Odchovanec Dukly David Rittich povolán do reprezentace!

18.04.2018 / Klub

S blížícím se koncem klubové sezony začíná hlavní trenér hokejové reprezentace, Josef Jandač, experimentovat se sestavou tak, aby na květnové mistrovství světa v Dánsku byla pokud možno co nejsilnější a dovezla do „srdce Evropy“ po dlouhých sedmi letech medaili. Důležitá prověrka pro český hokejový tým proběhne od čtvrtka do neděle, kdy se v rámci Euro Hockey Tour sehraje předposlední turnaj celého seriálu. V reprezentaci je celkem 34 hráčů a trenér Jandač se rozhodl povolat také gólmana Davida Ritticha, odchovance Dukly a současného brankáře týmu z NHL, Calgary Flames.

Do finální fáze přípravy vstupuje reprezentace s počtem celkem 34 hráčů, tři brankáři, 11 obránců a 20 útočníků. Realizační tým využije maximální přípustný počet třiceti hráčů v rámci jednoho turnaje. Přesto se po dvojutkání v Příbrami proti Švýcarsku počítají ztráty. Nedohráli obránci Ondřej Vitásek, Vojtěch Mozík a v nejlepší kondici není ani Adam Polášek.

Brankářské posty se zdály býti rozděleny před MS jasně. K stálicím v bráně, Dominiku Furchovi a Patriku Bartošákovi se přidal ještě očekávaně Pavel Francouz, který vypadl v semifinále Gagarinova poháru s Traktorem Čeljabinsk. Nečekaná zpráva z českého tábora ale přišla dnes dopoledne. „David Rittich dorazí v úterý večer, nastoupil by zřejmě až na Švédských hrách. Ještě uvidíme," vzkázal Jandač do médií. Pro pětadvacetiletého gólmana se tak bude jednat o druhý start se lvem na prsou, již v roce 2015 dostal pozvánku, ale nakonec nezasáhl ani do jednoho zápasu.

Profil Davida Ritticha

Jihlavský rodák zapsal první start ve vyšších mládežnických kategoriích v sezoně 2006/2007, kdy jako čtrnáctiletý odchytal jedno utkání za starší dorost Dukly. V něm sice neinkasoval a udržel čisté konto, přesto si ale na další možnost v dorostu musel počkat. Více prostoru dostal ale v Havířově, kam měl v roce 2008 vyřízeno hostování a odchytal tam celkem 12 utkání, přesně stejný počet, co za předchozí tři sezony v Jihlavě. V nich měl ale nedobré statistiky, průměr gólu 3.34 na zápas svědčily o nedůrazné obraně. Poprvé nakoukl do A-týmu 19. prosince 2011 v zápase proti Chomutovu. Prohře 2:6 na ledě přihlíželo hned 8 juniorů, Ritticha včetně. Pro něj samotného to byl zajímavý zápas z pozice rozhodcovské, na čáře totiž utkání pískal jeho otec. Další dvě sezony patřil právoplatně k týmu, odchytal celkem 77 utkání, celkový průměr ve všech utkáních byl 2,28 gólu na zápas.

Jeho výkony ale neušly skautům v Česku, proto se stěhoval do Mladé Boleslavi, kde se mezi lety 2014 - 2016 mimo jiné potkal se současným bekem Dukly, Matějem Stříteským. I zde plnil roli spolehlivého brankáře a pod vedením trenéra Výborného, kdy došla Boleslav v sezoně 2015/2016 až do semifinále, kde narazila na Liberec, byl například na ledě při vítězném a postupovém šestém utkání čtvrtfinále proti Mountfieldu HK. Právě tento ročník se stal zlomem v jeho dosavadní kariéře. Po vynikající sezoně v české extralize přišla Davidu Rittichovi nabídka od Calgary Flames. Dlouho nad ní neváhal, ačkoliv věděl, že začne na farmě, jelikož kanadský celek bude podepisovat dva gólmany pro první tým. „S tím jsem do toho šel a chtěl jsem si říct o šanci v prvním týmu. Priorita pro mě byla, abych na farmě ve Stocktonu odváděl dobré výkony, měl dobrá čísla a výsledky. V AHL (American Hockey League – farmářská soutěž klubů NHL) totiž nejsou tak důležitá čísla, jako vyhrané zápasy. Prostě mít z utkání dva body,“ začíná rozhovor o svém angažmá v zámoří (celý rozhovor z června roku 2017 si můžete přečíst zde). Oproti minulé sezoně, kdy si zachytal v týmu Calgary pouze v jednom utkání proti St. Louis, přišel jeho dosavadní vrchol v probíhajícím ročníku, kdy nakoukl do A-týmu celkem v jednadvaceti případech, zejména v zimním období, kdy laborovala s třísly jednička Calgary, Mike Smith. První utkání v tomto ročníku odchytal proti Coloradu 25. listopadu a vítězně, Calgary vyhrálo 3:2. Zatím poslední mač odchytal 24. března na ledě San Jose, puk lovil pětkrát ze své sítě a Žraloci doma vyhráli 5:1. Nejvíce byl „propírán“ v médiích po posledním zápase únorové šestizápasové série na hřištích soupeře, na ledě Nashvillu. Právě tady zavinil sice jeden gól špatnou rozehrávkou, ale dvěma famózními zákroky dokázal udržet těsnou výhru 4:3. „Musel jsem to klukům vrátit. Věděl jsem, že to bude na mně,“ říkal s úlevou ve tváři.

Ritticha nerozhodilo ani skandování nashvillských fanoušků: „You suck!“ a tímto zákrokem, kdy zastavil lapačkou střelu domácího Kevina Fialy z pravého kruhu v poslední minutě zápasu, dokonale zmrazil Bridgestone Arenu. Foto: agentura AP

Davide, celá duklácká organizace ti drží palce v reprezentaci!