Ledový palác v Moskvě hostí superfinále WLHL

28.01.2016 / Zdeněk Drla

VTB Ice Palace Arena (Ledový palác) v Moskvě se o víkendu stane dějištěm historicky prvního superfinálového turnaje Světové veteránské hokejové ligy (WLHL - World Legends Hockey League). V nové aréně, která se za necelých sto dnů stane dějištěm mistrovství světa, se 29. a 30. ledna 2016 utkají veteránské reprezentace Ruska, Česka, Švédska a Finska. Jako první vstoupí do semifinálových bojů Češi se Švédy v pátek 29. ledna od 16:30 hodin.
Do Moskvy odcestovali a reprezentační dres znovu obléknou i jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban či obránce Milan Chalupa.

Světová veteránská hokejová lega je novým projektem, pod nímž je podepsám legendární Pavel Bure. V prvním ročníku WLHL se střetly veteránské týmy Ruska a Německa (7:2), Finska a Švédska (4:3 po samostatných nájezdech) a na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě pak na konci listopadu deklasovalo Česko slovenský výběr 11:4. Vítězové těchto duelů a nejlepší poražený (v tomto případě Švédsko) pak postoupili do lednového Superfinále v Ledovém paláci v Moskvě, které je součástí promo akcí před nadcházejícím Mistrovstvím světa IIHF, které hostí právě Moskva a Petrohrad.

Češi vyzvou Švédy, Rusové Finy

Dva zápasy ve dvou dnech čakají veteránské reprezentace v pátek a v sobotu. Nejprve v semifinálových duelech vyzve česká veteránská reprezentace Švédsko (od 16:30 hodin), v 19:30 pak vypukne souboj domácí ruské sborné s Finskem.

Poražení ze semifinále se utkají o třetí místo v sobotu 30. ledna ve 14 hodin. Finále je na programu od 17 hodin.

Šéfem Světové veteránské hokejové ligy (WLHL) je bývalý skvělý ruský útočník Pavel Bure, WLHL zaštiťují i další veličiny bývalé sovětské sborné - Alexej Kasatonov a Alexander Jakušev. Do zápasů světové veteránské ligy mohou nastoupit hráči starší 45 let. Tým může být složen z 18 hráčů do pole a dvou gólmanů. Startují hráči ročníku narození 1971 a starší. V každém týmu je povoleno několik výjimek - hráči mladší pětačtyřiceti let, ale starší čtyřiceti let, kteří už ale prokazatelně ukončili svoji aktivní kariéru.

Pořadatelé na plakátech slibují ty největší legendy hokeje: Pavel Bure, Vjačeslav Fetisov, Alexej Kasatonov, Alexander Jakušev, Igor Larionov, Sergej Fedorov, Jari Kurri, Mats Neslund, Ari Sulander, Milan Chalupa, Bengt-Ake Gustafsson, Otakar Janecký, Esa Tikannen a další...

LEGENDY V JIHLAVĚ. Na konci listopadu se utkal na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě v prvním kole WLHL český tým s výběrem Slovenska. "Domácí" repre rozstřílela východní sousedy vysoko 11:4. Foto: Karel Švec (ČSLH)

Fotografie ze zápasu veteránů v Jihlavě si prohlédněte zde.