1:2
(0:1, 1:0, 0:1 )

Dukla zvítězila na ledě Kladna a živí naději na záchranu

20.04.2018 / Tomáš Kalas, Jaroslav Wollmann

Jedenácté dějství baráže o Extraligu svedlo celky Kladna a Jihlavy. Kdo chtěl pomýšlet o šanci porvat se o postup do nejvyšší soutěže musel zvítězit. Do vedení se dostali hosté během první třetiny, když se prosadil Lukáš Anděl. Domácí celek stihl během druhé části srovnat krok, ale poslední slovo měli hráči Dukly. Tři minuty před koncem poslal svěřence Petra Vlka do vedení Richard Diviš. Dukla zvítězila na ledě Kladna těsně 2:1. Aby Jihlavané hráli nejvyšší soutěž i v sezoně 2018/19, musí v souboji na dálku získat o bod více než Litvínov.
20.04.2018 18:00, Tipsport extraliga - 0. kolo

Rytíři Kladno

Cikánek – Svedlund, Štindl, Zelingr, Kehar, Repe, Lenďák – Redlich, Kaut, Kružík – Kloz, Kubík, Tůma – M. Hořava, Machač, Zikmund – Strnad, Přikryl, Pekr
1

HC Dukla Jihlava

Kořenář – Suchánek, de la Rose, Kajínek, Stříteský, Váňa, Šidlík, Zdráhal – Diviš, Skořepa, Straka – Anděl, Zeman, Čachotský – Seman, Hubáček, Čermák – Rys, Hlinka, Rabbit
2
Branky a nahrávky: 31. Lenďák (Repe, Tůma) – 15. Anděl, 57. Diviš (Straka). Rozhodčí: Hodek, Šír – Frodl, Lhotský. Vyloučení: 2:5, navíc M. Hořava (KLA) 10 min. + do konce utkání. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4555. Střely na branku: 16:21. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.

Průběh utkání

Karty byly před utkáním rozdány jasně. Pokud chtěl jeden z týmů pomýšlet na extraligovou příslušnost v roce 2018/2019, musel dnes bezpodmínečně vyhrát, nejlépe za tři body. A byla to Jihlava, která byla v úvodu utkání aktivnější. Přesto ale první vážnější akci měli Rytíři, na konci sedmé minuty Přikryl našel mezi kruhy Strnada, který byl volný, jenže trefil jenom de la Roseho, který zakleknul včas. Na konci deváté minuty přišlo první vyloučení, trestnou lavici zakusil Seman. Dukla se ubránila a paradoxně mohla souběžně s koncem oslabení skórovat, Suchánek dostal před Cikánka přesnou přihrávku, ale brankáře neprostřelil. Na konci 15. minuty se ale již skóre měnilo. Repemu na útočné modré uskočil puk, čehož si všiml Lukáš Anděl a triumfálně zakončil svůj samostatný únik. Za minutu a půl mohlo být vše ale jinak, Kloz nahodil puk před branku a k vlastenci hostí nechybělo zase tolik. Do konce třetiny ještě přišlo vyloučení na každé straně, Dukla si ale do druhé třetiny přenášela jednak gólový náskok, ale také oslabení po Rysově vyloučení.

Kladno šlo do druhé třetiny s vědomím toho, že musí srovnat a nebylo k tomu daleko dvě minuty a 46 sekund po úvodním buly druhé třetiny, když kombinace Zikmunda s Hořavou skončila u Straky stojícího u levé tyče, hostující forvard si taktéž mohl sklepnout puk do vlastní branky. Výhoda pro Středočechy přišla v čase 27:52, když se nepovedlo na straně Dukly střídání a Seman šel „bručet“. Domácí nesehráli početní výhodu vůbec zle, ale kýžený efekt v podobě gólu přišel až v 31. minutě. Repe částečně napravil své selhání před prvním gólem Dukly, posunul kotouč na Martina Lenďáka, který svižnou střelou prostřelil Kořenáře, hostující gólman toho moc ani neviděl. Vyrovnávací gól se navíc stal spouštěčem aktivní a důrazné hry z obou stran. Dvacet sekund po gólu Kladna emoce o něco vzrostly, když Kružík ze skrumáže před brankou vytáhl hostujícího Váňu a dostal dvě minuty. Na konci 36. minuty byl trestaným i jihlavský Čermák za vysokou hůl a stejně jako v první části, i druhá končila vyloučením.

Po dvou třetinách tak bylo vyrovnané skóre a oba týmy chtěly za každou cenu vyhrát za plný počet. Blíže k tomu mohli být po situaci ve 47. minutě Rytíři, Redlich se dokázal zorientovat, najít přesným pasem na druhé straně Kružíka, který z první trefil pouze Kořenáře, mladý gólman ve službách Dukly si tak připsal důležitý zákrok. Nedlouho poté šel podruhé na trestnou opět Seman, přesto dal o sobě vědět v oslabení strašák Kladna, Richard Diviš. Ten zakončoval přečíslení křižnou střelou těsně vedle levé tyče. Souběžně s blížícím se koncem spíše hrála na puku Dukla a také si vytvořila šance. Tu první, ze začátku 57. minuty, kdy Čachotský sklepl nahození Kajínka na zem, ještě Kladno přežilo, akce v čase 56:47 ale znamenala pohromu. Nedůrazná domácí obrana nechala proniknout před Cikánka právě Richarda Diviše. Ten dorazil nadvakrát Strakovu střelu za Cikánka. O regulérnosti gólu nebyl přesvědčen domácí Hořava, který si vysloužil nejprve osobní trest, po dalších protestech obdržel trest do konce utkání. Kladnu nepomohla ani minutová powerplay a nedělní utkání v Litvínově bude pouze o čest. To Jihlava po výhře 2:1 má ještě šanci bojovat o extraligu, musí bezpodmínečně porazit Karlovy Vary, již jistého postupujícího do extraligy a doufat ve ztrátu Vervy na domácím poli. Zkrátka, bude to drama až do konce.

Ohlasy trenérů

Pavel Patera (Rytíři Kladno): Byl to boj, čemuž nahrálo i počasí venku a kvalita ledu byla horší. My i Jihlava jsme si za tím šli, hodnotí se to těžko. Dostali jsme gól tři čtyři minuty před koncem a bylo to o tom, kdo dá rozhodující branku. Byla to Dukla a my jsme venku. Myslím si, že pro kluky je baráž výborná zkušenost. Dostali jsme se do ní a skoro až do posledního dne jsme bojovali o postup, snad si z toho vezmou ponaučení.

František Zeman (Dukla Jihlava): Byli jsme si vědomi důležitosti utkání a tomu jsme podřídili všechno. Jsem rád, že se nám podařilo zápas na Kladně ukopat, i když to nebylo jednoduché a myslím si, že oba mančafty předváděly výborný hokej dopředu i dozadu. Lidi, kteří přišli, museli být i přesto, že domácí prohráli, spokojení.