Dukla uzavře oponu letošního ročníku zápasem na ledě Litvínova

24.04.2016 / Tomáš Lysý

Jihlava má v současnosti na svém kontě 73 odehraných zápasů, Litvínov pouze o čtyři méně. Jde o pořádnou porci utkání, přesto musí oba dva týmy najít ve svém fyzickém i psychickém fondu poslední zbytky sil, aby sehrály závěrečné soutěžní utkání letošního ročníku. Od 15:30 bude na zimním stadionu Ivana Hlinky vhozeno úvodní buly zápasu mezi Vervou a Duklou. V baráži je o všem důležitém již rozhodnuto, Litvínov a Karlovy Vary slaví extraligoou záchranu.
Pokud do Litvínova nevyrazíte osobně, je připraven textový přenos na Onlajnech. Zápas bude živě vysílat také Hokejka TV nebo TV Tipsport.

V minulém kole mohla hrát Dukla proti Karlovým Varům o čest, šanci na postup totiž už neměla. Před závěrečným dějstvím prolínací soutěže čeká tato role také Slavii jakožto druhého prvoligového vyzyvatele. Karlovy Vary totiž mají na druhém místě šestibodový náskok a nemohou být předstiženy. Naopak svojí pozici mohou ještě vylepšit, první Litvínov má totiž na druhou Energii pouze dvoubodový náskok. Stejně jako v sezoně 2012-13, kdy se rozšířená baráž se čtyřmi týmy hrála poprvé, uhájily oba kluby z extraligy příslušnost k nejvyšší soutěži.

Tabulka baráže o extraligu po pěti kolech:

Extraligové týmy stejně jako v první rozšířené baráži zachránili nejvyšší soutěž

Litvínovští hokejisté mají od devátého kola jistou extraligovou záchranu. Dosluhující úřadující mistr extraligy, kterého již dnes může nahradit Liberec (ve finále proti Spartě vede 3:2 na zápasy a dnes se hraje v Praze šesté utkání), splnil v baráži svojí misi. Nevydařená sezona pro Vervu skončila úspěšnou tečkou, což kvitoval po domácím zápase s Karlovými Vary, který znamenal záchranu, také litvínovský trenér Jiří Šlégr. „Nikomu nepřeji zažít to, že z mistrovské sezony hrajete v baráži o přežití v extralize,“ nechal se olympijský vítěz z Nagana 1998 slyšet během tiskové konference. Na úspěchu v prolínací soutěži má velkou zásluhu zejména produktivní trio František Lukeš (10 zápasů - 15 bodů, 5+10), Robin Hanzl (9 zápasů - 11 bodů, 3+8) a Radek Duda (10 zápasů - 9 bodů, 5+4). Mezi obránci se pak Litvínov může spolehnout na produktivního Karla Kubáta či dvojici třígólových střelců v baráži Filipa Pavlíka s Jiřím Gulou. Jak již Litvínov avizoval, v desátém a jedenáctém kole, které odehrál na ledě soupeřů, dali trenéři šanci širšímu kádru a juniorům. Závěrečný duel této sezony doma s Jihlavou pak odehrají hokejisté, kteří se o záchranu extraligy zasloužili.

Poslední vzájemný zápas:

8. kolo baráže: Jihlava – Litvínov 1:2
Do jihlavské branky se letos vůbec poprvé v celé sezoně postavil Lukáš Sáblík, ovšem příliš práce v první třetině neměl, stejně jako jeho protějšek Jaroslav Janus. Gól nepadl na začátku utkání při dlouhé přesilovce Dukly pět na tři a ani v dalším průběhu úvodní periody. Na branky se muselo čekat do prostřední dvacetiminutovky. Hosty poslal do vedení Ondřej Jurčík, za domácí srovnal v přesilovce Alexander Grebenyuk a nedlouho poté vrátil Litvínovu vedení Filip Pavlík. Jeho gól byl nakonec vítězný. Ve třetí třetině se totiž skóre neměnilo, v největší šanci nastřelil obránce Tomáš Kaláb v závěru tyčku. Verva si tak veze z Jihlavy tři body za výhru 2:1.

Branky a nahrávky: 31. Grebenyuk (Důras, Štebih) – 26. Jurčík (Sklenička, Doležal), 34. Pavlík (Sklenička, Válek). Rozhodčí: Hradil, Hrubý – Bláha, Zavřel. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2475. Střely na branku: 22:29. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 1:2.

Jihlava: Sáblík – Kaláb, Dobrovolný, Štebih, Zadražil, Bilčík, Grebenyuk, Parýzek – Důras, Skořepa, Jergl – Beránek, Seman, Diviš – Kolář, Jícha, Harkabus – Prokš, Melenovský, Anděl
Litvínov: Janus – Sklenička, Kubát, Pavlík, Pavelka, Gula, Frolo – Duda, Hanzl, Lukeš – Martynek, Gerhát, Trávníček – Hořava, Pšurný, Piroš – Jurčík, Válek, Doležal

LUKÁŠ SÁBLÍK POPRVÉ. Ve druhém domácím barážovém utkání Dukly s Litvínovem střežil branku Dukly Jihlava zkušený Lukáš Sáblík, jenž v celé sezoně hájil tři tyče vůbec poprvé. Ukázal však, že do starého železa rozhodně nepatří, zkušený devětatřicátník vytahoval puk ze své sítě pouze dvakrát z devětadvaceti litvínovských pokusů. Foto: Tomáš Buksa.

Program 12. kola baráže o extraligu, neděle 24. dubna 2016:

HC Verva Litvínov – HC Dukla Jihlava (15:30)
HC Energie Karlovy Vary – HC Slavia Praha (15:30)

Kompletní rozpis baráže o extraligu 2016

Fans Day 2016 s hráči Dukly a pohárem pro vítěze WSM Ligy