Závod Jihlavský ježek oslavil pětadvacetiny

06.04.2019 / Jiří Varhaník/Jihlavské listy

Už čtvrtstoletí existence slavil březnovou soutěží závod v synchronizovaném bruslení Jihlavský ježek. Domácí týmy se v něm neztratily. Pětadvacátý ročník provázela v sobotu 23. března 2019 slavnostní i soutěžní atmosféra. Závod v synchronizovaném bruslení pořádal spolek Dukla Jihlava – mládež, oddíl krasobruslení, a na Horáckém zimním stadionu se sešly závodnice reprezentující v několika věkových kategoriích týmy z České republiky, Maďarska, Polska, Chorvatska, Rakouska a Německa.
Text: Jiří Varhaník/Jihlavské Listy
Reportáž o závodu Jihlavský ježek 2019 budete moct shlédnout v sobotu 6.4.2019 od 12:00 na kanálu ČT Déčko

Slavnostní úvod závodu přinesl po poledni na ledové ploše mimo jiné i poděkování trenérkám, které před čtvrtstoletím synchronizované bruslení zakládaly v ČR, Rakousku a Maďarsku. „Největší pocta patří paní Věře Paulusové. Velkolepá soutěž je možná na základě osobních kontaktů se zahraničními a českými týmy, dlouhodobé letité spolupráce a přátelských vztahů,“ říká jihlavská trenérka, manažerka a koordinátorka soutěže Linda Haferníková.

Při zahajovacím ceremoniálu provezly krasobruslařky na ploše stadionu vlajky zúčastněných zemí. Ceremoniál nacvičila trenérka Paulusová s bývalými výbornými závodnicemi z týmů Starlets a N’Ice Age. Potlesk sklidili během ceremoniálu za svojí choreografii také dětští havířci na bruslích – přípravka kraso Jihlava v kostýmech Jihlavského havířského průvodu. Bruslící havířci pak na ploše doprovázeli celý slavnostní nástup týmů. „Pan Milan Kolář zapůjčil ochotně kostýmy,“ ocenila Haferníková přístup vedení Jihlavského havířského průvodu, ale i šikovnost dětí na bruslích a možnost propagovat Jihlavské havíření. Informace o tradiční jihlavské slavnosti se tak objevila v brožurkách pro každý tým a diváka závodu.

V samotné soutěži čekaly na publikum čtyři desítky choreografií synchronizovaného bruslení v šesti soutěžních věkových kategoriích od nejmenších dětí až po dospělé. K vidění byly desítky originálních barevných kostýmových kreací a spousty maskotů – plyšáků. Závodnice si také pořizovaly selfíčka s Ježkem JD – maskotem Dukly Jihlava, ale stejně tak prožívaly svá hodnocení před elektronickou výsledkovou tabulí. Férové publikum z tribun odměňovalo soutěžící skupiny potleskem a podporou i v případech, kdy došlo k nezdaru či pádu. Zatímco krasobruslařky nastupovaly ke svým vystoupením na led, další se připravovaly ve slunečné atmosféře v parku Smetanovy sady před stadionem. Tady například dívky z klubu Kometa Praha pilovaly zvedačky a odhazované a odhazované figury, zatímco se opodál někteří Jiihlavané slunili na dekách a jiní na lavičkách.

Jihlavské týmy se v soutěži neztratily. Jako obrovský úspěch komentuje Haferníková třetí místo ze šesti soutěžících, kterého dosáhl dětský jihlavský tým Prima v kategorii Pre-Juvenile. V kategorii Juvenile skončil tým Tempo na šestém místě z dvanácti. „Slušný výkon, očekávali jsme to. Byla to kategorie plná favoritů, kteří vyhrávali soutěže v Salzburgu, Brně, Drážďanech, Budapešti a na Mistrovství ČR, a nyní bojovali v Jihlavě,“ hodnotí Haferníková.

Tým Prima. Foto: Jana Tesařová
Tým Tempo. Foto: Jana Tesařová

V kategorii Advanced Novice se představil jihlavský tým Gemini proti týmu Kometa Praha a vyhráli Pražané. „Obtížná kategorie ISU – příprava na juniorku. Soupeř z Prahy už půjde do juniorky, my až za dva roky. Byli jsme od nich o pár bodů, takže spokojenost,“ konstatuje Haferníková.

Tým Ice Flowers. Foto: Jana Tesařová

Kategorie Mixed Age přinesla jihlavskému týmu Ice Flowers největší úspěch, když skončil na druhém místě z osmi. „Krásné umístění a velmi dobré zakončení sezony v silné konkurenci, spokojenost,“ oceňuje Haferníková tento výkon.

Fotogalerie:

Jihlavský ježek – příprava
Jihlavský ježek – zahájení
Jihlavský ježek – kategorie Pre Juvenile
Jihlavský ježek – kategorie Juvenile
Jihlavský ježek – kategorie Basic Novice
Jihlavský ježe – kategorie Advanced Novice
Jihlavský ježek – kategorie Mixed Age
Jihlavský ježek – kategorie Adult
Jihlavský ježek – vyhlášení
Fotogalerie Jihlavských listů