Jednu jsem tam posadil, říká o své boxerské vložce obránce Vlastimil Bilčík

07.02.2016 / Tomáš Lysý

Před zápasem mezi Duklou a Kadaní chybělo do konce základní části WSM Ligy posledních pět utkání. Úvodní z nich Jihlava zvládla, partnerský tým Chomutova porazila 2:0 a potvrdila důležité tři body z ledu Slavie Praha. Zápas byl rozhodnut v první třetině, ve které padly oba dva góly a Dukla svého soupeře přestřílela 21:6. „V první třetině jsme byli lepší, k moc šancím jsme je nepustili. Ve druhé a třetí třetině už Kadaň vystrkovala růžky, ale výborně zachytal David Honzík, podržel nás,“ shrnuje tříbodový večer jihlavský obránce Vlastimil Bilčík, který na konci druhé třetiny přidal další vítězství svého týmu v podobě vyhraného pěstního souboje nad Nicolasem Hlavou.

Tomáš Harkabus: Kadaň by byly do play-off nepříjemným soupeřem

Běžela polovina desáté minuty zápasu, když si zkušený Jan Kolář vykoledoval faul na Václavu Koláříkovi. Dukle se přesilová hra příliš nedařila, měla v ní prakticky jen jednu šanci, při které Josef Skořepa rozvlnil boční síť. Chybělo třináct vteřin, aby se vyloučený hráč vrátil na ledovou plochu a právě o tento kratičký čas mohl z trestné lavice odejít dříve, Tomáš Harkabus totiž otevřel skóre střelou z levého kruhu. „Důry to zavezl do pásma a ke mně se dostal puk od Škůrise. Semiš stál výborně před brankou, já jsem to víceméně jen nahazoval a spadlo to tam,“ popisuje svojí desátou trefu v sezoně, na které mají zásluhu asistenti Michal Důras s Jakubem Škůrkem a také Filip Seman, který v době střely přejel před svatyní. Ač se na první pohled mohlo zdát, že Jan Strmeň neměl čisté svědomí, faktem je, že právě přes clonící jihlavskou čtyřiadvacítku kotouč vůbec neviděl.

Vytáhlého forvarda, který je spolu s Pavlem Mrňou největším z útočníků, tak mrzely pouze nevyužité šance. A to nejen z první třetiny, kdy Dukla přestřílela soupeře neskutečným poměrem 21:6, ale i z dalšího průběhu zápasu. Po gólu Saši Grebenyuka z devatenácté minuty totiž hráli prim gólmani. „Byli jsme jasně lepší než soupeř, měli jsme spoustu šancí a bylo pouze na nás, kolik to skončí. Bohužel nakonec jenom 2:0. Soupeři jsme mohli nasypat gólů daleko více, musíme zapracovat na koncovce,“ nachází na tříbodovém zápasu také fakta, která by se Jihlavě příště nemusela vyplatit.

Autor videa: Tomáš Lysý.

Vlastimil Bilčík: Většina ran šla do plexi soupeře, jedna se tam posadila

Ač ve druhé třetině zápasu mezi Duklou a Kadaní gól nepadl, rozhodně nebyla nouze o zajímavé momenty, zejména tedy na jejím konci. V polovině osmatřicáté minuty předvedl David Honzík skvělý zákrok tváří v tvář proti Romanu Chloubovi. Ani ne o minutu později se v levém rohu za jeho brankou strhla nefalšovaná bitka mezi jihlavským bekem Vlastimilem Bilčíkem a kadaňským forvardem Nicolasem Hlavou. Pěstní souboj vyhrál obránce Dukly, jeho tým pak ovládl celý zápas. „Tak většina těch ran šla do plexi soupeře, ale jedna se tam posadila. Vyhrál jsem, kdybych prohrál, tak je to horší,“ popisuje šibalsky boxerskou vložku, vítané zpestření pro diváky na stadionu.

Vítězný pěstní souboj Vlastimila Bilčíka včetně originálního komentáře HZStv1

Autor videa: HZStv1.

Spokojený může být jihlavský bek i s průběhem zápasu, který popisuje prakticky stejně jako Tomáš Harkabus. Snad bude popisovat spokojeně i další zápas, který pro něj bude hodně pikantní. Dukla totiž zajíždí na led Třebíče, kde Vlastimil Bilčík v předchozích třech sezonách hrál a letos nastoupil za Horáckou Slavii do pětatřiceti zápasů. „Bude to pikantní. Doufám, že se na to připravím co nejlépe a že je porazíme,“ přeje si čtyřiadvacetiletý rodák z Brna. Zatímco jeho nový tým má našlápnuto k třetímu místu v tabulce a stíhá druhý Motor, tak v Třebíči svádí jeho bývalí spoluhráči zatím neúspěšný boj o předkolo play-off, na které ztrácí čtyři kola před koncem již pět bodů. „Slyšel jsem, že zase prohráli, v Mostě, takže pokud je porazíme, už to budou mít hodně těžké,“ ví moc dobře hokejista, který má odehrané tři zápasy v české extralize v dresu Komety Brno.

Pozápasové ohlasy trenérů: asistent kouče Dukly František Zeman a Jaroslav Beck, trenér Kadaně

Oba dva kouči se na tiskové konferenci shodli, že gólmani obou týmů předvedli výborný výkon. „Honza Strmeň to měl dnes složité. Včera odehrál za Chomutov nepříjemný zápas s Vítkovicemi a v první třetině to na něm bylo vidět. Ale rychle se z toho oklepal, což pro nás bylo strašně cenné. Předvedl zodpovědný výkon, protože Jihlava je v přesilovkách hodně nebezpečná. Klobouk dolů před ním a jsme rádi, že se vrátil do dobré formy,“ chválí svého svěřence kouč Kadaně Jaroslav Beck. Jan Strmeň totiž den před duelem Dukla - Kadaň držel šance chomutovských Pirátů v utkání proti Vítkovicím, ovšem na začátku třetí třetiny třikrát inkasoval a Ostravané tak odjeli domů se třemi body.

Spokojený mohl být i asistent jihlavského kouče František Zeman, jelikož David Honzík udržel potřetí v sezoně čisté konto, když zneškodnil všech dvacet střel Kadaně a zejména ve druhé třetině vytáhl tváří v tvář Romanu Chloubovi parádní zákrok. „Na naše gólmany musíme říct jen slova chvály. Možná se budu opakovat, ale nám je jedno, jestli chytá Kuba Škarek nebo David Honzík. V obou dvou máme jistotu. Kuba je teď na nároďáku (v reprezentaci do 17 let – pozn. aut.), takže David předvádí tu práci, kterou předvádí,“ říká o výkonech mužů v masce František Zeman.

Autor videí: Tomáš Lysý.

Sestřih zápasu HC Dukla Jihlava – SK Kadaň

Autor videa: HZStv1.