Od začátku jsem věděl, co budu dělat, říká úspěšný střelec Jakub Schejbal o nájezdové loterii

01.02.2015 / Tomáš Lysý

Devět bodů z dvanácti možných ve prospěch Dukly. Taková je letošní bilance červenožlutých ve čtyřech vzájemných zápasech proti Benátkám nad Jizerou. Čtvrté utkání obou soupeřů bylo na programu poslední lednový den. Tým od řeky Jizery si získaným bodem po prohraných nájezdech pojistil účast v předkole play-off, Dukla se dvěma získanými body dotáhla na třetí České Budějovice. „Určitě bychom se ještě chtěli posunout dopředu, pořád je to hratelné. Uvidíme, asi se bude rozhodovat v posledním kole," myslí si Jakub Schejbal, jediný úspěšný exekutor samostatných nájezdů.

V rámci padesátého kola základní části první hokejové ligy se střetly dva týmy, které mají v poslední době výborné výsledky. Desetkrát za sebou vítězná Dukla Jihlava zavítala na led Benátek nad Jizerou, jenž ovládly poslední čtyři zápasy, mj. i na ledě silných Českých Budějovic či Litoměřic. Tentokrát se však musely sklonit před rozjetým soupeřem, který vyhrál na samostatné nájezdy a bral dva body. „Jsme z venku spokojeni s dvěma body, ale mohly být tři. Ke konci už jsme prostě nehráli to, co na začátku, a neudrželi jsme jednobrankový náskok. Tak alespoň, že máme dva body, které jsou v téhle situaci dobré," ohlíží se za zápasem Jakub Schejbal. Jeho spoluhráč, zkušený útočník Marek Melenovský, spíše lituje ztráty jednoho bodu. „Jako jsou dobré, ale je to škoda. Měli jsme zápas pod kontrolou a dostaneme takového blbého góla. Trošku jsme zazmatkovali před vlastní brankou, to se stane, ale pak jsme to neměli před brankou pokryté a prostě jim to tam spadlo. Toho jednoho bodu je fakt škoda, měly být asi tři," domnívá se jihlavská pětapadesátka.

Ta je při absenci jihlavských snajprů Tomáše Čachotského, Michala Důrase a Adama Zemana (dohromady 49 gólů) nejlepším střelcem týmu. A svojí roli potvrzuje, v posledních čtyřech zápasech vyšel střelecky naprázdno jen v Kadani. I tentokrát se Marek Melenovský prosadil, když se po chybě v obraně domácích prosmýkl mezi beky a řítil se sám na gólmana Jelínka. „Připravoval jsem si puk, abych to trefil, ale soupeř mě trošku fauloval na ruku a sekl mě. Ještěže to tak dopadlo, moje střela nebyla úplně ideální, ale spadlo to tam a počítá se to," ví moc dobře autor sedmnácti tref a dvaceti přihrávek v právě probíhající sezoně.

Čtete také: Hlavně se musíme dát zdravotně do pořádku, říká gólman Lukáš Sáblík

Ještě na konci pětapadesáté minuty držela Dukla tři body, jenže v čase 55:03 vyrovnal Zdeněk Král. Poté měli domácí ještě jednu slibnou šanci, ale gól už nepadl, a to ani v prodloužení, kdy se do dobrého zakončení propracoval Matěj Zadražil. Rozhodnout tak musely samostatné nájezdy a jejich čtvrtá série. První tři hráči z obou týmů na gólmany nevyzráli, po obrátce se domácí neprosadili ani napočtvrté, naopak rozřešení zápasu přinesl gól obránce a nájezdového specialisty Jakuba Schejbala. „Od začátku jsem věděl, co budu dělat. Když tohle zkusím na tréninku, tak většinou dám gól, takže jsem si celkem věřil. V první sérii jsem nebyl povolaný, je to na trenérovi, koho tam pošle. Dostal jsem důveru od trenéra na čtvrtou sérii, tak jsem nájezd proměnil a jsem rád. Byl to vlastně můj první gól, takže mě určitě v kabině zkásnou," směje se mladý bek, který do Jihlavy přišel před sezonou z Olomouce.

VÝHRA PO NÁJEZDECH. Jakub Schejbal jako jediný proměnil samostatný nájezd a rázem se ocitl uprostřed klubka radujících se spoluhráčů. Radost bude mít i týmová pokladna, jelikož rozhodující gól v nájezdové loterii byl první trefou mladého beka za Duklu. Foto: Vladimír Lysý.

Dvě kola před koncem tak stále není rozhodnuto, na jaké pozici může Dukla být. Stále je možný posun na druhé místo (ztráta na Kladno tři body) či na pozici třetí (stejný bodový zisk s Motorem, ale horší vzájemné zápasy). Stejně tak může Jihlava udržet současnou čtvrtou pozici, kterou ještě nemá stoprocentně jistou (pátá Třebíč ztrácí čtyři body). „Chceme být v tabulce co nejvýše a koukáme na to. Šestku už máme jistou, ale chceme být co nejvýše a sledujeme to," praví Marek Melenovský. „Určitě bychom se ještě chtěli posunout dopředu, pořád je to hratelné. Uvidíme, asi se bude rozhodovat v posledním kole," myslí si Jakub Schejbal, že v pondělním jednapadesátém kole ještě jasno nebude. Na pořadu dne je samozřejmě i otázka na jihlavskou dlouhou vítěznou sérii. Ta aktuálně činí jedenáct po sobě jdoucích zápasů, z nichž Dukla osmkrát bodovala naplno, dvakrát vyhrála v prodloužení a nyní v Benátkách na nájezdy. „Musíme přistupovat ke každému zápasu od začátku, jako kdybychom žádnou sérii neměli. Víme, že jí máme, ale myslet na to nemůžeme. Musíme pořád hrát to svoje, co máme dané od trenérů, a snažit se to plnit," říká Jakub Schejbal.

Sobotní zápas mezi Benátkami a Duklou navštívilo celkem 448 diváků. Průměrná domácí návštěvnost farmy Liberce je 311 diváků, kteří byli proti stovce jihlavských fanoušků bez šance. Příznivci červenožlutých barev vytvořili svému týmu domácí prostředí. „Byli úplně parádní, mělo to zvuk, byli hodně slyšet a byl to náš šestý hráč na hřišti," vysekl Marek Melenovský poklonu příznivcům Dukly. „Musíme jim určitě poděkovat, protože jsme tady byli de facto jako doma. Jsme rádi, když jich tolik přijede ven. Děkujeme jim za pěknou atmosféru a když to bude pokračovat i v play-off, bude to jedině super," chválí a zároveň si přeje Jakub Schejbal. Mezi diváky na benáteckém stadionu nechyběl např. gólman David Rittich, který tentokrát snažení svých spoluhráčů sledoval v civilu, nebo další gólman Tomáš Fučík, ještě loni hájící barvy jihlavské juniorky. Po loňské sezoně zamířil z Dukly do juniorského týmu Karlových Varů, jenž, jak známo, nedávno kvůli finančním problémům ukončil působení v MHL (juniorské soutěži KHL). Mladý gólman v rozjeté sezoně získal angažmá právě v týmu Benátek nad Jizerou a mohl tak sledovat jednak své nedávné spoluhráče z Karlových Varů Denise Šimka, Tomáše Harkabuse či Matěje Zadražila, které získala Dukla, druhak i spoluhráče budoucí z týmů od řeky Jizerky.

DĚKOVAČKA. Po vítězném utkání v Benátkách nad Jizerou nemohla chybět... Ta jihlavská, naše Dukla... Fanoušci i hráči si ji užili. Autor: Zdeněk Drla

Bitva o druhé až páté místo:

51. kolo: Kladno - Chomutov, Prostějov - České Budějovice, Jihlava - Ústí nad Labem, Třebíč - Benátky.
52. kolo: Kadaň - Kladno, České Budějovice - Litoměřice, Havířov - Jihlava, Ústí nad Labem - Třebíč.
Aktuálně: 2. Kladno 95 bodů, 3. České Budějovice 92 bodů, 4. Jihlava 92 bodů, 5. Třebíč 88 bodů.