Naposled ven. Dukla bude hrát v Kladně o naději na záchranu extraligy

19.04.2018 / Tomáš Lysý

Dlouhá sezona finišuje. Před Duklou, stejně jako před dalšími třemi účastníky extraligové baráže, zbývají poslední dvě kola. Jihlava v posledním kole na litvínovském ledě neudržela jednobrankový náskok, v závěrečných sedmi minutách dvakrát inkasovala a dostala se do výrazných problémů. Nad jihlavským týmem visí strašák sestupu, který mohou oddálit nebo odehnat pouze vítězstvím na kladenském ledě. Utkání Rytíři Kladno – HC Dukla Jihlava začíná v pátek 20.4.2018 od 18:00 hodin a jihlavští hokejisté budou mít na soupeřově stadionu výraznou podporu.

Po nedělní domácí výhře nad Litvínovem 2:1 po samostatných nájezdech si jihlavští hráči pochvalovali, že situaci v barážové tabulce mají pevně ve svých rukou. O dva dny později na zimním stadionu Ivana Hlinky dokázali v první třetině smazat jednobrankové vedení Vervy a poté se ve druhé periodě dostat do vedení. Vůbec poprvé od čtvrtého kola Dukla v baráži vedla a náskok 2:1 držela až do poloviny třiapadesáté minuty. Litvínov ale šťastně srovnal, nedlouho poté vstřelil vítězný gól a dvě kola před koncem tak drží spolu s karlovarskou Energií, která doma porazila Kladno 3:0, barážové trumfy.

Tabulka baráže o extraligu po 10. kole

Závěrečný program baráže o extraligu 2018:

11. kolo, pátek 20.4.2018, 18:00
HC Energie Karlovy Vary – HC Verva Litvínov
Rytíři Kladno – HC Dukla Jihlava - vstupenky zde

12. kolo, neděle 22.4.2018, 16:00:
HC Verva Litvínov – Rytíři Kladno
HC Dukla Jihlava - HC Energie Karlovy Vary - vstupenky zde

Karlovy Vary
Ačkoliv desáté kolo zvýraznilo rozestupy mezi jednotlivými týmy a do spanilého trháku se dostala karlovarská Energie, stále platí, že baráž je poměrně vyrovnanou soutěží. Před posledními dvěma koly mají nejlepší pozici Karlovy Vary, které jsou v podobné situaci jako loni Jihlava. Při domácí rozlučce s diváky stačí Energetikům k jistotě postupu jediný bod

Litvínov
Situace Litvínova nebyla po sedmi kolech zcela dobrá, Verva se totiž nacházela na posledním místě tabulky s osmi body. Jenže poté vyhrála v Kladně, urvala bod v Jihlavě a stejného soupeře doma porazila za tři body. Litvínovu dává jakékoliv vítězství (za dva i tři body) v Karlových Varech výraznou šanci na záchranu, poslední kolo navíc Verva odehraje na domácím stadionu. Naopak jakákoliv porážka (za bod či za nulu) vrátí hodně do hry vítěze zápasu Kladno – Dukla. Platí však, že pokud Verva získá ve dvou zápasech 5 bodů, nemusí se vůbec ohlížet na výsledky soupeřů.

Dukla Jihlava
Po čtvrtém kole se situace Jihlavy jevila jako výborná. Následně sice červenožlutí čtyři kola čekali na výhru, ale v devátém klání po domácí výhře nad Litvínovem měli znova vše ve svých rukách. Jenže porážka na ledě Vervy postavila Duklu před jasný úkol – vyhrát v Kladně. Pokud chtějí mít Jihlavští před posledním kolem situaci znovu ve své moci, musí v 11. kole získat o dva body více než Litvínov (platí dvě možnosti: výhra Dukly za 3 body – porážka Litvínova za bod či 0 bodů. Výhra Dukly za 2 body – porážka Litvínova za 0 bodů). Pokud Jihlava prohraje za bod, jsou její naděje už pouze v teoretické rovině a v případě porážky za 0 bodů na Kladně se Dukla s extraligovou po roce loučí.

Rytíři Kladno
Aktuálně poslední celek barážové tabulky se také musí ohlížet na výsledek utkání Karlovy Vary – Litvínov. Rytířům by se samozřejmě také hodila jakákoliv výhra nad Duklou a zároveň aby Vary doma porazily Litvínov. Ačkoliv by se tedy mohlo zdát, že o Kladnu by se dalo napsat prakticky to samé co o Dukle, není to až tak pravda. Rytíři si totiž mohou „dovolit“ před posledním kolem „ztrácet“ na Litvínov 3 body a stále budou mít situaci ve svých rukou, v barážové derniéře totiž zajíždí právě na led Vervy.

Možností je stále několik a není třeba je dopodrobna rozepisovat – páteční 11. kolo může výrazně napovědět. Existuje totiž spousta variant, některé reálné, jiné v rovině teorie. Po posledním 12. kole se mohou Karlovy Vary, Litvínov i Jihlava shodně sejít na 19 bodech. Dále je možnost, že Karlovy Vary postoupí a trojice Litvínov, Jihlava, Kladno bude mít shodně 17 nebo 16 bodů...

Kritéria pro určení pořadí v případě bodové shody 2 nebo více mužstev

1. Lepší vzájemné zápasy (v případě 3 mužstev se vytvoří minitabulka vzájemných zápasů těchto tří týmů)
2. Rozdíl mezi počtem vstřelených a inkasovaných gólů (družstvo s větším kladným rozdílem anebo s menším záporným rozdílem získá vyšší pořadí)
3. Vyšší počet nastřílených gólů
více na Systém soutěže Tipsport extraligy ledního hokeje, 1. část – Dlouhodobá, Článek 416 SDŘ, bod d a dále.

Jihlavští hokejisté v posledním utkání na ledě Kladna prohráli 1:3, ačkoliv ve druhé třetině srovnal Petr Straka na 1:1. Jenže na začátku třetího dějství nevyužila Dukla další dvě výrazné střelecké příležitosti a Kladno poté trestalo v přesilové hře. Jihlavští by rádi potvrdili bilanci z posledních tří let. A to, že když jde s Rytíři „do tuhého,“ tak na jejich ledě vítězí. Připomeňme si např. vítězství v 6. utkání čtvrtfinále play-off WSM Ligy, kdy Dukla prohrávala na zápasy 2:3, v šestém utkání již 0:2, ale nakonec v Kladně vyhrála 3:2 a vybojovala si rozhodující sedmý zápas. Anebo čtvrté utkání loňského prvoligového semifinále, kdy červenožlutí vyhráli 4:3 v prodloužení a získali pro sebe třetí výhru v sérii. Ačkoliv Rytíři poté dvakrát zabrali, v rozhodujícím sedmém utkání Dukla doma znovu nezaváhala. Foto: Petr Palovčík