Začíná nám něco, kvůli čemu jsme šest měsíců fungovali, říká před play-off trenér Štěpán Moravec

17.03.2018 / Tomáš Lysý

Starší dorostenci Dukly Jihlava jsou jedinou extraligovou kategorií klubu, která se letos podívá do play-off. Tento údaj byl jasný již po základní části, kterou Jihlava vyhrála a zajistila si postup do čtrnáctičlenné A-nadstavby s jistotou play-off. V nadstavbě se jihlavští starší dorostenci postupně výsledkově zvedali a nakonec obsadili desáté místo, které jim určilo do osmifinále Karlovy Vary. Se stejným soupeřem se starší dorost Dukly utkal loni ve čtvrtfinále a vyhrál 2:1 na zápasy. „Jsem za Vary docela rád. Mají dobrý mančaft, jsou dobře vedení. Hrají sice tvrdý hokej, ale fair-play. Mohou to být dobré zápasy pro oba týmy,“ říká kouč staršího dorostu Štěpán Moravec před víkendovým dvojzápasem na ledě Energie. Třetí zápas série hrané na tři vítězná utkání se hraje v úterý 20. března od 18 hodin v Jihlavě.

Nadstavbová část je minulostí. Byť se Jihlava do druhé části sezony rozjížděla trošku pomaleji, nakonec zapsala 11 vítězství a 15 porážek, což v konečném účtování stačilo na desáté místo. „Hráli jsme náročnější zápasy s těžšími soupeři. Vnímáme je pozitivně, protože jsme nehráli pořád dokola s těmi samými soupeři jako v základní části, ale utkání se střídala a protivníci byli pestřejší. Je to jednoznačně plus,“ sděluje Štěpán Moravec a jedním dechem doplňuje, že záleželo i na tom, který tým bude mít své hokejisty ve vyšší kategorii. „Spousta týmů včetně nás posunula talentovanější kluky do vyšší kategorie. To je ale dobře, protože se na příští rok mohli ohrát a zkusit si juniorku, což je pro ně důležité. Naopak hráči, kteří nedostávali v průběhu sezony tolik prostoru, mohli hrát a ukázat, že předtím byli stranou neprávem.“

Konečná tabulka A-nadstavby Extraligy staršího dorostu 2018

Po šestnáctikolové základní části nebyl Štěpán Moravec zcela spokojen s přístupem některých hráčů. Změnilo se to během šestadvaceti utkání A-nastavby? Bohužel nikoliv úplně. „Přístup hráčů je hodně individuální a pořád na některé hokejisty máme názor, že to není ono. Že pořád mohou přidat, mají rezervu a jejich komfortní zóna přetrvává. Ale teď se nám vrátili kluci seshora (starší dorostenci, kteří nastupovali za juniorku – pozn. aut.), posílili jsme o kluky z mladšího dorostu a máme na hráče tlak,“ myslí si šestatřicetiletý kouč, který vede starší dorost Dukly třetím rokem po sobě. „Můžeme říct: Hele, tvůj výkon není ideální, nebudeš hrát. Kluky to sváže tím směrem, že musí dát všemu sto procent. Hlavně by ale měli sami, protože nám nyní začne něco, kvůli čemu jsme šest měsíců fungovali a během čtyř dnů to můžeme ztratit. Pokud někdo doposud nemakal, tak by teď měl začít,“ usmívá se trenér.

Úsměvné je i to, že se opakuje historie. Loni Dukla v osmifinále vyřadila Slavii a ve čtvrtfinále šla na Karlovy Vary. Doma vyhrála, na ledě soupeře padla a v rozhodujícím domácím utkání zvítězila 1:0. Nyní svede hokejový osud oba celky znovu dohromady, a to již v osmifinále. „Měli jsme napsané tři čtyři týmy, které do play-off připadaly v úvahu. Bojovalo se do posledního kola, někdo nás mohl přeskočit a my tak jít dolů, naopak celky nahoře se mohly vymlátit mezi sebou. Ale Karlovy Vary nám vykouzlili úsměv na tváři. Asi i Vencovi (trenér Karlových Varů Václav Eismann – pozn. aut.). Psali jsme si, že se historie opakuje a že se zase uvidíme. Jsem docela rád. Vary jsou dobrým mančaftem, jsou dobře vedení. Hrají sice tvrdý hokej, ale fair-play, a mohou to být dobré zápasy pro oba týmy.“

Rozpis zápasů osmifinálové série Karlovy Vary - Dukla

Sobota 17.3., 17:00: Karlovy Vary - Dukla
Neděle 18.3., 15:00: Karlovy Vary - Dukla
Úterý 20.3., 18:00: Dukla - Karlovy Vary
Případný 4. zápas: Středa 21.3, 15:00: Dukla - Karlovy Vary
Případný 5. zápas: Pátek 23.3., 18:00: Karlovy Vary - Dukla

Cíl pro víkendový dvojzápas osmifinále je pro Duklu jasný. „Jedeme do Karlových Var s tím, že si minimálně jeden zápas chceme odvézt a poté se uvidí. Hráli jsme s nimi v nadstavbě dvakrát, ale soupeř nikdy nebyl v plné síle, protože posunul hráče do juniorky. Což my také. Bude rozhodovat aktuální forma, přístup hráčů, obětavost, bojovnost a samozřejmě trošku štěstí,“ myslí si Štěpán Moravec, který se starším dorostem obhajuje loňský bronz. Tak hodně štěstí!

Videorozhovor se Štěpánem Moravcem před osmifinále play-off 2018

Autor videa: Tomáš Lysý