Souboj týmů z první čtyřky WSM Ligy. Čtvrtá Jihlava vyráží na stadion druhého Kladna

25.10.2016 / Tomáš Lysý

V současné chvíli zbývá už jen šestice měst, kde se HC Dukla Jihlava v rámci letošního ročníku WSM Ligy ještě nepředstavila. Ve středu 26. října 2016 bude jedno z nich umazáno. Jihlavští hokejisté totiž odehrají 18. kolo na ledě kladenských Rytířů. Utkání dvou celků z popředí tabulky startuje úderem 18 hodiny a Jihlava bude chtít – stejně jako předešlý týden na ledě Benátek – oplatit soupeři porážku z prvního vzájemného utkání v domácím prostředí. Jestli se jí to podaří, můžete sledovat prostřednictvím textového onlajnu nebo přes TVDV Rytířů Kladno.

Ač tabulkové postavení předešlého domácího utkání Dukly proti poslednímu Havířovu hovořilo jasně, Jihlava z něj nevybojovala celé tři body. Červenožlutí sice po první třetině vedli 2:0, když se trefili Tomášové Čachotský a Kaláb, a měli zápas ve své režii, ale ve druhém dějství takřka přenechali iniciativu soupeři. AZet, hrající pod novým trenérem, toho využil a zásluhou dvou gólů srovnal stav. Slezané nejprve snížili Lukášem Andělem, jenž v Havířově hostuje z Dukly do konce kalendářního roku, a poté po jeho přihrávce srovnali stav. Vinou nevybíravého faulu Marka Kaluse navíc přišla o kanonýra Josefa Skořepu. Ačkoliv se Jihlava ve třetí třetině do utkání opět obula, vítězný gól se jí podařilo dát ve čtvrté minutě prodloužení zásluhou rány Petra Šidlíka od modré. I tak si Jihlavští zapsali desátou výhru z posledních jedenácti zápasů. Vyjádřeno matematicky, z předešlých třiatřiceti bodů jich získali šestadvacet. Dohromady jich má Dukla 31 a v tabulce je čtvrtá.

Že Havířov není zrovna snadným soustem, ačkoliv se mu moc nedaří, by mohli vyprávět fanoušci Kladna. Ti viděli poslední domácí utkání svého celku v sobotu 15. října a museli od hokejistů klubu s iniciály Antonína Zápotockého zkousnout porážku 3:4 v prodloužení. Mezi tímto utkáním a dalším domácím představením Kladna nyní proti Dukle je rozdíl jedenácti dní, ve kterých Rytíři hráli dvakrát venku. Nejprve vydřeli tři body v Litoměřicích, kde třikrát vedli, ovšem Stadion třikrát smazal jejich náskok. Na čtvrtý kladenský gól už ale domácí odpovědět nedokázali a v závěru Petr Ton trefou do prázdné branky pojistil tři body pro svůj tým – 5:3. V předešlém utkání naopak klub Jaromíra Jágra o dvě branky prohrál. V Edenu si Slavia vypracovala již v páté minutě dvougólový náskok. Na první snížení Kladna v polovině zápasu sešívaní bleskově odpověděli. Byť ve třetím dějství drželi Rytíři svého soupeře pod permanentním tlakem, na více než na snížení ve 44. minutě to nestačilo. Tím spíše, že Slavia v závěru trefila prázdnou klec.

Kladenské hokejisty stála tato porážka první místo v tabulce. Sluší se ale dodat, že situace na čele tabulky je pořádně vyrovnaná. První Prostějov má 33 bodů a vede zásluhou kanonády 13:0 do sítě Slavie, která tehdy nastoupila do utkání s juniorským týmem. Jestřábi mají rozdíl skóre +19 (nejlepší ve WSM Lize), kdežto druhé Kladno má při stejném bodovém sběru rozdíl branek +8. V závěsu za touto dvojicí je Motor s dvaatřiceti body (rozdíl branek +18) a právě Dukla Jihlava, jenž má stejný rozdíl branek jako Motor, ale o bod méně – jednatřicet. S minimálním rozestupem následuje pátá Slavia (29 bodů), šestý Přerov (28 bodů) a sedmadvacetibodové duo Ústí nad Labem, Benátky nad Jizerou. Rozdíl mezi prvním a osmým celkem tabulky je pouze šestibodový.

Rytíři před startem sezony avizovali příchod zkušených hokejových jmen, která jsou také v popředí kanadského bodování týmů. Jde o čtveřici Jiří Burger, Petr Ton, Petr Tenkrát a Peter Jánský, mezi které se vměstnal jednadvacetiletý mladík a odchovanec plzeňského hokeje Roman Přikryl. Byť žádný hráč z této pětice nemá více jak pět vstřelených branek a nepřesáhl hranici dvanácti kanadských bodů, nestojí hra Kladna na jednom útoku (Bílek, Stach, Kindl) jako v loňské sezoně. Obraně šéfuje dvojice Petr Hořava – Jiří Drtina, ve druhém obranném páru povětšinou hraje velezkušený František Ptáček, jenž v extralize nastřádal 1208 zápasů. V brance se celkem pravidelně střídají Miroslav Hanuljak, který hájil branku Rytířů desetkrát. O tři zápasy méně odchytal odchovanec Lukáš Cikánek.


BUDE PORÁŽKA OPLACENA? První měření sil Jihlavy a Kladna, dvou silných týmů WSM Ligy, bylo na programu již ve čtvrtém kole. Rytíři si z Horáckého zimního stadionu odvezli tři body, když dlouho vyrovnaný stav zlomili v závěru. Miroslav Hanuljak (vpravo v bílém) tehdy inkasoval jedinou branku z hole Tomáše Čachotského, který je na obrázku hned za ním. Pozápasové ohlasy nabídly zajímavé specifikum. Asistent Kladna František Kaberle nehodnotil zápas i přes výhru svých svěřenců příliš kladně. Jeho protějška Františka Zemana mrzel zápas hodně, protože dle jeho slov prohrál lepší tým. Dukla tak tímto zápasem prohrála doma dvakrát po sobě. Benátkám se revanšovala minulý týden, když na jejich ledě jasně vyhrála. Bude to nyní platit i v hájemství Rytířů? Foto: Tomáš Buksa


18. kolo WSM Ligy, středa 26. října 2016:

HC Benátky nad Jizerou – HC Most (17:30)
ČEZ Motor České Budějovice – SK Kadaň (17:30)
HC Stadion Litoměřice – HC Slavia Praha (18:00)
Rytíři Kladno – HC Dukla Jihlava (18:00)
HC AZ Havířov 2010 – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC Frýdek-Místek (18:00)
HC ZUBR Přerov – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (18:00)

19. kolo WSM Ligy, sobota 29. října 2016:

HC ZUBR Přerov – HC Stadion Litoměřice (17:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – LHK Jestřábi Prostějov (17:00)
HC Frýdek-Místek – ČEZ Motor České Budějovice (17:00)
SK Kadaň – HC Benátky nad Jizerou (17:00)
HC Most – HC AZ Havířov 2010 (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – Rytíři Kladno (17:30)
HC Dukla Jihlava – HC Slavia Praha (17:30)


Tabulka WSM Ligy po 17. kole:

Pozn.: Zápas České Budějovice – Jihlava bude dohrán v pondělí 19.12.2016