Gólman už spíše věděl, co budu při nájezdu dělat, říká Tomáš Čachotský

25.10.2014 / Tomáš Lysý

Po dvou zápasech Dukly a Chomutova v letošním ročníku první ligy je bilance vzácně vyrovnaná. Skóre 7:7 a tři body jak na straně červenožlutých, tak na straně Pirátů. Jihlava vrátila svému sokovi porážku 4:3 v prodloužení v prvního vzájemného zápasu na ledě Severočechů, když doma vyhrála díky Tomáši Čachotskému na nájezdy. Navíc ve třetí části dvakrát smazala vedení soupeře. „Ty dva body jsou proto stoprocentně cennější. Gól při vlastní přesilovce nás nepoložil. Šli jsme do toho, srovnali jsme to a v nájezdech jsme byli šťastnější,“ těší červenožlutou devadesátku.

Utkání Jihlavy s Chomutovem patří vždy k ozdobám tohoto ročníku první hokejové ligy. Oba týmy se totiž netají barážovými ambicemi. Tentokrát se šlágr kola odehrál v netradiční čas, a to kvůli kolizi s fotbalovým zápasem Vysočiny Jihlava proti Brnu. Úvodní buly totiž bylo vhozeno v pátek a ještě ve 20:00. „Myslím si, že čas není rozhodující. Pro oba mančafty to bylo stejné. Není to zas tak velký problém hrát takto později,“ nehledá vědu v pozdním zahajovacím čase Tomáš Čachotský. „Zápas byl takový hodně nahoru dolu. Byly k vidění šance na obou stranách. Zase jsme dostali takový hloupý gól ve vlastní přesilovce, kterou jsme měli dotáhnout ke gólu. Bohužel, i takovéhle věci se v hokeji prostě stanou. Jsme ale rádi, že máme dva body,“ hodnotí zápas vůdce jihlavské kabiny.

Vyjma Českých Budějovic se na Horáckém zimním stadionu po delším čase objevil soupeř, který se nezaměřil pouze na úporné bránění, ale byl spíše silnější směrem dopředu. Aby také ne, Piráti momentálně okupují druhé místo tabulky. „Zápas měl docela tempo, tedy alespoň mě se to zdálo,“ říká s úsměvem. „Utkání bylo prostě takové rychlejší,“ doplňuje vzápětí a nelze než souhlasit. Mač se severočeským týmem byl rozhodně jeden z těch nejlepších, které byly letos na stadionu Dukly k vidění.

Co ale nebylo zrovna nejpozdější, to byly přesilovky domácích. Ve druhé třetině se v početní výhodě domácích řítil na Kacetla chomutovský Květoň, jehož gólman Dukly úspěšně vychytal. Po další chybě v přesilovce, tentokrát ve třetí třetině, ujel do sóla Gajovský s Kämpfem a druhý jmenovaný se již nemýlil. „Prostě puk sjel našemu hráči z hokejky, když chtěl přihrát puk, a dostal se přímo na hůl soupeřů, kteří jeli středem sami na branku. Těžko říct, co na tom zlepšovat, to se prostě někdy stane i hráčům v NHL, kteří hrají za milion dolarů,“ zastává se svých spoluhráčů Tomáš Čachotský. S čím však mohli být domácí spokojeni je fakt, že ve třetí třetině dvakrát smazali průběžné vedení soupeře. Což se při síle Chomutova není k zahození. „Ty dva body jsou proto stoprocentně cennější. Gól při vlastní přesilovce nás nepoložil. Šli jsme do toho, srovnali jsme to a v nájezdech jsme byli šťastnější,“ těší červenožlutou devadesátku.

Nutno však podotknout, že Jihlava byla v nájezdech šťastnější právě díky Tomáši Čachotském a gólmanu Ondřeji Kacetlovi. Druhý jmenovaný ze čtyřech nájezdů pustil za svá záda jediný, na druhé staně si „Čagy“ dvakrát vychutnal Miroslava Hanuljaka. Prvně svým oblíbeným blafákem do bekhendu, poté do forhendu. „Spíše si myslím, že gólman věděl, co budu při nájezdu dělat,“ opět se usmívá. „Zatím mám štěstí, prostě to vychází a jsem rád,“ vyzařuje z něj skromnost. „Už minule mi Miroslav Hanuljak říkal, že takový nájezd čekal, že takhle zakončím. Tak jsem to zkusil změnit. Jak říkám, zatím mám štěstí a nechci to zakřiknout,“ vypráví muž s céčkem na dresu.

Skromnosti však netřeba. Svými dvěma proměněnými nájezdy vyvolal vlnu euforie zejména v domácím kotli. Skalní příznivci Dukly dvakrát ocenili Tomáše Čachotského bouřlivým vyvoláváním jeho přezdívky. Není se čemu divit, při jeho nájezdech vždy čekají, zda si oblíbenec fanoušků vychutná gólmana soupeře svojí tradiční finesou. „Samozřejmě je to krásné a děkuji jim za to, děkuji jim, že přišli v takovém počtu jako dnes. Podporují nás, i když třeba ten hokej ještě není takový, jaký by si oni i my představovali. Ale věřím, že když nám takhle budou pomáhat, tak se to postupem času zlepší, zvedneme se a budeme jim dělat ještě větší radost,“ zakončuje povídání nejproduktivnější hráč Jihlavy.