4:0
(1:0, 1:0, 2:0)

Třinácté místo je jisté, Boleslav ani napotřetí v Jihlavě nevyhrála

18.03.2018 / Tomáš Kalas

Předposlední kolo play-out doslova zaválo do Jihlavy naposledy tým z města Škodovek, BK Mladou Boleslav. K vidění byl i přes jasně dané postavení obou celků slušný hokej, skóre otevřel v 9. minutě v oslabení Skořepa. Druhou branku Dukly obstaral o dvacet minut později Žálčík. Do třetí třetiny vstupovali domácí tak s dvougólovým polštářkem, který ještě ve dvou přesilovkách navýšili. Naopak Lars Volden nemusel tahat puk ze sítě ani jednou, svoji důvěru tak splatil vychytanou nulou a jistil pohodlnou výhru 4:0.
18.03.2018 16:00, Tipsport extraliga - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Volden – Šidlík, de la Rose, Bryhnisveen, Stříteský, Váňa, Kajínek – Anděl, Skořepa, Straka – Jiránek, Rys, Čermák – Půža, Seman, Žálčík – Diviš, Hamill, Rabbit
4

BK Mladá Boleslav

Krofta – Kotvan, Kurka, Dlapa, Eminger, Bernad, Říha – Orsava, Nahodil, Valský – Pacovský, Klepiš, Lenc – Volf, Urban, Pabiška
0
Branky a nahrávky: 9. Skořepa, 29. Žálčík (Anděl), 42. Straka (Diviš, Skořepa), 48. de la Rose. Rozhodčí: Sýkora, Hejduk – Rampír, Klouček. Vyloučení: 5:7. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 1018. Střely na branku: 32:21. Zblokované střely: 5:7. Hity: 6:4. Vhazování: 39:28. Průběh utkání: 4:0.

Průběh utkání

Zápas předposledního kola skupiny o umístění začal v celkem solidním tempu. Hra postupně zrychlovala, při tlaku hostí v útočném pásmu byl vyloučen Diviš na konci 8. minuty. Ani sám trestaný ale asi nečekal, že by se mohl na trestné radovat. O 38 sekund později totiž špatnou nahrávku vypíchl Josef Skořepa a z vlastního pásma upaloval před Kroftovu branku. K té se sice nedostal, ale vše si vynahradil trefou přímo do pravého vinglu. Zároveň tak přispěl svým gólem k zajímavé věci, kdy vsítil gól ve stejné minutě, jako Chomutov v Litvínově a Kladno proti Motoru v semifinále WSM ligy. Jihlava po tomto vstřeleném gólu měla více ze hry, nadějně vypadala akce z poloviny třetiny, kterou táhl Rabbit. Na konci 14. minuty Anděl našel zpoza brány volného Skořepu před brankou, dočasný kapitán Dukly ale přestřelil břevno. Spolu s koncem třetiny lehounce vzplály emoce, důkazem budiž vzájemné vyloučení Lence a Váni. Minutu před sirénou vystřelil nadvakrát z pravého kruhu Žálčík, Krofta poprvé vyrazil před sebe a Žálčík z dorážky poslal kotouč nad. Na druhou stranu se tak řítili tři hráči Boleslavi, Urban trefil z mezikruží vedle.

Druhou periodu zahájili hosté v tlaku a přesnější hrou. Jenže se nevyvarovali chyb a v 23. minutě mohl trestat Rabbit, z pravého kruhu trefil boční síť. O tři minuty později přišla největší šance hostí. Půža v přečíslení 2 na 1 nahrál nepřesně a mohl tak kontrovat Valský, svoji kličku zakončil na levé tyči. Dukla tak přečkala tuto šanci a sama skórovala v 29. minutě. Nejprve Žálčík předvedl parádní prohazovačku mezi nohy, při zakončení ale neuspěl. Kotouč si vzal následně Anděl, přenesl hru na Lukáše Žálčíka a ten byl tím, kdo trefil mimo dosah Krofty. Dukla měla nadále lepší herní projev, žádnou šanci si ale nemohla vytvořit. Nepomohlo tomu ani vyloučení Říhy a tak se šlo do kabin s vedením domácích o dvě branky.

Uplynulo teprve 92 sekund, když se stadion radoval potřetí. Po vyloučení hostujícího Urbana vyhrál souboj v rohu de la Rose a přes Diviše se puk dostal k Petru Strakovi, který překonal bezmocného Kroftu. Hosté se ale nemínili spokojit s nulou na svém kontě a předvedli několik výpadů do útočného pásma. Na začátku 44. minuty předvedl jeden takový Pacovský, Volden jeho střelu z pravého kruhu ale zneškodnil. K vidění byla nadále vyrovnaná hra, bylo ale pravdou, že ani jeden tým se již moc do útočných tažení nehnal. V průběhu první pětiminutovky ještě pobavila fanoušky střela Bryhnisveena tečovaná Čermákem tak zvláštně, že kotouč vylétl vysoko do vzduchu, aby dopadl u levé tyče. Minutu nato byl však znovu vyloučen Urban, tentokrát za hákování a Dukla ťala počtvrté. Vyhození hostujících hráčů si zpracoval Erik de la Rose, švédský zadák pak tvrdě pálil o levou tyč a dal tak domácím čtyři branky náskoku. Tento moment již definitivně zlomil větší odpor hostí a zápas se už tak pouze dohrával. Středočeši mohli snížit na začátku 50. minuty, když se jim naskytla možnost 15 sekund pěti proti třem, ničím však domácí svatyni neohrozili. V samotném závěru byl ještě vyloučen Dlapa za vyhození puku ze hřiště, 54 sekund před koncem trefil Šidlík z nápřahu břevno. Tím tak zároveň domácí bek uzavřel velmi zajímavé a nadprůměrné utkání, kde Boleslav nepřekonala Voldena a na výhru tak musí čekat delší dobu, i napotřetí Jihlava uhájila své hájemství. Dukla porazila Mladou Boleslav 4:0 a zajistila si 13. místo v tabulce.

Ohlasy trenérů

Viktor Ujčík (BK Mladá Boleslav): Výsledek hovoří za vše. Je hrozně těžké nějakým způsobem motivovat kluky do těchto zápasů, ve kterých vlastně už o nic nejde. Ale pořád mi to nejde na rozum - já jako hráč bych alespoň nechtěl prohrát žádný zápas. Přístup některých našich jedinců k tomuto zápasu je více než zarážející a možná i proto naše sezona vypadá tak, jak vypadá. Někteří hráči vypadají, že ani nechtějí vyhrávat, samozřejmě ne všichni, a mě to hrozně mrzí. Jihlava hrála slušně, podržel je gólman. Ale my jsme měli předvést daleko větší zaujetí pro hru. Pevně doufám, že Jihlava extraligu udrží. V celé sezoně hrála spoustu kvalitních zápasů, byla nepříjemným soupeřem a zápasy s Duklou bolí. Její hráči hráli na hranici svých možností, bohužel pro ně jim někdy scházelo takové to štěstí, šikovnost v zakončení a hlavně, co jsem se díval, tak v přesilových hrách. Ale dnes dala Dukla dva góly z přesilovek. Pevně věřím, že i pro Jihlavu to bude odraz k lepším zítřkům.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Na utkání jsme se chystali a jsem rád, že jsme ho zvládli s nulou. Věřím tomu, že výsledek a předvedená hra hráče nabudí natolik, abychom zvládli závěrečnou část sezony, která nás čeká. Přesilové hry rozhodují utkání, budou je rozhodovat, a věřím tomu, že nějaký gól z přesilovek znovu dáme. Třinácté místo jsme chtěli uhrát, když už bylo rozhodnuto, že budeme hrát baráž. Teď nás čeká poslední zápas v Chomutově a věřím tomu, že v tomto zápase budeme mít už sestavu takovou, kterou chceme mít na baráž, která nás čeká. A že první barážové zápasy, z toho dva doma, zvládneme na sto procent.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie