Dokážeme otáčet výsledky a to svědčí o síle týmu, myslí si David Březina

29.09.2016 / Tomáš Lysý

Potřetí během předchozích tří zápasů Dukla v průběhu utkání vedla, aby ve třetí třetině prohrávala. Z toho dvakrát v času menším než tři minuty před koncem. Výsledek? Sedm získaných bodů z devíti možných. „Samozřejmě by bylo lepší celý zápas vést. Ale je dobré, že dokážeme zápasy i za nepříznivého stavu otáčet v náš prospěch,“ říká útočník David Březina po utkání na ledě Mostu, kde Jihlava vyrovnala dvě a půl minuty před koncem a nakonec zápas získala v prodloužení.

Mnozí fanoušci ještě pamatují přestřelku z loňského prvního utkání Dukly v Mostu. Pokud nikoliv, jen pro připomenutí: Po druhé třetině Dukla prohrávala 0:1. Dvěma góly na začátku třetího dějství jihlavští hokejisté otočili stav, Most ale hned vzápětí vyrovnal. A pak to začalo – padlo šest branek během čtyř a půl minuty. V rozmezí času 48:21 – 49:54 se Jihlava prosadila hned třikrát, ovšem Mostečtí vstřelili také tři rychlé góly a v času 52:29 bylo opět vyrovnáno. Dukla nakonec brala dva body za výhru v nájezdech.

Tentokrát sice nepadlo ve třetí třetině devět gólů, i tak měl zápas bláznivý konec. Po dvou dvacetiminutovkách, kdy byl stav 1:1, se Most ujal ve 46. minutě vedení. Dukla o osm minut později Anatolijem Protasenjou vyrovnala, nicméně domácí tři a půl minuty před koncem opět vedli. V tento okamžik se zdálo, že Jihlava odjede z mosteckého ledu bez bodů. „Vypadalo to tak. Jsme ale moc rádi, že bereme alespoň dva body, když už to nebylo za plný počet. Zápas to nebyl vůbec lehký a jsme rádi, že jsme ho dotáhli do vítězného konce,“ začíná hodnocení zápasu David Březina.

Proti Litoměřicím dokázala Jihlava vyrovnat minutu a půl před koncem v přesilovce, umocněné hrou bez gólmana. Tentokrát poslal zápas do prodloužení přesilovkovým průstřelem od modré Jiří Říha. Pro sebevědomí je jistě důležité, že tým dokáže vybojovat i zdánlivě ztracené zápasy. „Samozřejmě by bylo lepší celý zápas vést,“ směje se David Březina. „Ale je dobré, že máme síly a dokážeme utkání i za nepříznivého výsledku otáčet v náš prospěch. Svědčí to i o týmové síle,“ doplňuje hned vzápětí, že sedm získaných bodů z devíti možných v předešlých tří zápasech, kdy Dukla během třetí třetiny prohrávala, není dílem náhody.

Fotogalerie ze zápasu Most – Jihlava
Autor: Tomáš Urban, Mostecká vlaštovka

Právě třiadvacetiletý forvard se ve čtvrté minutě zasloužil o otevření skóre, když v protiútoku dva na jednoho vzal odpovědnost sám na sebe. Kdo Davida Březinu zná, nemohl se divit, že gól padl z jeho oblíbené pozice – pravého kruhu. „Bylo to moje první střídání. Dostal se ke mně v obranné třetině puk, píchnul jsem si ho přes beka do středního pásma a jeli jsme dva na jednoho. Rozhodl jsem se vystřelit a jsem moc rád, že to tam padlo,“ popisuje svůj gól, kterým znovu potvrdil, že se mu proti Mostu daří. V předešlých třech sezonách totiž Mostu vždy dokázal vstřelit alespoň jednu branku.

Ačkoliv by se mohlo zdát, že Most může být jakkoliv snadným soustem, čím dál více platí slova, že ve WSM Lize neexistuje slabého soupeře. To je kolikrát dáno partnerstvím prvoligistů s extraligovými celky. Mostečtí mohou v tomto případě využít služeb Litvínova. Stačí se podívat třeba na litvínovského gólmana Jaroslava Hübla, který rozhodně nemá o práci nouzi. Na ledě Slavie ze 49 střel inkasoval pouze jednou, proti Jihlavě si připsal 54 úspěšných zákroků. V sestavě Mostu navíc figurují extraligou protřelí hokejisté, vždyť čtyři nejstarší hráči na soupisce – Marek Pinc, Vojtěch Kubinčák, Jan Alinč a Tomáš Divíšek – mají dohromady téměř tři tisíce zápasů v extralize. „Most je samozřejmě nepříjemný soupeř, tím spíš, když se hraje u nich. Jak bylo zmíněno, mají zkušené hráče, kteří hokej umí. Nebyl to lehký zápas,“ uzavírá rozhovor David Březina.

RADOST Z GÓLU. Takto slavil David Březina (v popředí) úvodní gól utkání Most – Dukla Jihlava. Již ve čtvrté minutě totiž otevřel skóre. Jeho druhý gól v sezoně znamenal, že i letos zamíří proti Mostu do černého. Síť stejného soupeře totiž rozvlnil i v ročníku 2015/2016, 2014/2015 a 2013/2014, kdy poprvé nastoupil v A-týmu Dukly. Foto: Tomáš Urban