – Lauko V posledním utkání doma brala Dukla tři body. Podaří se jí to i v pátek? Foto: Tomáš Lysý.

Rozpis zápasů Play-out 2018:

1. kolo, úterý 6.3.2018, 17:30:
Piráti Chomutov - HC Verva Litvínov - 3:4 v prodl. (2:1, 0:2, 1:0 - 0:1)
BK Mladá Boleslav - HC Dukla Jihlava - 5:1 (0:0, 5:1, 0:0)

2. kolo, pátek 9.3.2018, 17:30:
HC Verva Litvínov - BK Mladá Boleslav
HC Dukla Jihlava - Piráti Chomutov - vstupenky zde

3. kolo, neděle 11.3.2018, 15:30:
Piráti Chomutov - BK Mladá Boleslav
HC Verva Litvínov - HC Dukla Jihlava

4. kolo, pátek 16.3.2018, 17:30:
BK Mladá Boleslav - Piráti Chomutov
HC Dukla Jihlava - HC Verva Litvínov - vstupenky zde

5. kolo, neděle 18.3.2018:
HC Verva Litvínov - Piráti Chomutov (15:30)
HC Dukla Jihlava - BK Mladá Boleslav (16:00) - vstupenky zde

6. kolo, pátek 23.3.2018, 17:30:
BK Mladá Boleslav - HC Verva Litvínov
Piráti Chomutov - HC Dukla Jihlava

Tabulka po 1. kole play-out 2018


Zdroj: Hokej.cz