Doufám, že bude vyprodáno i u nás, burcuje Tomáš Čachotský před sedmým zápasem fanoušky Dukly

02.03.2015 / Tomáš Lysý

Těžko si představit vyrovnanější čtvrtfinálovou sérii, než právě probíhající zápolení mezi Duklou Jihlava a Rytíři z Kladna. Pět duelů z dosavadních šesti skončilo rozdílem jedné branky, třikrát se šlo do prodloužení, z toho jednou se rozhodovalo až v samostatných nájezdech. V šestém zápase Kladno na domácím ledě ještě krátce po polovině vedlo, ale hokejisté s ježkem ve znaku poté převážili misky vah na svojí stranu, vzali si zpět domácí prohru z pátého zápasu a vynutili si rozhodující sedmý duel. „Jde o všechno. Je to zápas, na který všichni můžeme strašně dlouho vzpomínat. Pro hokejistu nemůže být nic víc než sedmý zápas play-off,“ říká za celý tým kapitán červenožluté ekipy Tomáš Čachotský. Rozhodující mač je na programu ve středu 4. března od 17:30 hodin.

Souboj o bytí a nebytí v právě probíhajícím play-off čekal na Duklu první březnovou neděli na ledě Kladna. Karty byly rozdány naprosto jasně. Výhra Kladna = vyřazení Dukly. Výhra Dukly = rozhodující sedmý zápas ve středu na Vysočině. Asi tři stovky příznivců červenožlutých se po závěrečném hvizdu mohli oprávněně radovat, platila totiž druhá možnost.

Cesta k výhře však byla velmi trnitá. Již ve čtvrté minutě poslal domácí do vedení Tomáš Horna a krátce před polovinou zápasu zvýšil na 2:0 v přesilovce Denis Kindl. „Pořád jsme věřili, že vyhrajeme. Na střídačce nebyl nikdo, kdo by to vzdával a kdo by si řekl, že je konec. To je prostě super,“ oceňuje přístup celého týmu kapitán Tomáš Čachotský. A víra v obrat se vyplatila. Jihlava krátce po druhém gólu domácích oplatila stejnou mincí, v přesilové hře se trefil Ondřej Malec, jemuž se vyplatil důraz před brankou a po dorážce snížil. O tři minuty později navíc ujel ve vlastním oslabení Tomáš Harkabus, byl faulován a následné trestné střílení proměnil mladý útočník s elegancí zkušeného mazáka, bez potíží vymíchal gólmana Lukáše.

Když ve třetí třetině nevyužily oba týmy své přesilové hry, vzal osud zápasu na svá bedra zkušený Marek Melenovský. Po přejetí útočné modré vystřelil a jeho střela prošla mezi betony překvapeného gólmana. Jihlava následně přestála dvojnásobnou početní nevýhodu a vynutila si rozhodující sedmé pokračování čtvrtfinále. „Sedmý zápas je svátek pro každého hokejistu. Musíme nyní padnout na zem, protože je určitá euforie, že jsme to tady zvládli. Máme na to dva dny, abychom se soustředili na poslední zápas. Každý si musí uvědomit, že sedmý zápas play-off nebude hrát každý den. Podle toho k tomu musíme přistoupit a snažit se to zvládnout,“ drží se nohama pevně na zemi úřadující extraligový mistr.

Na otázku, zda může být výhodou, že rozhodující sedmý zápas odehraje Dukla na domácím ledě, odpověděl Tomáš Čachotský nesouhlasně. „Myslím si, že teď není výhoda na ničí straně. Je to sedmý zápas, jde o všechno. Je to zápas, na který všichni můžeme strašně dlouho vzpomínat. Pro hokejistu nemůže být nic víc než sedmý zápas play-off. My tam ‚půjdem‘ a uděláme všechno pro to, abychom vyhráli, a uvidíme, jak to dopadne,“ říká odhodlaně muž s céčkem na hrudi, který zažil sedmý zápas např. v sezoně 2011/12. Tehdy Jihlava poměřila ve čtvrtfinále síly s Hradcem Králové a rozhodující duel vyhrála na domácím ledě 3:0. Už tak prestižní sedmý zápas mezi Duklou a Kladnem bude okořeněn tím, že oba dva týmy patří mezi nejúspěšnější kluby české hokejové historie. „Já to tak cítím. Nevím, jak ostatní kluci, kteří jsou mladší. Dukla i Kladno jsou tradiční celky, i když třeba teď hrají první ligu. Myslím si, že oba patří do extraligy. Teď je to prostě první liga a jak říkám, nemůže být nic víc, než sedmý zápas play-off. Doufám, že si ho všichni užijeme, jak hráči, tak fanoušci, a že postoupíme,“ nese se z úst jihlavské devadesátky.

Právě fanouškům červenožlutých složil Tomáš Čachotský velkou poklonu. Příznivci Dukly totiž svůj tým neustále hnali dopředu, byť Kladno od začátku do poloviny zápasu vedlo. „Nevím, jak ještě jinak vynachválit jihlavské fanoušky, protože to, co tady předvedli, byla fantazie. My to strašně oceňujeme, strašně jim děkujeme, a doufám, že jich ve středu přijde co nejvíc a že nás podpoří,“ říká „Čagy“ a vzápětí jim adresuje další větu. „Já bych jim chtěl vzkázat, že v Kladně bylo 5200 lidí, bylo vyprodáno. Tak doufám, že bude vyprodáno i u nás,“ burcuje příznivce Jihlavy, stejně jako Marek Melenovský: „Očekáváme, že v Jihlavě bude ‚plnej‘ barák.