Zběsilé tempo WSM Ligy: Pět zápasů v deseti dnech! Jihlava po zvládnutém derby míří na led nevyzpytatelného Mostu

27.09.2016 / Tomáš Lysý

V pondělí 26. září se hráči Dukly společně s fanoušky radovali chorálem „Ta Jihlavská, naše Dukla“ z vítězství nad Třebíčí. Ani ne za osmačtyřicet hodin od tohoto okamžiku čeká Jihlavu další prvoligové klání, které se odehraje na stadionu dalekého Mostu. Utkání devátého kola WSM Ligy začíná ve středu 28. září 2016 v 17:30 hodin a rozhodně bude mít svůj náboj. Poslední vystoupení totiž oběma celkům vyšlo. Jihlava doma porazila rivala z Třebíče, poslední Most loupil ve slávistickém Edenu. Zápas bude již tradičně přenášen prostřednictvím textového onlajnu nebo živým vysíláním.
A kolotoč WSM Ligy se bude točit dál. V sobotu 1. října se červenožlutí představí znovu doma, když přivítají Trhače z Kadaně, v pondělí zajíždí na led nováčka z Frýdku-Místku, příští středu hostí ústecký Slovan.

Předešlé kolo odehrála Jihlava doma proti Třebíči, na programu tak bylo první mistrovské derby nové sezony. A že to byla tedy pořádná houpačka, zejména tedy ve druhé dvacetiminutovce. První třetina vyšla jedním vstřeleným gólem lépe Horácké Slavii. V další periodě padlo hned šest branek. Dukla srovnala, Třebíč poté opět vedla. Jihlava dokázala za 10 vteřin opět srovnat a pak se dostala poprvé do vedení. To trvalo ale jen 35 vteřin, než hosté také vyrovnali a zase strhli vedení na svojí stranu. Ještě jednou, a nakonec závěrečně, se převrátilo vedení. Anatolij Protasenja si do třetí třetiny schoval dva góly z předbrankového prostoru a bylo vymalováno - 5:4. Bláznivý vývoj zápasu byl samozřejmě vděčným tématem na pozápasové tiskové konferenci. „Kolega Martin Sobotka říkal, že když chceme hrát ze zajištěné obrany, tak je pro nás trenéry šest gólů během třetiny dost. To bych mohl zopakovat. Dostali jsme se do vedení a najednou chtějí všichni dávat góly. Tak to prostě není, právě naopak. Musíme se z toho poučit, také budeme rozebírat věci na videu,“ sdělil přítomným zástupcům médií lodivod Dukly Jihlava Petr Vlk. Své svěřence ale také pochválil. „I přes to, že byl vývoj utkání takový jaký byl, tak nic nesložili, šli do toho a nakonec urvali vítězství,“ podotkl.

Povzbuzení pro oba týmy: Dukla brala doma tři body, Most zvítězil na ledě Slavie

Tříbodové veselí panovalo také v Mostu. Přesněji v autobuse mosteckých hokejistů, kteří vstupovali do zápasu na ledě Slavie se čtyřmi body z poslední pozice. Sešívaní naopak okupovali druhou příčku, jenže opět se ukázalo, jak jsou papírové předpoklady a statistiky zrádné. Pražané se sice na konci první třetiny dostali do vedení, jenže druhé i třetí dějství přineslo v obou případech dva přesné zásahy Mostu a tudíž jeho výhru 4:1. To samozřejmě musel kvitovat i mostecký trenér Jiří Doležal. „Vždy se snažíme hrát to, co si řekneme. Ale většinou hloupě chybujeme, což nás stojí zápasy. Tři body si odvážíme asi proto, že jsme se těchto chyb tentokrát vyvarovali,“ uvedl kouč Mostu na tiskové konferenci. A chválil gólmana Jaroslava Hübla, který pochytal neuvěřitelných 48 střel Slávistů.

Jestliže Dukla věří, že se od vydřené výhry s Litoměřicemi a úspěšném boji s Třebíčí odrazí k posunu tabulkou vzhůru, to samé se jistě honí v hlavách hokejistů Mostu po výhře na Slavii. Mostečtí si totiž příliš radosti doposud neužili. V prvním kole doma prohráli na nájezdy s Ústím, poté přišly porážky v Přerově, doma proti Prostějovu a debakl na ledě Motoru (0:7). Až v pátém kole se Most dočkal tří bodů, když doma skolil Benátky. Následně ale padl v Havířově a tři body si z jeho ledu odvezlo Kladno. Až pak přišel první bodový import z ledu soupeře, již zmiňované Slavie.

Nejproduktivnějším hráčem Mostu je dvacetiletý talent z partnerského Litvínova Josef Stříbrný, jenž v osmi utkáních zaznamenal tři branky a stejný počet asistencí. Zároveň se mladý hokejista dělí spolu s Tomášem Rodem o post nejlepšího střelce týmu. Kádr klubu ze severozápadních Čech, který hrál v posledních pěti sezonách čtyřikrát play-out, čítá mnoho jmen s výraznými zkušenostmi z extraligy. Kupříkladu trio Jan Alinč (44 let), Tomáš Divíšek a Vojtěch Kubinčák (oba 37 let) má v české nejvyšší soutěži odehráno v součtu 2176 zápasů.

DALŠÍ BODOVÁ RADOST? Výhra v pndělním zápase Dukly proti Třebíči měla spoustu charakteristik s podtitulem první. Šlo o první tříbodovou domácí výhru Jihlavy v nové sezoně. Tím pádem si soupeř z Horáckého zimního stadionu neodvezl poprvé ani bod. A poprvé v letošní sezoně dokázala Dukla zvítězit doma dvakrát po sobě (předtím brala v sobotu dva body za výhru 4:3 po nájezdech s Litoměřicemi). Zkompletuje vítězný „minihattrick“ na ledě Mostu? Ve čtyřech loňských vzájemných utkáních brali oba soupeři po šesti bodech. Foto: Tomáš Buksa


9. kolo WSM Ligy, středa 28. září 2016:

HC ZUBR Přerov – HC Benátky nad Jizerou (17:00)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Stadion Litoměřice (17:30)
HC Most – HC Dukla Jihlava (17:30)
SK Kadaň – HC Slavia Praha (18:00)
HC Frýdek-Místek – Rytíři Kladno (18:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC AZ Havířov 2010 (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – ČEZ Motor České Budějovice (18:00)

Tabulka WSM Ligy po neúplném 8. kole: