Kdybychom hráli jako s Třebíčí, byl by to určitě klidnější zápas, povzdechl si Zdeněk Čáp

30.10.2014 / Diana Váňová

Druhý zápas během tří dní, oba s krajskými rivaly, oba naprosto odlišné. Havlíčkův Brod dokázala Dukla udolat 3:2, přesto po šedesáti minutách zápasu na Horáckém zimním stadionu bylo cítit zklamání. Výkon domácích hokejistů na vítězství stačil, přesvědčivý ale příliš nebyl. V porovnání s předchozími dvěma duely by neměl šanci obstát. „Kdybychom hráli jako s Třebíčí, byl by to určitě klidnější zápas,“ povzdechl si po těsné výhře Zdeněk Čáp.

Po výkonu, jakým se jihlavští hokejisté prezentovali v pondělním zápase s Třebíčí, diváci mohli ve středu čekat jasnou převahu domácího celku nad posledním Brodem. Hosté však tyto úvahy v osmé minutě utnuli, když se dostali do vedení. Dukle se ještě do konce třetiny podařilo obrátit skóre, klid na hokejky jim to ale nepřineslo. Ačkoliv skóre hovořilo pro domácí, jejich předvedená hra tomu tolik nenapovídala. Strach o body přetrval až do posledních sekund utkání. „Hráli jsme tak, jak jsme hráli. Kdybychom hráli tak, jako jsme hráli s Třebíčí, i když to já zrovna moc nehrál, tak by to určitě byl klidnější zápas. Co k tomu říct. Zlatý tři body za to, co jsme předvedli,“ byl si nepříliš oslnivého hokeje v podání Dukly vědom Zdeněk Čáp.

A rozhodně nebyl sám. Bezprostředně po skončení utkání se v podobném smyslu vyslovili kapitán týmu Tomáš Čachotský a Filip Seman. „Byly to tři body po docela dlouhé době. Snad se od toho výsledku odrazíme do dalšího zápasu. Od výkonu…to asi moc ne, ten budeme muset zlepšit. My jsme ale šance měli, jenže jsme je neproměňovali,“ podotkl. Ten sám věděl, o čem mluví. Z několika výrazných šancí vytěžil jednu branku, která znamenala vyrovnání Dukla na 1:1. „Já jsem se vracel, oni nevyhodili puk, Maty Podlipnik ho zachytil na modré, neustoupil a dobře ho podržel. Pak to dal do rohu Melysovi (Marku Melenovskému – pozn. aut.) a stáhl k sobě hráče. Já jsem jel vlastně z druhé vlny, Melys mě dobře viděl, nahrál mi a já to trefil nad lapačku,“ neopomněl pochválit odvedenou práci svých spoluhráčů autor branky.

O obrácení skóre se o chvíli později postaral Zdeněk Čáp, když střílel od modré. „Nebyla to moc rána, byl jsem rád, že to za letu nezamrzlo. Adam Zeman krásně sebral odražený kotouč, posunul mi ho a já se jen snažil trefit bránu. Jsem rád, že to tam teď spadlo, protože se mi poslední dobou stává, že vždycky, když dostanu puk na modrou, trefím prvního hráče před sebou,“ utahovala si trošku ironicky ze svých střel „dvaadevadesátka“.

Na bodový nedostatek si stěžovat ale nemůže. Mezi beky je jasně nejproduktivnější, ze všech hráčů Dukly mu pak patří čtvrté místo. Za osmnáct odehraných zápasů totiž stačil vstřelit šest branek a připsat si devět asistencí. „Já si žádný mety nestanovuju. Jsem překvapený, že to tam padá, štěstí mám teď na své straně. S klukama si vyhovíme a ty body potom přibývají,“ krčil rameny šikovný obránce a hned dodal, že na osobní statistiky stejně nekouká: „Je jedno, jestli dá gól Petr, nebo Pavel. Hlavně ať vyhrajeme a posouváme se blíž. Špička nám teď trochu utekla, ale myslím si, že budu mluvit za všechny, když řeknu, že ji chceme dohnat. Určitě chceme hrát nahoře.“

Hráči se také shodli, jak jsou rádi za podporu fanoušků, i přestože někdy nepředvádí krásný hokej a zmiňovaná část tabulky jim nyní trochu odskočila. „Naši fanoušci jsou klasika. Výborní fanoušci, co fandí skvěle. Jsme jim moc vděční a jsme rádi, že je máme a jsou při nás, i když se nám zrovna příliš nedaří,“ vzkázal domácím příznivcům „Semiš“, i když ho trochu mrzelo, že na „derby Vysočiny“ si nenašlo cestu víc Rebelů: „Bohužel z Brodu jich teď nejezdí tolik, co jezdívalo dřív, což je škoda. Přece jen ty derby tím byly atraktivnější, teď už to není takové.“

Další zápas čeká Jihlavu v sobotu, kdy cestuje na led nepříjemného Šumperka. „Některý zápasy se dají umlátit, ale takhle to nejde,“ rozčiloval se ještě při pomyšlení na nevyvedený zápas Čáp. „Musíme to zlomit. Vybouchli jsme s Prostějovem, teď s Chomutovem a Třebíčí jsme hráli dobře, i když v Třebíči jsme pak dostali gól na 1:2 a neuhráli to. Ale teď musíme se odrazit a jet s tím do Šumperka. Musíme tam přijet s tím, že chceme tři body,“ říká nekompromisně před následujícím duelem hráč s nejlepší statistikou plus mínus.