David Rittich na mistrovství světa odvádí skvělou práci na ledě a baví při rozhovorech

14.05.2018 / Tomáš Lysý

První zápas za Duklu odchytal v 19 letech, o rok později v sezoně 2012/2013 již nastupoval za A-tým pravidelně. David Rittich chytal v Jihlavě ještě v play-off 2015 (už jako hráč Mladé Boleslavi), poté pomohl „Bolce“ k výbornému ročníku a v létě 2016 podepsal kontrakt s Calgary. Během prvního roku dřel na farmě, jedním zápasem „čuchl“ k NHL a v této sezoně odchytal za Flames již 21 utkání. Řekl si tak o pozvánku na MS v hokeji a v Dánsku nejenže podává dobré výkony, ale také baví svými hláškami. Třeba o nových barevně sladěných betonech: „Když už nic nechytím, tak ať aspoň pěkně vypadám,“ hlásil po výhře nad Ruskem v prodloužení. „David Rittich podal výborný výkon, držel nás ve hře. Chytil nájezd a několik dalších šancí, byl úžasný. A jeho hlášky? Davida znám velmi dobře, je to náš odchovanec. Byl vždycky takový, takže musím říct, že nejen dobře vypadá, ale i dobře chytá,“ říká jednatel Dukly Bedřich Ščerban.
Foto: Aleš Krecl/ČSLH

Česká hokejová reprezentace má za sebou na mistrovství světa v Dánsku 2018 šest zápasů, poslední sedmý v základní skupině jí čeká v pondělí 14.5. od 20:15 proti Rakousku. Národní tým má jisté čtvrtfinále, otázkou zůstává, z jaké pozice. Odchovanec Dukly David Rittich, jenž ještě před třemi lety hájil jihlavskou branku ve čtvrtfinále WSM Ligy proti Kladnu, dostává v brance rovnoměrně příležitostí jako Pavel Francouz.

Pětadvacetiletý syn bývalého extraligového rozhodčího Davida Ritticha naskočil nejprve do zápasu proti Švédsku. Dokázal zlikvidovat 24 střel ze 27, na výhru to ale nestačilo. Národní tým podlehl Švédsku 2:3, což je zatím jediná česká porážka na šampionátu. „Kluci hráli výborně. Myslím, že za to, co jsme od druhé třetiny předváděli, jsme si zasloužili minimálně bod. Bohužel ve třetí třetině přišla moje chyba, která rozhodla. Góly na bližší tyč nesmím dostat, beru to na sebe a musím se z toho poučit,“ smutnil v interview pro hokej.cz po prohraném utkání. Nutno říct, že gól Švédů na 3:1 trefil Mika Zibanejad výborně, bekhendem vymetl horní roh branky.

V dalších dvou zápasech už měl „Ríťa“ důvod k úsměvu. Zejména proti Rusku, které Česká republika porazila 4:3 v prodloužení. Národní tým odehrál výborný zápas, pomohl mu příjezd dvou Davidů z Bostonu – Krejčího a Pastrňáka, kteří po vypadnutí z bojů o Stanley Cup zamířili ihned směr Kodaň. Radost z výsledku měl i jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban, jenž je zároveň členem výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje. „Je důležité říct, že MS prožívám více než běžný fanoušek, protože jsem dílem zodpovědný za výsledky národního týmu jako člen výkonného výboru. Je to složitější, tečou mi více nervy,“ říká pětinásobný medailista ze světových šampionátů. „Pomohly nám příchody kluků z NHL. Na Krejčím a Pastrňákovi bylo vidět, jak hru zvedli. Je na nich vidět, jaké mají herní myšlení, jaké mají správné návyky. Třeba rozhodující gól na 4:3. Nejenže Pasta měl předtím šanci, ale dokázal se pak udržet za brankou a neodjel do rohu, jak bývá v českých luhách a lesích zvykem. Okamžitě zastavil, znovu se dostal na puk a zkusil ho dát zpátky do ohně. Sice mu to tam spadlo se štěstím, ale šel mu naproti. To je něco, co bychom mnohem více potřebovali dostat do hráčů tady v Čechách,“ doplňuje šéf Dukly.

Ocenil i výborný výkon Davida Ritticha v brance, který zapsal první výhru na světovém šampionátu. A hned proti silné Sborné, která měla doposud bilanci tří výher při skóre 20:0. Český gólman chytil rovných dvacet ruských střel. „Předvedl výborný výkon, držel nás ve hře. Chytil samostatný nájezd a několik dalších šancí, takže úžasné.“ A úžasný byl i pozápasový rozhovor, kdy reportérka ČT sport Darina Vymětalíková položila českému gólmanovi dotaz na jeho novou barvu betonů, jenž byly sladěné přesně do barev národního týmu. Odpověď jihlavského odchovance? „Když už nic nechytím, tak ať aspoň pěkně vypadám,“ prohodil se smíchem a započal tak svojí první hlášku na šampionátu. „Davida znám velmi dobře, protože je to náš odchovanec. Byl vždycky takový. Musím říct, že nejenže dobře vypadá, ale i dobře chytá,“ usmívá se Bedřich Ščerban.

Videorozhovor s Bedřichem Ščerbanem o probíhajícím MS v Dánsku 2018

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

První, třetí a pátý zápas na MS odchytal Pavel Francouz – proti Slovensku výhra 3:2 pr., proti Švýcarsku vítězství 5:4 na nájezdy a následně vychytaná nula při výhře nad Běloruskem 3:0. V šestém českém vystoupení na šampionátu šel do branky opět David Rittich a také on zapsal čisté konto, proti Francii pomohl k výhře 6:0. Jak sám přiznal, příliš práce ale neměl, hráči Galského kohouta vyslali na jeho branku pouze deset střel. „Něco podobného jsem zažil naposledy možná v sedmé třídě. Ještě jsem fakt nechytal zápas, v němž by na mě šlo jen deset střel,“ hodnotil výhru pro hokej.cz s tím, že těžko hledal nějaký úplně obtížný moment. „Vždyť já měl za celý zápas jen 90 tepů za minutu. Spíše jsem byl unavený, jak jsem v brance dvě hodiny v kuse stál. Když byla příležitost, vyjížděl jsem aspoň rozehrávat za branku, abych si zahrál s hokejkou. Jinak jsem už spíše přemýšlel, jaký steak si večer dám. Kdybych dostal gól, musel bych se stydět a chodit kanály, takže nakonec dobrý,“ navazuje dalším povedeným rozhovorem. Ne, tenhle chlapec rozhodně nenudí – jak na ledě, tak mimo led.

David Rittich oslavuje výhru a čisté konto po zápase Česká republika - Francie 6:0 na MS v Dánsku 2018. Foto: Aleš Krecl/ČSLH