Do konce základní části zbývá pět kol. Dukla je načne domácím soubojem s Kadaní

05.02.2016 / Tomáš Lysý

Posledních pět zápasů (vyjma Prostějova a Havířova, kteří dohrávají vzájemný zápas), mají týmy WSM Ligy k vylepšení svých tabulkových pozic. První hokejová soutěž finišuje v kvapíkovém tempu, díky dalšímu vloženému pondělku se dohraje už ve středu 17. února. Jihlava bude v rámci 48. kola potvrzovat tři důležité body z ledu Slavie v domácím zápase s Kadaní. Úvodní buly mezi třetími domácími a osmými hosty bude vhozeno v sobotu 6.2.2016 přesně v 17:30.
Zápas opět bude přenášen prostřednictvím textového onlajnu.

V prvoligových luhách a hájích platí Kadaň již drahný čas za velice nepříjemný klub, který soupeři nedá ani milimetr prostoru a její hra se vyznačuje pořádnou bojovností. A do loňské sezony také divácky nepříliš atraktivním hokejem. To se přes nepříliš klidné kadaňské léto, kdy se řešila spolupráce s chomutovskými Piráty, hodně změnilo. Pokud se jihlavští fanoušci ohlédnou za týmy, které se letos představily na Horáckém zimním stadionu, patří SK Kadaň k celkům, který předvedl poměrně pohlednou podívanou. A spolu s Duklou také gólovou přestřelku, domácí vyhráli 7:5. O žádný beton v podání partnerského klubu Chomutova se rozhodně nejednalo.

Kadaň: Od nepříjemného a nezáživného hokeje směrem k atraktivní hře

Velký podíl na této skutečnosti mají určitě chomutovští mladíci, kteří kádru Kadaně výrazně prospívají. Věkový průměr Sportovního klubu činí 23 let, čímž patří k nejmladším v první lize. Jedinému hráči, kterému je přes 31 let, je velezkušený Jakub Trefný, vůbec nejproduktivnější bek týmu (3+15). Z dravých mladíků neradno zapomínat na mladého šikulu Davida Kašeho, jenž v patnácti zápasech nasbíral dvanáct bodů. Týmovou produktivitu vede další kmenový hráč Chomutova Marek Račuk, který zastává i post nejlepšího střelce týmu (12+19). K oporám zadních řad týmu patří i Šimon Szathmáry, jihlavský odchovanec a vnuk legendy Jana Suchého. Pokud se podíváme do brankoviště, nejvíce zápasů – dvanáct – odchytal dvacetiletý Tadeáš Dvořák, pouze o zápas méně má na kontě čtyřiadvacetiletý Jan Strmeň, jenž letos nastoupil do šestnácti duelů na extraligový Chomutov.

I přes to se Kadaň pohybuje mimo přímý postup do čtvrtfinále, je osmá a na šestý Prostějov ztrácí bod, navíc má o zápas více. Zapomenuta je úspěšná prosincová série, kdy Kadaňští vyhráli šest zápasů ze sedmi. V lednu střídali vítězství s porážkami, avšak pouze do posledních čtyř kol, ve kterých si partnerský klub Chomutova připsal jeden bod. Doma zle potrápil Slavii a Motor, se kterými shodně padl 3:4, s Pražany v prodloužení. Vše ale devalvovala vysoká prohra na ledě Třebíče (1:6) a poté hodně nečekaná domácí porážka 1:5 s posledním Mostem.

Letošní vzájemné zápasy ve prospěch domácích

9. kolo: Kadaň – Jihlava 3:2 Do utkání 9. kola WSM Ligy mezi Kadaní a Duklou vstoupili lépe domácí, kteří ve třinácté minutě využili přesilovou hru, Jihlavě se zásluhou Tomáše Harkabuse podařilo ve stejné herní situaci za dvě minuty srovnat stav. Druhou třetinu orámovala jedna branka, kterou vstřelil hostující Josef Skořepa při dvojnásobné početní výhodě. Dlouho se zdálo, že červenožlutí povezou domů tři body. Jenže v čase 54:22 domácí vyrovnali a devětasedmdesát vteřin před koncem rozhodla Kadaň využitou přesilovkou o své výhře.

22. kolo: Jihlava – Kadaň 7:5 První třetina zápasu mezi Duklou a Kadaní by se mohla rozdělit na dvě odlišné poloviny. Zatímco během devíti minut se Jihlava po gólech Filipa Semana, Michala Důrase a Davida Březiny ujala vedení, hosté góly ve čtrnácté a devatenácté minutě snížili na rozdíl jedné branky. Červenožlutí si ve druhém dějství vzali třígólové vedení zpět, když se z presilových her prosadili znovu Filip Seman a poté Marek Prokš. V pětačtyřicáté minutě to bylo po dvou gólech Kadaně opět o gól. Jihlava vzápětí uskočila svému soupeři druhým gólem Davida Březiny, nicméně hosté se druhou trefou Davida Kašeho znovu dostali na dostřel. Drama tak bylo na světě. Utnul jej minutu a třiapadesát vteřin před koncem sedmým gólem domácích Jakub Flek. Jihlava tak zvítězila nad Kadaní 7:5.

Poslední vzájemné utkání: Kadaň – Jihlava 3:2 sn.
Zápas v Kadani začal pro Duklu výborně. Již po dvaačtyřiceti vteřinách hry otevřel skóre Richard Diviš a do konce první části už gól nepadl. Jenže během úvodních tří minut druhého dějství domácí dvakrát skórovali a radovali se z otočení průběžného stavu. Nikoliv na dlouho, hned v šestadvacáté minutě srovnal k radosti stovky fanoušků Dukly Michal Důras. Zápas byl poté hodně vyhrocený, nabídl několik šarvátek a z nich plynoucí vyloučení. V závěru utkání přestála Jihlava dvě oslabení a vyrovnaný boj nakonec došel až do nájezdů. V nich byl jediným úspěšným střelcem ve třetí sérii domácí Darek Hejcman - 3:2 po samostatných nájezdech.


Branky a nahrávky: 22. Trefný (Kadlec, Hejcman), 23. Kverka (Tejnor, Čech), rozh. náj. Hejcman – 1. Diviš (Kohout, Gríger), 26. Důras (Grebenyuk, Skořepa). Rozhodčí: Pražák - Kokrment, Malý. Vyloučení: 8:8, navíc Hejcman (Kadaň) 10 min. OT. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1011. Střely na branku: 37:37. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2. Třetiny: 0:1, 2:1, 0:0 – 0:0

Kadaň: Čech – Rýgl, Tejnor, Szathmáry, Trefný, Blaha, Rohan, Charousek, Černý – Sloboda, Kverka, Šťovíček – Hlava, Hejcman, Kadlec – Huňady, Vrána, Vaněk – Ringler, Macháček, Wágner
Jihlava: Škarek – Štebih, Dobrovolný, Kaláb, Baránek, Parýzek, Grebenyuk, Zadražil – Kohout, Gríger, Diviš – Důras, Skořepa, Flek – Březina, Melenovský, Anděl – Malec, Šafář

DVANÁCTIGÓLOVÁ KANONÁDA. V posledním utkání Kadaně s Duklou na Horáckém zimním stadionu padlo hned dvanáct gólů, což je pro zápasy těchto dvou soupeřů jev nepříliš častý. Obrany si zkrátka vzaly volný den a diváci se mohli bavit výhrou Jihlavy po průběhu 3:0, 3:2, 5:2, 5:4, 6:4, 6:5 a konečných 7:5. Nyní se tolik gólů asi nečeká, Dukla hájí třetí příčku tabulky, Kadaň o první šestku. První únorovou sobotu od 17:30 diváci zjistí, zda budou hrát prim gólmani s obránci či útočné vozby obou týmů. Foto: Josef Plechatý.

48. kolo WSM Ligy: sobota 6. února 2016

ČEZ Motor České Budějovice – HC ZUBR Přerov (17:00)
HOKEJ ŠUMPERK 2003 – Rytíři Kladno (17:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC Benátky nad Jizerou (17:00)
HC Stadion Litoměřice – LHK Jestřábi Prostějov (17:00)
HC AZ Havířov 2010 – HC Slavia Praha (17:00)
HC Dukla Jihlava – SK Kadaň (17:30)
HC Most – SK Horácká Slavia Třebíč (17:30).

49. kolo WSM Ligy: pondělí 8. února 2016

HC Most – ČEZ Motor České Budějovice (17:00)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Dukla Jihlava (17:30)
HC Benátky nad Jizerou – HOKEJ ŠUMPERK 2003 (17:30)
SK Kadaň – HC AZ HAVÍŘOV 2010 (18:00)
HC Slavia Praha – HC Stadion Litoměřice (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (18:00)
Rytíři Kladno – HC ZUBR Přerov (18:00).