2:1sn
(0:0, 1:1, 0:0 - 0:0)

Velké drama až do konce! Utkání rozhodl v sedmé sérii nájezdů Straka a Dukla bere dva body

15.04.2018 / Tomáš Kalas

Důležité utkání začaly oba týmy v tempu a snaze skórovat jako první. Šance z obou stran na to byly, ale na první gól si museli diváci počkat až do 29. minuty, kdy byl vyloučen domácí Zeman a přesilovku využil hostující Mikúš. Jihlava ale srovnala o sedm minut později, svou největší zbraň tasil Stříteský, taktéž v přesilovce. I přes šance v poslední části muselo dramatické utkání dospět až do samostatných nájezdů, kde v sedmé sérii rozhodl Petr Straka a rozradostnil Horácký zimní stadion. Dukla získala dva body po výhře 2:1 po nájezdech nad Litvínovem.
15.04.2018 16:00, Tipsport extraliga - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Kořenář – Suchánek, de la Rose, Kajínek, Stříteský, Váňa, Šidlík, Zdráhal – Diviš, Skořepa, Straka – Anděl, Zeman, Čachotský – Jiránek, Hubáček, Čermák – Seman, Hlinka, Rys
2

HC VERVA Litvínov

Kantor – Baránek, Sörvik, Frolo, Gula, Čutta, Sklenička, Doudera – Růžička, Mikúš, Hanzl – Lukeš, Hübl, Jánský – Trávníček, Gerhát, Řehoř – Černý, Válek, Matoušek
1
Branky a nahrávky: 36. Stříteský (Kajínek, Hubáček), rozh. náj. Straka – 29. Mikúš (Sörvik, Lukeš). Rozhodčí: Hribik, Kika – Hynek, Lhotský. Vyloučení: 5:5, navíc Seman (JIH) 10 min. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 4025. Střely na branku: 29:25. Zblokované střely: 8:7. Hity: 2:4. Vhazování: 38:36. Průběh utkání: 0:1, 2:1.

Průběh utkání

Do devátého utkání vstoupily oba týmy bojovně a s patřičným odhodláním. Z úvodu měla více Dukla a rezultovalo to ve dvě nepříjemné střely začátkem páté minuty. Skořepův pokus z mezikruží vyrazil Kantor před sebe, kde si puk vybojoval Diviš a z hranice brankoviště střílel do vrchní části branky, jenže přestřelil. Nadále pokračovala důrazná hra, podpořená výbornou atmosférou z obou stran. Ke slovu přišly i první přesilovky, hříšníkem ze strany Litvínova se stal Jánský a Jihlava hrála přesilovku. Místy snesla velmi přísné měřítko, gól ale nepřinesla. Ve 14. minutě byl vyloučen Kajínek a hosté taktéž dostali k dispozici přesilovou hru, chyběl tomu ale souvislejší tlak a domácí se ubránili. Ihned po trestu mohl domácí poslat do vedení Čachotský, přihrávku od Zemana před prázdnou bránu ale pustil pod své brusle. V následném náporu byl dohrán u mantinelu Jiránek, v tváři tohoto forvarda se objevila krev, ale čtveřice sudích nevylučovala. Na druhé straně si Hanzl zpracoval kotouč zpoza branky a trefil nejprve Kořenáře do masky, od levé tyče šel kotouč ven. Poslední slovo ale měl Chemopetrol, pět sekund před koncem byl nejblíže gólu Růžička, který byl původně bokem v předcházejícím závaru, měl ale největší šanci, Gulův kotouč však do branky nenasměroval.

Druhou třetinu začala Verva v hluboké defenzivě, několik minut v kuse se nemohla dostat na kotouč. Jenže šancí ze strany Dukly nepřicházelo mnoho. Kantor měl také pořádný kus štěstí v 25. minutě, kotouč poskakoval směrem k brankové čáře, ale byl tak pomalý, že se do branky nedostal. Tlak Dukly ukončila situace na konci 27. minuty, Zeman zasáhl při stíhání Hübla hostujícího forvarda do obličeje a vzhledem ke krvi byl vyměřen čtyřminutový trest. A první půlku přesilovky Verva využila. Sörvik posunul na Juraje Mikúše a Mikúš střelou mezi betony Kořenáře z vrcholu kruhů poslal hosty do vedení. Druhou půlku přesilovky Jihlava již ubránila, přesto byli hosté při chuti. Lehce za polovinou utkání Kořenář zachraňoval propad obrany a vykopl střelu Jíchy pravým betonem. Nedlouho poté byly na stadionu velké emoce. Nepotrestaný zákrok Trávníčka na Jiránka rozzlobil Semana natolik, že dostal ihned desetiminutový osobní trest a na led nalétaly lahve. Paradoxně v oslabení mohli domácí dorovnat, Jiránek z levého křídla trefil spojnici tyčí. Duklu začalo pomalu opouštět štěstí, střely se odrážely spíše na hole Vervy. Na konci 34. minuty vypálil Kajínek od modré do ideální výšky, Kantor střelu nezkrotil a Diviš mohl před brankou doklepnout kotouč do branky, jenže to nedotáhl do gólu. Diviš byl pak v další šanci po Baránkově vyloučení, křižný pas od Suchánka skončil na přesouvajícím se Kantorovi. O 40 sekund později již stadion explodoval radostí. Kotouč si na modré vzal do parády Matěj Stříteský a nemýlil se.

Třetí třetinu rozehrály týmy ve hře 4 na 4, ale více místa nepřineslo žádný gól. Na konci 43. minuty se do šance natlačil Čermák, švihem trefil břevno. Hra se mírně přiostřila, ale přestali býti k vidění šance. Oba týmy měly k dispozici přesilovky, nejvážnější přišla dvě a půl minuty před koncem pro Jihlavu, když byl vyloučen Sörvik. Dukla v ní ale gól nevstřelila a za stavu 1:1 se šlo do prodloužení. To nabídlo oboustranně rychlou hru, ale bez nějakých super příležitostí. Na začátku 64. minuty ale mohl rozhodnout domácí Anděl, když přijmul přihrávku od Šidlíka na osu hřiště a tvrdě střílel. Nestalo se tak a podruhé v této baráži si domácí vyzkoušeli nájezdy.

Ihned první nájezd provedl domácí kapitán Tomáš Čachotský a uspěl. Ve druhé sérii srovnal za Vervu Viktor Hübl. V další sérii navíc otočil vývoj rozstřelu František Lukeš a Dukla měla namále. Ale jen chvíli, kotouč si vzal pro sebe Lukáš Anděl, střelou nad beton srovnal. Na poslední gól a rozuzlení celého dramatického utkání si museli diváci počkat až do série sedmé, kdy se štěstím rozhodl o dvou bodech pro Jihlavu Petr Straka. Za dozoru dřívějších hráčů Dukly, jako například Jiřího Říhy, či Vlastimila Dostálka, tak mohli jejich kamarádi na ledě slavit, neboť vyhráli nad Vervou 2:1 po nájezdech a bodově se dotáhli na Kladno.

Ohlasy trenérů

Radim Skuhrovec (HC Verva Litvínov): Byli jsme si samozřejmě vědomi vážnosti utkání, proto jsme do Jihlavy přicestovali již po pátečním utkání v Kladně, a připravovali jsme se. Nepodařilo se nám zvítězit, ačkoliv to bylo vyrovnané utkání. Byla v něm spousta chyb i šancí. Utkání dospělo do prodloužení a samostatných nájezdů, ve kterých dal soupeř o gól více než my. Bere vítězství, dva body, a teď je před námi cesta domů. Musíme se připravit na další utkání, které proběhne na našem ledě, opět se stejným soupeřem. V úterý se pokusíme vyhrát. Barážové zápasy se hrají na dno sil, fyzických i psychických, a každé utkání je strašně důležité.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Odehráli jsme nesmírně těžké utkání, po fyzické i psychické stránce. Jsme rádi, že jsme ho zvládli za dva body a tímto bych chtěl klukům poděkovat. Baráž je krátkodobá soutěž, je v ní důležité každé vítězství. Dvou bodů si samozřejmě ceníme, ale opět platí, že do půlnoci radost, od půlnoci práce. Zítra se sejdeme a přichystáme se na další utkání, které nás čeká v úterý se stejným soupeřem. Každé utkání je na krev, ať už je to s Litvínovem, Vary nebo Kladnem.