Trojice sparťanů bude v Dukle hostovat

20.04.2011 / Zdeněk Drla

Dvě ze tří sparťanských posil již trénují s Duklou Jihlava. Od pondělí je v Jihlavě brankář Filip Novotný, ve středu se k A-týmu připojil útočník Tomáš Karpov a absolvoval první trénink. Zbývá obránce Petr Vošmik, ten nastoupí později. Všechni tři hráči by měli v krajském městě Vysočiny hostovat. „Smlouva mezi Duklou Jihlava a Spartou Praha ještě není podepsána. Návrh smlouvy, tak jak jsme jej zaslali k připomínkování, je hostování. Ještě včera jsem hovořil s Petrem Břízou a nebyl zmiňován odklon od těchto podmínek. Nevím, jak se informace o střídavém startu objevily na serverech," uvedl jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban.

Informace o tom, že trojice hráčů ze Sparty Praha bude v Dukle Jihlava působit formou střídavého startu, se objevila v úterý na stránkách holešovického klubu:
Brankář Filip Novotný, útočník Tomáš Karpov a obránce Petr Vošmik budou působit v prvoligové Jihlavě. Trio nadějných hokejistů do Dukly míří v rámci střídavého startu z pražské Sparty. „V jejich dalším hráčském rozvoji je důležité, aby během příští sezony odehráli spoustu zápasů a aby každý hrál ve svém mužstvu podstatnou roli. To jim bude v Jihlavě umožněno, což je pro nás podstatné,“ uvedl Otto Sykora, sportovní manažer Sparty, píše se na stránkách hcsparta.cz.

Vedení Dukly Jihlava však vede jednání, jejichž výsledkem by mělo být hostování zmiňované trojice hráčů. Dva se již připravují s A-týmem, obránce Petr Vošmik se připojí v nejbližších dnech.

Střídavému startu z Dukly Jihlava zpět do Sparty se jednatel Bedřich Ščerban nebrání. „V případě, že se mateřský klub dostane do problému vlivem velkého množství zranění, nemocí a podobně, jsme připraveni pomoci," řekl Ščerban. „Považuji za důležité pro rozvoj hráče, a pro vývoj českého hokeje, aby hráči měli jasně definovanou základnu, tým, do kterého tu danou sezonu patří. Aby procházeli pravidelným režimem tréninků, zápasů a regenerace. Na této platformě byl český hokej vždy postavem. Střídavé starty tento režim nabourávají a činní tak první ligu ne zcela regulérní soutěží," uvedl jihlavský jednatel.

Podle Ščerbana není při využívání velkého množství střídavých startů jasně definován soupeř. „Týmy často mění složení podle situace, kdo dojede na střídavý start. Nepovažuji tuto situaci za ideální ani z hlediska fanoušků a sponzorů. Těžko se vytváří identita s týmem," vysvětlil Ščerban s tím, že u týmů, ve kterých nastupuje větší počet hráčů na střídavý start, se to projevuje i na nižší návštěvnosti. „Přestupní řád to ale umožňuje, a je věcí klubů, zda toho využívají, či nikoliv," řekl Ščerban.

Dukla Jihlava se nebrání spolupráci s dalšími týmy především z extraligy. Delší dobu funguje spolupráce s Vítkovicemi či Plzní, v letošní sezoně se prohloubila spolupráce i se Spartou Praha, o čemž svědčí příchod zmiňované trojice hráčů Novotný, Vošmik, Karpov. „Chceme mít co nejvíce kmenových hráčů, hráčů s jasnou identitou k Dukle Jihlava. Se vztahem k městu a kraji. Stoprocentně to ale nejde a z hlediska konkurence, porovnání výkonnosti a výměny informací je dobré mít v týmu i nějaké hráče na hostování. Na spolupráci tohoto druhu jsme připraveni a nebráníme se jí," doplnil Bedřich Ščerban.