V závěru zápasu už jsem pociťoval stoupající únavu, ohlíží se za duelem v Chomutově Lukáš Sáblík

19.09.2014 / Karel Líbal, Zdeněk Drla

První ostrý zápas v brance v sezoně. Ve čtvrtém kole první hokejové ligy poprvé nastoupil za Duklu od začátku zkušený gólman Lukáš Sáblík. V utkání na ledě Chomutova čelil po většinu zápasu tlaku favorizovaného soupeře a svým výkonem se výrazně zasloužil o zisk bodu pro svůj tým. Dukla padla na severu Čech až v samostatných nájezdech, i když ještě pár minut před koncem základní hrací doby vedla 3:2. „Nepovedený závěr nás mrzí," říká zkušený hokejista, který zažil hektický týden.

Lukáši, jak hodnotíte první soutěžní utkání v sezoně, které jste odchytal?
Chomutov byl v domácím prostředí určitě favoritem. Než jsme se rozkoukali, měli domácí velký tlak. Bylo to těžké utkání, dvakrát jsme prohrávali, ale vždycky jsme dokázali srovnat, což bylo hodně důležité, že nám soupeř neodskočil o víc branek. Z naší strany to byl nakonec solidně odehraný zápas. Jeli jsme tam s cílem bodovat, což se nám nakonec povedlo.

⇒ Hektický týden
Lukáše Sáblíka

středa 10. září 2014 (I.liga)
Dukla Jihlava - Jestřábi Prostějov 3:0

pátek 12. září 2014 (extraliga)
Vítkovice Stell – Mountfield HK 3:5

sobota 13. září (I.liga)
Stadion Litoměřice – Dukla Jihlava 3:0

neděle 14. září (extraliga)
Mountfield HK - Sparta Praha 3:1

úterý 16. září (extraliga)
Bílí Tygři Liberec - Mountfield HK 2:1

středa 17. září (I. liga)
Piráti Chomutov – Dukla Jihlava 4:3 (sn)
(Pozn.: Lukáš Sáblík nastoupil pouze v posledním utkání. Během tohoto týdne "najezdil" zhruba 2200 kilometrů - počítána vzdálenost z Jihlavy do místa utkání.)

Nechce se však věřit, že po průběhu utkání je vám bod dostatečnou odměnou...
Samozřejmě, že nepovedený závěr nás mrzí. Při přesilovce Chomutova tam byl vystřelený puk od modré čáry, nešťastně se odrazil úplně mimo náš dosah k jejich volnému hráči, který to poslal do prázdné brány. Je to škoda. Ale kdyby nám někdo řekl před zápasem, že budeme mít bod, asi bychom ho brali.

O tom posledním vyloučení Petra Štěpánka za nedovolené bránění tři minuty před koncem (Chomutov přesilovku "posílenou" ještě hrou bez gólmana využil - pozn. aut.) se hodně diskutovalo i po utkání…
Podle mého názoru šlo o velmi přísné vyloučení. Bylo to zcela mimo hru, nikdo tam ani nespadl… Domnívám se, že v závěru zápasu už by se mělo vylučovat opravdu jen za jasné fauly. Ale to mi nepřísluší hodnotit.

Dukla ale mohla rozhodnout při stejné výhodě v prodloužení...
To jsme měli využít. My jsme se tam ale prakticky nedostali ke střelbě, i když šance tam byly. Když došlo na nájezdy, už jsem byl docela unavený a nevyšlo mi to. Pro příště se snad polepším.

Mluvil jste o únavě. Bylo to v důsledku vašeho velkého vytížení v zápase, nebo proto, že jste chytal první utkání v sezoně?
Asi oboje. Ale také v minulém týdnu jsem toho hodně najezdil, jezdil jsem jako dvojka na zápasy do Hradce Králové. Pátek, sobota, neděle jsem pořád cestoval na zápasy, v úterý před utkáním v Chomutově jsem byl také pryč, takže ta únava se tak nějak celkově nastřádala.

Sedm bodů a páté místo po čtyřech zápasech není zcela špatným vstupem do sezony. Nyní vás čeká domácí zápas s vedoucí Třebíčí. Jak vidíte soupeře a co od sobotního derby očekáváte?
Vlétli do sezony dobře, to je pravda. Oni to hrají zezadu, dobře brání, chytře vyčkávají na chyby soupeře, které umí využít. Ale z postavení v tabulce bych po pár kolech nedělal závěry. To se všechno může změnit. Vždyť vloni Beroun po sedmi kolech ligu vedl, a kde je teď? Věřím, že se bude jednat o kvalitní utkání, ve kterém rozhodne náš výkon.

SOUBOJ S CHOMUTOVEM. Gólman Lukáš Sáblík se ve čtvrtém kole postavil do branky Jihlavy. Čelil více než třem desítkám střel. Dukla prohrála na severu Čech na ledě favorizovaného Chomutova až po samostatných nájezdech.

Foto: www. piratichomutov.cz