Myslím, že jsme hráče dokázali posunout vpřed, říká Patrik Augusta

21.05.2016 / Jaroslav Wollmann

V sezoně 2015/16 trénoval jihlavské juniory a zároveň byl asistentem Roberta Reichela u reprezentace do 18 let. Patrik Augusta se tedy v uplynulé sezon rozhodně nenudil a práce měl až nad hlavu. Pod jeho vedením se mladíci Dukly dokázali probojovat do play-off, kde však narazili na Spartu Praha. Což se pro jedno z nejmladších mužstev v soutěži ukázalo jako těžká překážka. A jak nedávno skončený ročník viděl sám trenér?

Vrátím se ještě k minulé sezoně. Jak byste jí zpětně zhodnotil?
Měli jsme jedno z nejmladších mužstev v soutěži. V týmu bylo pouze 5 hráčů druhého ročníku a kromě několika zápasů, ve kterých za nás nastoupil Lukáš Jícha, za nás žádný jiný hráč tohoto nejstaršího ročníku 1995 nenastoupil. Na druhou stranu, jsme ve většině utkání kvůli úzkému kádru použili maximální množství mladších hráčů ročníku 1998. Kromě prostřední části sezóny mužstvo hrálo na svoje možnosti. Měli jsme dobré předzávodní období, ve kterém jsme vyhráli turnaj v Litvínově, i dobrý start do soutěže. V prostřední části jsme ale prohráli hodně utkání po sobě, což nás ve finále stálo lepší umístění. Několik hráčů, kterým se v té době nedařilo, mělo velké problémy srovnat se s menším časem na ledě, a nevěděli jak na to reagovat. Naopak v závěru sezóny se mužstvo semklo, ukázalo charakter a dokázalo zabojovat až do samého konce soutěže a dostat se do play-off. V něm jsme vítězi základní části soutěže Spartě Praha byli důstojným soupeřem a obzvláště druhé utkání v Praze jsme si zasloužili vyhrát.

Je něco, co byste nyní udělal jinak?
S úzkým kádrem, který jsme měli k dispozici, jsme neměli moc možností udělat nějaké velké změny. Po celou sezonu jsme kvalitně trénovali a díky tomu, že se nesestupovalo, jsme hráče nemuseli šetřit a myslím, že jsme je dokázali v jejich výkonnosti posunout vpřed.

Pro hráče je jistě důležité i studium, stalo se, že by někdo nehrál kvůli studijním výsledkům nebo se k výsledkům na škole nepřidává taková váha?
Někteří hráči v této věkové kategorii chodí normálně pravidelně do školy, jiní mají individuální plány a někteří už do školy nechodí. Nejdůležitější jsou studijní výsledky na konci školního roku, takže u některých teprve uvidíme. V Česku je, oproti jiným zemím světa, studium při sportu všeobecně velice podceňováno a mělo by být nejvíce vyžadováno hlavně od rodičů.

Byl nějaký hráč, či hráči, kteří vás svým výkonem potěšili či naopak zklamali?
Nechci hodnotit jednotlivé hráče, to jsme si udělali při pohovorech na konci sezóny. Hokej je kolektivní hra. Každý hráč je více, či méně důležitý pro konečný výsledek. Myslím si, že toto mužstvo hrálo na svoje možnosti.

Příprava je v plném proudu, kdy jste začali a kdy budete končit a kdy se chystáte na led. Kolik hráčů máte v přípravě?
Letní příprava začala 27. 4. a bude končit 29. 6.2016. Máme naplánováno 70 tréninkových jednotek, z toho 55 na suchu a 15 na ledě. Hráči dostali individuální tréninkové plány pro víkendy. Do přípravy se zapojilo 20 hráčů, z toho 2 brankáři, 9 obránců a 9 útočníků.

A co složení hráčského kádru dozná změn, přijdou nějací noví hráči?
Mužstvo se bude skládat prakticky od začátku. Všech 5 hráčů ročníku 1996 už nebude moci nastupovat v juniorské soutěži a dalších 7 hráčů odešlo z důvodu školy nebo odchodu do jiného klubu. Zůstali nám pouze 3 hráči druhého ročníku juniorky. Měli jsme vytipované hráče z okolních týmů Vysočiny, bohužel většina z nich odešla do klubů, kde mají A mužstvo v Extralize dospělých. Mužstvo tak budeme budovat až do začátku soutěže.

Kolik hráčů se přesunulo ze staršího dorostu?
Všichni hráči ročníku 1998, kteří hráli loni ve starším dorostu, začali přípravu v juniorce. Jedná se o 1 brankáře, 3 obránce a 5 útočníků.

Jak máte nastavenou komunikaci s trenéry áčka, víte už koho budete moci v sezoně použít nebo je to ještě brzy a uvidí se až na ledě?
Komunikaci mezi juniorkou a áčkem obstarává asistent Viktor Ujčík, který u A týmu působí v roli druhého asistenta. Jestli a koho budeme moci použít je v tuto chvíli bezpředmětné řešit, když A tým, po úspěšné a dlouhé sezoně, ještě ani nezačal letní přípravu.

Jak probíhá komunikace s týmem, když jste na reprezentační akci?
Měl jsem k dispozici dva velice dobré asistenty, Viktora Ujčíka a Karla Nekvasila, takže nebyl vůbec žádný problém. Trenéři se vždy dobře postarali o chod mužstva, když jsem nebyl přítomen. Navíc jsme vždy byli v častém telefonickém kontaktu.