Poslední zápas sezony. Dukla vyzve doma Vary, zároveň potřebuje pomoc Kladna

22.04.2018 / Tomáš Lysý

Extraligový maraton dospěl do závěrečného kola, alespoň co se baráže o extraligu týče. I když rozhodnuto již může být o všem, ve finále play-off totiž má Kometa na ledě Třince první ze tří mečbolů. Nicméně vraťme se zpět k baráži. Před posledním kolem jsou počty jasné. Litvínovu stačí proti Kladnu, které již nemá šanci postoupit, vyhrát za 3 body. Dukla naopak musí spoléhat, že v tomto posledním kole nahraje v nepřímém souboji proti Litvínovu minimálně o bod více. S extraligovou sezonou se Jihlava rozloučí domácím utkáním proti již postupujícím Karlovým Varům. Úvodní buly bude vhozeno na Horáckém zimním stadionu v neděli 22.4. v 16 hodin.

Před posledními dvěma koly neměli jihlavští hokejisté situaci ohledně záchrany ve svých rukou. Platila tak jednoduchá „poučka“ – pojďme oba zápasy vyhrát za tři body a uvidíme, na co to bude stačit, resp. až po vyhraném zápasu se podívejme na výsledky soupeřů. Proti Kladnu to vyšlo, Richard Diviš totiž tři minuty před koncem trefil výhru 2:1. Radost na ledě i radost v kabině poměrně výrazně uťala zpráva konečného výsledku zápasu Karlovy Vary – Litvínov 0:1 pr. „„Měl jsem štěstí, že se puk odrazil ke mně, šel jsem tomu naproti. Jsem rád, že žijeme do posledního zápasu, i když Litvínov „překvapivě“ vyhrál v prodloužení,“ hlásil autor vítězného jihlavského gólu.

Nutno však dodat, že ačkoliv byla remíza po základní hrací době na zápas Energie – Verva jakkoliv očekáváná, třeba říct, že Dukla ztratila onu možnost uhrát si vše sám a neohlížet se na soupeře v jiných zápasech. Namátkou stačí připomenout druhé kolo v Karlových Varech, kdy červenožlutí ještě minutu před koncem vedli 2:1 a padli 2:3 po prodloužení. Mrzí třeba i domácí zápas s Energií, zkraje třetí třetiny za stavu 1:2 zastavila jihlavskou radost spojnice břevna a tyče. Mrzí i druhý dvojzápas s Litvínovem. V devátém kole doma proti Vervě chybělo v závěrečné přesilovce ke třem bodům jen málo, Dukla nakonec vyhrála na nájezdy. A hlavně zápas v Litvínově, kdy Jihlavští během třetí třetiny trpělivě bránili svůj náskok 2:1 (podobně jako v šestém kole Energie na jihlavském ledě), nicméně velice šťastný gól Litvínova na 2:2 sedm minut před koncem zápas zlomil na stranu Vervy…

Situace před posledním kolem je jasná. Karlovy Vary mají 20 bodů a po roce slaví návrat do nejvyšší soutěže. Litvínov díky dvěma bodům z ledu Energie doposud nasbíral 17 bodů a je druhý. Jihlava se tříbodovým ziskem (prvním od čtvrtého kola) dotáhla k Litvínovu na rozdíl jediného bodu a zároveň definitivně odstřihla Kladno od možného postupu, jelikož Rytíři mají bodů 13. Jenže právě onen bodový rozdíl mezi Vervou a Duklou hraje velkou roli. Litvínov totiž hostí doma Rytíře, kterým již o nic nejde a dá se předpokládat, že kladenští trenéři budou šetřit některé zraněné hráče či hráče, kteří hráli „na hraně,“ a dostanou možnost junioři.

K udržení extraligy musí Jihlava v posledním kole získat o bod více než Litvínov. Možnosti jsou tři:
Výhra Jihlavy za 3 body – výhra Litvínova za 2 body, porážka Litvínova za 1 bod nebo za 0 bodů
Výhra Dukly za 2 body – porážka Litvínova za 1 bod nebo za 0 bodů
Porážka Jihlavy za 1 bod – porážka Litvínova za 0 bodů.
Jakákoliv jiná situace vrací Duklu po roce zpět do WSM Ligy.

Statistické okénko

Jsou to i zápasy Dukly s Karlovými Vary, ve kterých Jihlava ztratila možnost mít vše ve vlastních rukou. V prvním vzájemném barážovém zápasu vedli červenožlutí v šesté minutě již 2:0 a tento nadějný výsledek drželi do třetí třetiny. V ní ale nejprve domácí snížili a 52 sekund před koncem vyrovnali na 2:2. Prodloužení již vyšlo lépe Energetikům. Ti pak získali na jihlavském ledě plné tři body, když šli během první třetiny do dvougólového trháku. Jihlava sice v závěru první periody v přesilovce pět na tři snížila na 1:2, ovšem tento stav se po dalších více jak 42 minut neměnil. Dukla své šance zejména z třetí třetiny – dorážku do volné části branky nebo ránu, která skončila na tyčce – nezužitkovala. V osmém kole na ledě Energetiků prohrávali Jihlavští po první třetině 0:3 a ve 45. minutě ještě 1:4. Stačily ale jen necelé čtyři minuty, aby jihlavští hokejisté nastříleli tři branky a srovnali na 4:4. A to měli ještě další dvě velké šance na kompletní otočení výsledku, zejména dvě vteřiny před koncem základní hrací doby. Utkání dospělo až do nájezdů, ve kterých se z deseti exekutorů trefil pouze jeden, domácí Václav Skuhravý. Dukla tak má proti Energii v baráži bilanci 2:7 na body při skóre 7:10 – všechny tři zápasy prohrála o jednu branku.

Poslední vzájemný zápas
8. kolo baráže o TELH 2018: Karlovy Vary – Dukla 5:4 sn.

Zápas o naději sehráli jihlavští hokejisté na ledě Karlových Varů. Ale vstup do zápasu jim vůbec nevyšel. Již po čtyřech minutách vedli domácí o dvě branky a po první třetině o tři. Na začátku druhé části sice vykřesal jiskru naděje Josef Skořepa, ale hráči Varů si vzali třígolové vedení zpět. V poslední třetině se ale stalo něco, v co už málo kdo věřil. Dukla dokázala srovnat krok. Nastartoval jí gól Radka Hubáčka, vzápětí snížil Lukáš Anděl a poté vyrovnal Matěj Stříteský. Hosté v tu chvíli byli na koni, ale obrat se jim dokonat nepovedlo. Na nájezdy byli šikovnější domácí, kteří zásluhou Václava Skuhravého proměnili hned první a nakonec i jediný z deseti nájezdů. Dukla prohrála na ledě Varů po nájezdech 4:5.

Branky a nahrávky: 1. Beránek (Rohan, Podlipnik), 4. Gríger, 18. Balán (Krejčí, Stloukal), 27. Flek (Stloukal), rozh. náj. Skuhravý – 21. Skořepa (Straka, Diviš), 47. Hubáček (Kajínek, Čachotský), 48. Anděl (Čachotský, Váňa), 50. Stříteský (Straka, Diviš). Rozhodčí: Hodek, Šír – Ondráček, Špůr. Vyloučení: 2:2. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5128. Střely na branku: 23:51. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1, 4:4, 5:4.

HC Energie Karlovy Vary: Novotný (50. Závorka) – Podlipnik, Šafář, Rohan, Plutnar, Krejčí, Kovačevič, Rulík – Rachůnek, Balán, Flek – Beránek, Gríger, Kohout – Vachovec, Skuhravý, Vrdlovec – Stloukal, Kverka, Šik
HC Dukla Jihlava: Škarek – Suchánek, de la Rose, Kajínek, Stříteský, Váňa, Šidlík, Zdráhal – Diviš, Skořepa, Straka – Anděl, Zeman, Čachotský – Seman, Hubáček, Čermák – Rys, Hlinka, Hamill

Lukáš Anděl se na podílel ve třetí třetině na smazání tříbrankového náskoku Dukly. Ve 48. minutě dal totiž krásný gól na 3:4, ke kterému ho ukázkově vybídl kapitán Tomáš Čachotský. Ten dostal přihrávku od Davida Váni, na levém kruhu k sobě natáhl dva hráče a dával „Andimu“ přihrávku před zcela volnou branku, kterou jihlavský odchovanec nemohl neminout. Foto: Jan Čech

Závěrečné kolo baráže o TELH 2018

Neděle 22.4.2018, 16:00
HC Dukla Jihlava – HC Energie Karlovy Vary - vstupenky zde
HC Verva Litvínov – Rytíři Kladno

Tabulka baráže o TELH po 11. kole