První venkovní výhru chce Dukla potvrdit v domácí tvrzi proti Havířovu

21.09.2018 / Tomáš Lysý

Po třech letech a osmi měsících nastoupí na Horáckém zimním stadionu jako soupeř Jihlavy, za kterou odehrál téměř 300 zápasů a zažil s ní i postup do extraligy. Není třeba dlouze vysvětlovat, že jde o útočníka Filipa Semana, jenž se po devíti letech vrátil na rodnou havířovskou hroudu. A právě klub AZ RESIDOMO Havířov je dalším protivníkem Dukly, proti kterému půjde domácím o jediné – potvrdit první dva body z venku z minulého kola na kladenském ledě. Utkání startuje na Horáckém zimním stadionu v sobotu 22.9.2018 v tradičních 17:30 hodin a o první přestávce se můžete těšit nejen na rozšířenou soutěž s maskotem ježkem JD o vstupenky do zábavního centra Robinson, jihlavského Vodního ráje nebo fitness Matrix Clubu, ale také na střílení triček do publika, které provede sám maskot klubu. Tak neváhejte a přijďte - kupovat vstupenky můžete jednoduše přes Ticketportal.

DNEŠNÍ SOUPEŘ: AZ RESIDOMO HAVÍŘOV

Historie klubu

Přímým předchůdcem klubu AZ RESIDOMO Havířov je klub, který vznikl v roce 1928 v Lazích, dnes součást Orlové. Většina hráčů pracovala v šachtě Nová Jáma či později dolu Antonín Zápotocký, z čehož vychází zkratka AZ. O tři roky později vznikl pod zastřešením Klubem českých turistů tým KČT Lazy, jenž působil ve slezské hokejové župě spolu s Vítkovicemi nebo Třincem. Hrál jí až do roku 1939, kdy byly soutěže kvůli válce přerušeny. Obnoveny byly až o šest let později. V Lazích hrál klub až do roku 1960 pod jménem Sokol Lazy nebo Baník Zápotocký. A právě spojení s Dolem Antonín Zápotocký rozhodlo o dalších financích a budoucnosti, čili od roku 1966 se tým přejmenoval na TJ AZ Havířov.

Ten hrál od roku 1968 na novém moderním zimním stadionu a dostavil se první velký úspěch – postup do Národní hokejové ligy (2. nejvyšší soutěž v ČSR). Havířov jí hrál vyjma sezon 1979 – 1986 (sestup do Kraje) až do počátku 90. let. Historický průlom byl v roce 1992, kdy Havířovští postoupili do 1. ligy, tedy druhé nejvyšší soutěže. Sezonu poté skončil sponzoring Dolu Lazy (bývalý důl AZ), přičemž tým šel do vlastnictví města a místních podnikatelů jako HC Havířov. Ve druhé nejvyšší soutěži se tým z hornického města pohyboval do roce 1999, když obvykle končil ve středu tabulky, a na přelomu tisíciletí získal extraligovou licenci od Opavy.

V české nejvyšší soutěži hrál Havířov čtyři sezony, během kterých se nepodařilo získat silného partnera. Během prvních dvou sezon byl třináctý, následně jedenáctý (historicky nejlepší umístění klubu) a výsledkově tragická poslední sezona v extralize s 20 body vyústila v baráž proti Kladnu a sestup. Při třetí sezoně (2005/2006) dosáhl Havířov přes Kometu až na semifinále, kde nestačil na Mladou Boleslav, a skončil celkově třetí. Jenže poté už to tak slavné nebylo a v lednu 2010 vyvrcholily finanční potíže Havířova odstoupením ze soutěže.

Skupina kolem Jaroslava Mrowiece (aktuální prezident klubu) začala připravovat vnik nového klubu, který pod historickým názvem AZ Havířov vstoupil do druhé ligy (třetí nejvyšší soutěž ČR). AZ po všech stránkách ožil a v sezoně 2010/2011 zažil dvě vyprodaná pětitisícová derby s Orlovou. Rok 2013 byl pro Havířovské ve znamení návratu do první ligy, ve které je doposud. Jihlava od této doby narazila na Havířov v play-off dvakrát. Při vyřazovacích bojích 2014 jej přejela 4:0 na zápasy, o dva roky později pak v sérii zvítězila 4:1.
Zdroj: AZ RESIDOMO Havířov

Kde Havířov hraje?

Havířovská hala je minimálně svojí střechou hodně podobná Horáckému zimnímu stadionu a zároveň od ní není věkově tolik vzdálená. Současná víceúčelová Gascontrol Arena byla otevřena 13.11.1968 a během své historie dosáhla i na kapacitu pro 7000 míst (1350 k sezení). V roce 1999 však byl stav pro diváky zredukován na současných 5100 sedících. Zdroj: AZ RESIDOMO Havířov

Soupiska týmu

Kádr Havířova doznal před sezonou několika výrazných změn. Pro havířovské fanoušky odešla z klubu velice známá jména jako útočníci Petr Kanko (nyní nováček z Poruby), Marek Kalus (aktuálně Znojmo) či velice oblíbený obránce Jiří Krisl (Frýdek-Místek). Střídavé starty z Olomouce ukončili obránci Robin Staněk a Tomáš Dujsík, další forvard Jiří Fronk zcela nesplnil očekávání a odešel do Německa.

Kolonka příchodů doznala také několika jmen. Zřejmě nejvýraznějším příchodem je mezi jihlavskými fanoušky velice oblíbený Filip Seman, který v Dukle působil předešlých pět sezon a zaznamenal v červenožlutém dresu 294 zápasů, z toho 49 v rámci Tipsport extraligy ledního hokeje. Po jihlavském sestupu se ale vrátil na rodnou hroudu, kde už si nestihl zahrát v jednom dresu s bratrem a obráncem Danielem, jenž mezitím ukončil kariéru a přešel na trenérskou dráhu. Velice zajímavou posilu dostal kouč Jiří Režnar (spolu s Petrem Vlkem bývalý jihlavský asistent) do brankoviště, kam přišel na roční hostování z Motoru Ondřej Bláha.

Soupiska Havířova
Realizační tým Havířova

Příprava a poslední zápas Havířova

Havířov odehrál na novou sezonu osm přípravných zápasů s bilancí čtyř vítězství (jedno na nájezdy) a čtyř porážek (jedna v prodloužení). Nejvýraznější porážku zaznamenal AZ na ledě Nových Zámků (1:5), naopak v generálce na Chance Ligu proti dalšímu zahraničnímu soupeři uspěl, když zdolal Krakov na jeho ledě 5:0.

Vstup do letošního ročníku odpovídá výsledkově vydařené generálce – Havířov během pěti zápasů prohrál pouze jednou, a to doma s Porubou těsně 2:3. V úvodním kole zdolali havířovští hokejisté Litoměřice 4:2 a následně si dojeli pro výhru do nedalekého Frýdku-Místku 3:0. Pak následovala již zmiňovaná prohra s dalším krajským rivalem. Načež AZ urval dva body na horké vsetínské půdě, když nájezdy rozhodl útočník Rehuš, posila z Francie. Dvoubodový import byl následně potvrzen doma proti Benátkám – 3:1.

Poslední zápas Havířova:
5. kolo Chance Ligy, středa 19. září 2018: AZ RESIDOMO HAVÍŘOV – HC Benátky nad Jizerou 3:1
Branky a nahrávky: 2. Gřeš (Bambula, Pořízek), 14. Luža, 43. L. Bednář – 32. Maier (Bittner, Psota). Rozhodčí: Přikryl, Fiala – Hejl, Podrazil. Vyloučení: 6:6. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 1125. Střely na branku: 32:28 Průběh utkání:2:0, 2:1, 3:1

Sestava Havířova: Lukáš – Matai, Chroboček, Houdek, Luža, Dujsík, Mrowiec – Rehuš, F. Seman, R. Veselý – L. Bednář, Haas, Maruna – Bambula, Pořízek, Gřeš – Pawliczek, Cihlář, Macuh

Poslední vzájemný zápas:

43. kolo WSM Ligy 2016/2017: HC Dukla Jihlava – HC AZ Havířov 2010 3:2
Úvodní třetina utkání vyšla lépe Dukle, která vedla zásluhou Filipa Semana a to ještě řadu dalších šancí nevyužila. Ovšem nevyužila také přesilovku pět na tři, navíc si při ní vybojoval trestné střílení hostující Petr Kanko, který však gólmana Miroslava Svobodu nepřekonal. Havířovu se podařilo ve druhé třetině otočit stav, když AZet v polovině zápasu vyrovnal a před přestávkou se dostal do vedení. Na začátku třetí části ale srovnal svojí typickou střelou David Březina a začínalo se od znovu. Hokejová bitva přinesla rozhodnutí až v poslední minutě, kdy se podruhé prosadil Filip Seman. Všech pět puků padlo do branky směrem od vysoké školy a Dukla tak porazila Havířov 3:2.

Branky a nahrávky: 14. F. Seman (Důras), 42. Březina (Diviš, Bilčík), 60. F. Seman (Říha, Skořepa) - 29. Dvořáček (Štumpf), 37. Gřeš (Hlinka, Kanko). Rozhodčí: Kopeček – Křivohlavý, Rampír. Vyloučení: 5:10. Využití: 1:1 V oslabení: 0:0. Diváci: 1158. Střely na branku: 42:24. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2.

Martin Janeček (HC AZ Havířov 2010): Zdánlivě jsem sahali po bodu, nicméně jsme si dneska nezasloužili vyhrát. Na zápas jsme se připravovali a chtěli jsme hrát v pohybu, ale první třetinu jsme hráli jednoznačně strašným způsobem zakřikle a bojácně. Nevím, proč tomu tak bylo. I když se nám ve druhé třetině podařilo šťastnou brankou a pak důrazem otočit, tak náš nástup do třetí třetiny nebyl takový, jaký měl být. Dostali jsme branku na 2:2 a Dukla si opět utkání trpělivě hlídala až do konce a šla si za svým. My jsme jí nahrávali velkým počtem vyloučení. Chvilku před koncem vstřelili vítězný gól a to byla ta pomyslná troška na misce vah. Ačkoliv nás to mrzí a bod z Jihlavy by byl krásný, dělila nás od něj preciznost ve všech směrech.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Začali jsme dobře a dali jsme branku. I když jsme v první třetině měli dobrý pohyb a vytvořili jsme si příležitosti, další branku jsme nedali. Bohužel jsme potom ve druhé části dostali gól z kategorie laciných, který hosty nakopl. Další branka padla po nedůslednosti v našem obranném pásmu, kdy jsme chtěli jít do protiútoku, ale nedostali jsme puk přes modrou a soupeř toho využil. Musím říct, že Havířov byl nepříjemný a to, že udělal výsledky, které teď udělal, nebylo náhodou. Můžeme žehrat na neproměňování příležitostí, ale soupeř byl v obranném pásmu důsledný a důrazný a nedovolil nám je proměnit. Do dobrých šancí nám dal nohy, hokejky nebo jeho hráči obětavě pochytali střely. To vše vedlo k tomu, že se zápas tahal až do konce. Bylo řečeno, že jsme si vítězství zasloužili a vítězný gól byl jen vyústěním naší cílevědomé snahy.

V posledním vzájemném zápase otáčela Dukla Jihlava stav z nepříznivých 1:2 k výhře 3:2. Výraznou měrou se o zisk tří bodů zasloužil útočník Filip Seman, který ve čtrnácté minutě poslal zápas do vedení a 47 sekund před koncem utkání rozhodl o výhře Dukly 3:2. Nyní bude "Semiš" hájit opačné barvy. Foto: Tomáš Buksa

6. kolo Chance Ligy 2018/2019, sobota 22. září

HC RT TORAX Poruba 2011 - HC Stadion Litoměřice (17:00)
HC Benátky nad Jizerou - Slovan Ústí nad Labem (17:00)
HC Slavia Praha - Rytíři Kladno (17:00)
HC ZUBR Přerov - SK Trhači Kadaň (17:00)
ČEZ Motor České Budějovice – LHK Jestřábi Prostějov (17:00)
VHK ROBE Vsetín - SK Horácká Slavia Třebíč (17:00)
HC Dukla Jihlava - AZ RESIDOMO Havířov (17:30) - vstupenky zde

7. kolo Chance Ligy 2018/2019, pondělí 24. září

SK Horácká Slavia Třebíč – HC Benátky nad Jizerou (17:30)
SK Trhači Kadaň – ČEZ Motor České Budějovice (18:00)
Rytíři Kladno – HC ZUBR Přerov (18:00)
AZ RESIDOMO Havířov – HC Slavia Praha (18:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC Dukla Jihlava (18:00)
HC Stadion Litoměřice – VHK ROBE Vsetín (18:00)
HC Frýdek-Místek – HC RT TORRAX Poruba 2011 (18:00)

Tabulka Chance Ligy 2018-2019 po 5. kole: