Do dvou tří let bude zase dobře, tvrdí primátor Jihlavy Vladimír Hink

23.06.2005 / Eva Streichsbierová

V aule Vysoké školy polytechnické se ve středu večer besedovalo o jihlavském hokeji. Český rozhlas Region uspořádal setkání fanoušků s vedením Dukly Jihlava a zástupci města. Beseda trvala téměř dvě a půl hodiny a zazněla na ní kromě plánů do budoucna i kritika.

Dukla se v březnu vrátila po ročním působení v nejvyšší soutěži zpět do první ligy. Stejný osud potkal také juniorský tým. Jedním z mnoha důvodů, proč se hokeji v krajském městě Vysočiny nedaří, je špatný stav Horáckého zimního stadionu. Město, jako stoprocentní vlastník Dukly Jihlava, by ho mělo v dohledné době odkoupit a zrekonstruovat. Zároveň ale uvažuje o výstavbě zcela nové haly. „Máme nabídku od jedné firmy a další leží na stole. Investice se pohybují řádově kolem půl miliardy. Zastupitelé schválili záměr na výstavbu nového stadionu, ale zároveň na opravu toho stávajícího. Je jasné, že pokud chce mít Jihlava hokejovou extraligu, musí mít minimálně dvě ledové plochy. My navíc chceme v budoucnu vybudovat ještě další hřiště přímo u sportovní školy v Seifertově ulici,“ prozradil primátor Jihlavy Vladimír Hink.

Na mládeži totiž podle všech zúčastněných závisí budoucnost jihlavského hokeje nejvíce. Kvalitní základna Dukle v současnosti chybí. Nadějní hráči stále častěji odcházejí do jiných oddílů. V poslední době musel jihlavský klub například oželet odchod útočníka Tomáše Dolany do druhé švýcarské ligy. Dvacetiletý hokejista loni nastupoval především v juniorské extralize. „Jestliže si takový talent nepustíme ani do čtvrté pětky atýmu a oháníme s tím, že nám musí zachránit extraligu, což se nakonec stejně nepodařilo, tak jsou řeči o tom, že něco děláme dobře naprosto nesmyslné,“ nešetřil kritikou na adresu současného vedení Dukly bývalý dlouholetý jihlavský hráč a úspěšný trenér Josef Augusta. Jednatel klubu Ivan Padělek se ale bránil. „To je strašně těžké, s Tomášem jsme mluvili mnohokrát a podle mě neodchází kvůli tomu, že odehrál jenom pár utkání v áčku. Prostě se tak rozhodl,“ říká Ivan Padělek. „Nám odcházejí už i dorostenci, ale chceme to změnit. Musím ovšem začít už od těch nejmenších, musíme přesvědčit rodiče, aby je k nám vůbec přivedli. To není jenom o tom, že dostanou nové brusle, oni chtějí hrát pořádnou soutěž.“

Dukla však bude hrát v následující sezóně pouze druhou nejvyšší soutěž. Prý v ní hodlá patřit k nejlepším. „Pan primátor už několikrát řekl, že by byl rád, abychom do play off vstoupili minimálně z osmého místa. Chtěli bychom aby ta sezóna byla pro jihlavské fanoušky co nejlepší. Rozhodně ale nemůžu říct, že si klademe za úkol postoupit bezpodmínečně zpátky do nejvyšší soutěže,“ prohlásil jednatel jihlavského klubu Ivan Padělek. Primátor města Vladimír Hink s tím ale příliš nesouhlasil. „Já bych chtěl doplnit ten můj někdejší výrok skončit do osmého místa a účastnit se play off. Pochopitelně jsem myslel skončit nejhůř osmí, ale postoupit do extraligy. Jinak jsem to nemyslel,“ usmíval se šéf jihlavské radnice.

Také on si je dobře vědom, že je potřeba především dořešit otázku zimního stadionu, vytvořit kvalitní mládežnickou základnu a k získání hlavních partnerů potom využít silný zvuk Dukly ve světě. „Byl jsem minulý týden ve Skandinávii, tam kde se hokej nehraje na Islandu, a potkal jsem tam jednoho člověka, který se mě okamžitě ptal odkud jsem. Když jsem řekl, že z Jihlavy, tak odpověděl, jo znám, dobrý hokej. Musel jsem bohužel říct, že teď zrovna moc ne, ale že do dvou tří let už to zase bude dobré.“ Jihlavským fanouškům teď zatím nezbývá nic jiného, než svému primátorovi věřit.