Oproti Litvínovu je Jihlava velkoměsto, říká brankář Lukáš Hronek

07.06.2004 / Eva

Loňská sezóna byla pro brankáře Lukáše Hronka poněkud divoká. Vstupoval do ní jako dvojka Slávie Praha, ve čtyřech zápasech si vyzkoušel prvoligový dres Dukly Jihlava, po překvapivé výměně Romana Málka do Plzně se na nějakou dobu stal v pražském týmu jedničkou, svými výkony si řekl o reprezentační pozvánku, aby závěr sezóny strávil opět v roli náhradníka. V nadcházejícím extraligovém ročníku bude dvaadvacetiletý gólman hráčem Dukly Jihlava.

V polovině dubna ohlásil nováček nejvyšší hokejové soutěže, že má nový brankářský tandem. Vedle čtyřiadvacetiletého Jaroslava Suchana budou jihlavští trenéři spoléhat v sezóně 2004/2005 také na výkony dvaadvacetiletého Lukáše Hronka.

Jak jste reagoval na skutečnost, že Vás Slávie uvolnila na hostování do Jihlavy?

- Už dříve jsem se dohodl s Láďou Růžičkou, že mě uvolní, jen zbývalo domluvit, do kterého klubu. Ve hře bylo několik extraligových týmů a také pár zahraničních. Tam jsem ale vzhledem ke svému věku ještě nechtěl. Nakonec to vyhrála Jihlava a já jsem moc rád.

Hrálo ve Vašem rozhodování roli třeba i to, že máte na Vysočině část rodiny?

- Určitě, mám tady tetu a strejdu u kterých zatím bydlím. No a hlavně také to, že jsem za Duklu hrál už loni a není to tedy pro mě cizí prostředí. Navíc i jednání s panem Padělkem se mi líbilo, proto jsem si nakonec vybral Jihlavu.

Je to velká změna oproti Slávii, ať už v zázemí, tréninku nebo třeba v rušnosti obou měst?

- Samozřejmě, že v zázemí určité rozdíly jsou. Přeci jenom Slávie patří v posledních letech mezi extraligovou špičku, kdežto Jihlava se do nejvyšší soutěže vrátila po několika letech. Ale když porovnám třeba tréninky, tak to je vesměs to samé, akorát možná trošičku jinou formou. Rozdíl je například v tom, že se Slávií jsme jezdili na hory na kola a to tady není. No a trošku novinkou je pro mě posilovna. Po pravdě řečeno, já jsem na Slávii nikdy neposiloval. Už jsem si ale zvykl. ( smích ).

A co ruch velkoměsta, ten vám v Jihlavě nechybí?

- Samozřejmě je tady větší klid, ale zase všude dobrá dostupnost, já jsem spokojený. Byl jsem třeba měsíc a půl v Litvínově a oproti tomu je Jihlava velkoměsto. To se vůbec nedá srovnat. Tady se mi líbí, i když na podrobnější poznávání jsem ještě neměl moc času. Zatím jsem nejspokojenější u tety, tam je o mě výborně postaráno ( smích ). Jo a taky jsem byl párkrát u Martina Altrichtera v jeho restauraci.

Změnou pro Vás jistě bude i to, že zatímco Slávie patřila k favoritům ligy, největší starostí Dukly bude v nadcházející sezóně hlavně se v nejvyšší soutěži udržet …

- Tak určitě. Na Slávii se chtěl vždycky každý vytáhnout, zvlášť po té mistrovské sezóně, v tom ty zápasy byly hodně těžké. No a tady to bude složité v tom, že jsme nováček. Žádný souboj pro nás nebude snadný. Ale určitě to bude zajímavé a já věřím, že extraliga v Jihlavě potáhne a že nám fanoušci pomůžou.

Velký zájem bude bezesporu hned o ten první zápas, ve kterém Dukla přivítá na Horáckém zimním stadionu právě Slávii. Co Vás napadlo jako první, když jste viděl rozlosování?

- Dozvěděl jsem se to z internetu a musel jsem se smát. Tak nějak jsem to totiž tušil. Každopádně pokud budu chytat, tak to pro mě nebude žádný problém. Už jsem proti Slávii nastoupil v Litvínově a získali jsme bod. Docela bych ho bral i tentokrát. ( smích )

Vaším soupeřem v „souboji“ o místo v jihlavské brance bude Jaroslav Suchan. Jak spolu vycházíte?

- Já znám Jardu už hodně dlouho, je to výborný kluk. Už loni, když jsem do Jihlavy vždycky na pár dnů přijel, jsme si dobře rozuměli. V tomhle určitě nebude žádný problém.

Sledoval jste třeba alespoň na dálku jeho výkony ve vyřazovacích bojích?

- Samozřejmě. Byl jsem s ním v kontaktu a vždycky, když Dukla postoupila o kolo dál, tak jsem všem klukům pogratuloval. No a pak, když v baráži Jihlava vyhrála oba zápasy v Českých Budějovicích, jsem věřil, že to dokáže. Moc jsem jí to přál. Už z toho důvodu, že jsem doufal, že by se třeba mohlo uskutečnit to, co se taky nakonec uskutečnilo - můj příchod do Jihlavy.