Ježek nebo rys? Ve středu přijede do Jihlavy Frýdek-Místek

01.10.2018 / Tomáš Kalas

Poslední zápas se Slezany se datuje do 6. března roku 2017. Dukla v pátém zápase definitivně přemohla odpor Frýdku ve čtvrtfinále play-off výsledkem 8:2 a jak dopadla celá sezona, všichni známe. Tentokrát je ale situace jiná. Oba týmy se po roce a půl letech potkávají zpět ve stejné soutěži. Frýdeckomístečtí Rysi nezachytili úvod soutěže a s bilancí dvou výher a šesti proher se krčí na předposledním místě tabulky. Dukla má jasný cíl v podobě návratu zpět, vstup má ale rozkolísaný a naposledy prohrála 3:4 v prodloužení s Litoměřicemi, ač tři minuty před koncem vedla 3:2. Odčiní Dukla porážku nebo se Frýdek nastartuje? Více budeme vědět od středečních 17:30, kromě svých šál a dresů si přineste také použité baterky, Dukla se totiž připojuje do Baterkománie!

Středeční soupeř: HC Frýdek-Místek

Historie klubu

První hokejové krůčky udělal Frýdek již v polovině minulého století, když se sport provozoval na zamrzlé Ostravici. Horší přírodní podmínky ale vedly k postupnému útlumu. Restart nastal až v roce 1976, kdy byl založen HC Frýdek-Místek jako nástupce TJ Válcovny Plechu. O deset let později se Slezané dočkali i zimního stadionu, v jehož prostorách oddíl ledního hokeje působil od 18. 8. 1986. Střídavě byl k vidění krajský přebor I. a II. třídy.

Sezonu po sametové revoluci se Slezanu povedlo dostat do druhé ligy, kterou hráli nepřetržitě až do roku 2004, kdy z finančních důvodů prodal licenci týmu HC Snake Ostrava, který později ukončil činnost a prodal vše do Šumperku. Na postup do druhé ligy se čekalo opět tři roky, stoupající zájem potvrdila i návštěvnost, kdy na první zápasy chodila zhruba stovka diváků, na postupové zápasy pak až 3000 lidí.

V prvním ročníku druhé ligy ale Frýdek skončil poslední, od návratu jej uchránila reorganizace soutěže. Sezona 2011/2012 přinesla do Frýdku po dlouhé době play-off, ve čtvrtfinále je však v derby vyřadil Havířov. O tři roky později byla oznámena širší spolupráce s extraligovými Oceláři z Třince. Důsledkem toho bylo ovládnutí druhé ligy (proti Vsetínu 3:2 na zápasy) a následné vítězství v kvalifikaci o postup. Premiérová sezona v tehdejší WSM lize skončila ve čtvrtfinále, kde vystavila Slezanům stopku Dukla. Minulý ročník v neskutečně vyrovnaném závěru unikl Frýdeckomísteckým postup do play-off o čtyři body.

Kde Frýdek-Místek hraje?

V roce 2009 dokázalo město vzít na sebe břemeno v podobě vyřešení otázky zimního stadionu. Ten již nevyhovoval komfortu tehdejší doby a rozhodlo se o demolici a následné stavbě nového. Na stavební práce se nicméně čekalo další čtyři roky, přesto se oproti jihlavskému zimáku podařilo dokončit stavbu nové víceúčelové haly Polárka. Ta nabízí kromě kluziště i badmintonové kurty a střelnici. Kapacita je celkem 2056 míst na sezení a odbornou veřejností je chválena za vybavenost a jednoduchost.

Zdroj a foto: HC Frýdek-Místek

Soupiska týmu

Hlavním cílem pro tuto sezonu je kromě výchovy hráčů pro Třinec také postup do play-off. Do toho ale půjde Frýdek s velmi mladým týmem, nicméně dokázal přivést čtyři nadstandartní hráče pro Chance Ligu, kteří by měli i spoluhráče „kočírovat“. Během pauzy ale Slezané přišli o gólmana, Jana Strmeně si vybral budějovický Motor. Tým opustil také Antonín Pechanec, nejproduktivnější hráč Frýdku se stěhoval do Vsetína. Michael Foltýn, spíše známý praktickým restartem kariéry po těžkém zranění kolena během rvačky před třineckým hudebním klubem a následném útěku před strážci zákona, zamířil do Prostějova.

U Prostějova zůstaneme. Z něj totiž opačným směrem zamířil velice zkušený Jan Rudovský, který za uplynulou sezonu získal 49 bodů, z toho 28 v přesilovkách! Z nedalekého Havířova dorazila havířovská modla, obránce Jiří Krisl, který strávil mnoho let jako kapitán v dresu AZetu a je dnes tamními fanoušky velice oblíben. Další vyztužení do obrany přinese bývalý Prostějovák Žovinec či Patrik Husák ze slovenských Nových Zámků. Kvalitu přinese jistě i Rostislav Martynek, který kvůli nemoci stihl za Frýdek pouze 15 utkání.

Brána je zatím bodem číslo jedna pro Nicka Malíka a Lukáše Danečka. O jeden zápas více odchytal Malík, který přišel z vítkovické juniorky a je pod dozorem svého otce. Daneček zase zazářil v přípravě, když za čtyři utkání dostal pouze dva góly!

Soupiska Frýdku
Realizační tým Frýdku

Příprava a poslední zápas Frýdku

Přípravné období se Rysům vydařilo, za sedm zápasů zapsal Frýdek pět výher. Porazil například výběr slovenské reprezentační dvacítky 8:1 a přemohl 1:0 i Trenčín. Generálku sehrál s Dubnicí a vyhrál 5:2. Dvě porážky přišly proti Toruni (4:5) a krakovskému Comarchu (1:5).

Vstup do nové sezony ale není vůbec dobrý. Úvodní utkání vyznělo pro Kladno, které na svém ledě vyhrálo 4:1. Hned o dva dny později přijel do Frýdku Havířov a i ten obral domácí o body, když vyhrál tříbrankovým rozdílem s nulou vzadu. Dvě prohry byly vykompenzovány dvěma výhrami proti Třebíči (8:2) a na daleké cestě v Ústí nad Labem (2:1). Od té doby však na jakýkoliv zisk hosté čekají a navíc ke vší smůle prohráli veškeré zápasy o jednu branku, proti Litoměřicím, Porubě a Benátkám shodně 3:4, proti Vsetínu 2:3.

Poslední zápas Frýdeckých:
9. kolo Chance Ligy, sobota 29. září 2018: HC Frýdek-Místek – HC Benátky nad Jizerou 3:4
Branky a nahrávky: 42. Hrňa, 47. Przybyla (L. Kovář), 60. Klimša (Hrňa, Kuťák) – 11. Maier (D. Špaček), 14. Braid (Průžek), 16. Bittner (Psota, J. Mikyska), 28. J. Mikyska (Bittner, Maier). Rozhodčí: Obadal, Kašík - Lukš, Bartek. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 992. Střely na branku: 41:27 Průběh utkání: 0:4, 3:4.

Sestava Frýdku: Malík (21. L. Daneček) – Haman, L. Kovář, Bartko, Husák, Krisl, Matyáš, Zahradníček – Hrňa, Mikulík (C), Klimša (A) – Kofroň, Przybyla, Hladonik – Raška, Peterek, J. Kalus – Kaukič, Kuťák, Motloch

Poslední vzájemný zápas:

5. čtvrtfinále WSM Ligy 2016/2017: HC Dukla Jihlava – HC Frýdek-Místek 8:2
Úvodní třetina pátého zápasu čtvrtfinále mezi Duklou a Frýdkem-Místkem jasně napověděla, jak se bude zápas vyvíjet. Ve čtvrté minutě se během čtrnácti vteřin trefil Adam Zeman a Aleš Jergl, o tři minuty později navíc navýšil jihlavské vedení Filip Seman. Ve druhém dějství padly všechny čtyři branky v nerovnovážném počtu hráčů na ledě. V úvodu využil přesilovku Michal Důras, první gól hostí vstřelil ve 34. minutě také v početní výhodě Lukáš Jašek. Jenže hned vzápětí odpověděl v oslabení svým druhým gólem v utkání Adam Zeman a druhou trefu – opět v přesilovce – přidal i Michal Důras. Také dvě branky Dukly ve třetím dějství padly v početní výhodě. Hattrick zkompletoval Adam Zeman a prosadil se i David Březina. Mezi tyto dva góly se vešel jeden zásah Slezanů, takže Jihlava porazila Frýdek-Místek vysoko 8:2 a po roce postupuje do semifinále, kde bude jejím soupeřem Kladno.

Branky a nahrávky: 4. Zeman (Galvas, Seman), 4. Jergl (Hubáček), 7. Seman (Hubáček, Kájínek), 23. Důras (Jiránek, Skořepa), 35. Zeman (Čachotský), 40. Důras (Skořepa, Jiránek), 47. Zeman (Čachotský, Kaláb), 56. Březina (Kajínek, Bilčík) – 34. Jašek (O. Kovařčík, Štebih), 48. Klimša (Chmielewski, Kania). Rozhodčí: Doležal, Sýkora – Beneš, Štofa. Vyloučení: 10:12, navíc Dundáček (JIH) 10 min. OT - Jašek 10 min. OT, Christov a M. Kovařčík (všichni FRM) 10 min. OT a do konce utkání. Využití: 5:2. V oslabení: 2:0. Diváci: 2056. Střely na branku: 39:23. Průběh utkání: 4:0, 4:1, 7:1, 7:2, 8:2.

Petr Vlk: „Hned od samého úvodu jsme do utkání vstoupili tak, jak jsme si v kabině na poradě řekli. Od toho se odvíjel celý zbytek zápasu. Úvodní vedení kluky zklidnilo. Nechci říct, že soupeř zápas potom vyloženě odevzdal, v našem obranném pásmu byl nebezpečný. Ale ve chvílích, kdy dal Frýdek-Místek branku, tak byli kluci nachystaní a zaslouženě dotáhli zápas do vítězného konce. Hráče chci pochválit jako tým, nechci mluvit o jednotlivcích. I přestože nás průběh série nezastihl v nejlepší formě, jakou jsme chtěli, tak jsme zápasy vybojovali a hráči si postup zaslouží.“

Poslední utkání se proměnilo v jasnou záležitost. Jihlava stihla za úvodních 23 minut nastřílet čtyři branky. Nerozhodilo ji ani snížení, naopak přišly další tři branky a nakonec dopadlo utkání, ve kterém padlo celkem 26 trestů, jasně poměrem 8:2 pro Jihlavu. Foto: Tomáš Buksa

10. kolo Chance Ligy, středa 3. října 2018

HC Benátky nad Jizerou – HC RT TORRAX Poruba 2011 (17:30)
HC Dukla Jihlava – HC Frýdek-Místek (17:30) - vstupenky zde.
ČEZ Motor České Budějovice – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:30)
HC Slavia Praha – HC Stadion Litoměřice (18:00)
HC ZUBR Přerov – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – AZ RESIDOMO Havířov (18:00)
SK Trhači Kadaň – Rytíři Kladno (18:00)

11. kolo Chance Ligy, sobota 6. října 2018

Hokej Ústí nad Labem s.r.o. - LHK Jestřábi Prostějov (16:00)
HC Stadion Litoměřice - HC ZUBR Přerov (17:00)
HC Frýdek-Místek - HC Slavia Praha (17:00)
HC RT TORAX Poruba 2011 - HC Dukla Jihlava (17:00)
AZ RESIDOMO Havířov - SK Trhači Kadaň (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč - ČEZ Motor České Budějovice (17:30)
VHK ROBE Vsetín - HC Benátky nad Jizerou (17:30)

Tabulka Chance Ligy 2018-2019 po 9. kole: