Jihlava bude mít halu za 650 milionů korun, i s kostkou

02.10.2008 / Eva Streichsbierová

Přestavba Horáckého zimního stadionu by měla vypuknout zhruba v polovině příštího roku. Alespoň o tomto termínu hovořil projektant plánované kompletní rekonstrukce jihlavského hokejového stánku Vladimír Žák z AS Projectu. „V únoru bude dokončena projektová dokumentace a hned poté vyhlásí město výběrové řízení na dodavatele stavby,“ prohlásil.

Což znamená další tři měsíce. Pak už přijde řada na konkrétní práce. „Chtěl bych říct, že v tomto případě by neměla být hlavním kritériem pro výběr toho nejvhodnějšího nejnižší cena, ale zkušenosti s podobnou stavbou,“ uvedl Žák. „Každopádně to město nebude mít vůbec jednoduché. Rozhodování mu ani trochu nezávidím,“ dodal.

V tuto chvíli ještě není jisté, zda bude muset Dukla během přestavby opustit Horácký zimní stadion. „Ať už vyhraje výběrové řízení kterákoliv firma, budu s ní rozhodně jednat o tom, abychom přestavbu zvládli na etapy a nemuseli jsme se nikam stěhovat,“ prozradil šéf jihlavského hokejového klubu Bedřich Ščerban.

S tímto plánem ovšem projektant příliš nesouhlasí. „Ano v tomto bodě se s panem jednatelem rozcházíme. Určitě by tam došlo k navýšení původního rozpočtu. A to o několik milionů korun,“ stál si za svým názorem Žák. „To je možné, ale pokud budeme muset vozit děti, dorost, juniory a A-tým někam jinam na tréninky a zápasy, na těch několik milionů se dostaneme taky. Takhle aspoň budeme doma,“ kontroval šéf jihlavských hokejistů.

Variant přestavby prý existuje hned několik. „Pan jednatel v tomto směru určitě nespí,“ usmíval se náměstek primátora Radek Vovsík. Ten také prozradil, že nová multifunkční hala, která vyroste ze současného Horáckého zimního stadionu, přijde na zhruba 650 milionů korun. „Je jasné, že město celou sumu zaplatit nemůže, proto bude zároveň hledat soukromého investora. Nicméně Jihlava si podobný stánek určitě zaslouží,“ prozradil.

Po dokončení přestavby bude Horácký zimní stadion vyhovovat extraligovým podmínkám. Do hlediště se vejde 5 000 diváků, přičemž v projektech se počítá i se zachováním „kotle“. „Budeme se všemožně snažit, abychom vyšli fanouškům Dukly maximálně vstříc. Jenomže to nezáleží pouze na nás. Důležité slovo budou mít kvůli dodržování bezpečnostních opatření hlavně hasiči. Jsme ovšem připraveni udělat všechno proto, aby byli naši příznivci spokojeni,“ slíbil Ščerban.

Dobrou zprávou pro všechny příznivce jihlavského hokeje je také ta, že se v plánech přestavby počítá i s multimediální kostkou. A zároveň by mělo vedle Horáckého zimního stadionu, na místě, kde nyní stojí venkovní plocha, vyrůst třípodlažní parkoviště, nad nímž se postaví další ledová plocha. „Pan jednatel přišel s návrhem, že by se právě tímto parkovištěm a malou halou začalo. Tím pádem by se zatím mohlo hrát na současném stadionu a pak by se minimálně na přípravu přestěhovaly týmy Dukly do nového. A pokračovalo by se v hlavní přestavbě,“ prozradil projektant AS Project Vladimír Žák.