Jihlavské synchro závodilo v Brně na Santa Claus Cupu 2016

09.01.2017 / Tomáš Lysý

V sobotu 17. prosince proběhla v Brně tradiční soutěž Santa Claus Cup. V DRFG Aréně se sjely všechny české týmy synchronizovaného bruslení. Zastoupení v několika kategoriích zde měly kluby z měst, které se této disciplíně věnují: Jihlava, Brno, Praha, Příbram, Žebrák, Kopřivnice a Pardubice. „Závody byly perfektně zorganizované. DRFG Aréna je krásný stadion se zázemím, které sportovní týmy potřebují. V synchru si do organizace takových soutěží téměř nikdo netroufá, tradičně hostíme my Jihlavského ježka a právě Brno vánoční závod Santa Claus Cup. Postarat se o stovky soutěžících a jejich doprovod je opravdu umění a velká odvaha,“ říká trenérka Linda Haferníková.

Dukla mládež soutěžila ve dvou kategoriích a předvedla své čtyři týmy

V kategorii mladšího žactva soutěžil tým Tempo a Gemini. Tempo je prvním rokem na závodní scéně. Bruslařky jsou teprve na začátku své kariéry. Předvedly roztomilou volnou jízdu na hudební doprovod od Bruno Marse a Joan Jette. S nadějí na medaili startoval starší tým Gemini. „Hodně jsme v letošní sezóně zapracovali na bruslařských dovednostech, děvčata trénují třikrát týdně a všechny dochází i na nově zavedený systém individuálních tréninků. Soupeři nespí, a tak jsme byli na konkurenci moc zvědaví,“ sděluje trenérka Linda Haferníková.

Na celou fotogalerii týmu Tempo ze Santa Claus Cupu 2016 se můžete podívat zde.


Gemini předvedly svojí soutěžní jízdu výborně, ve vyšší obtížnosti - provedenou na 99%. Startovaly jako poslední a svým bruslením překvapily publikum i rozhodčí. Zasloužily si stříbrné medaile. „Beru to jako zúročení poctivé týmové práce v našem klubu, máme z dětí velkou radost. Děti jsou opravdu velmi zodpovědné a odráží snahu trenérů a ochotných rodičů, kteří pomáhají s chodem oddílu. Věřím, že se touto cestou vrátíme do ISU kategorie, která v Jihlavě vždy bývala,“ dodala trenérka Linda Haferníková s tím, že ISU je Mezinárodní bruslařská unie (anglicky International Skating Union).

Na celou fotogalerii týmu Gemini ze Santa Claus Cupu 2016 se můžete podívat zde.


Další jihlavské týmy soutěžily v kategorii Mixed Age. Ice Flowers vstoupily do nové kategorie poprvé. Setkávají se tak se staršími soupeřkami, než tomu bylo doposud, a svoje místo mezi nimi si musí vybojovat. Svoji volnou jízdu předvedla děvčata bez zaváhání. „Děvčata jela moc pěkně, jsme spokojené s pátým místem. Soupeřky jsou starší a v této kategorii mají již zkušenosti. Jsem ráda, že jsme se dokázaly do nové kategorie dobře zařadit,“ řekla trenérka Vladimíra Sedinová.

Na celou fotogalerii týmu Ice Flowers ze Santa Claus Cupu 2016 se můžete podívat zde.


Tým Starlets soutěží v kategorii Mixed Age již druhým rokem. Mnohé bruslařky studují na vysokých školách ve větších městech, a tak otevření ISU kategorie pro seniorky není v současné době možné. Starlets se prezentují s vyzrálým projevem a jízdou s obtížnějšími pasážemi. V loňské sezóně dokázal tento tým vyhrát téměř všechny soutěže. Na Santa Claus Cup v Brně se letos objevil jako největší soupeř tým Orion z Pardubic, který nedávno z ISU kategorie odstoupil. V Brně se Starlets představily ve volné jízdě na hudbu oblíbené zpěvačky Rihanny. Sklidily velký potlesk a vysoké bodové ohodnocení. Do Jihlavy přivezly stříbrné medaile za 2. místo.

Na celou fotogalerii týmu Starlets ze Santa Claus Cupu 2016 se můžete podívat zde.


„Soutěž hodnotíme celkově jako velmi vydařenou. Dokázali jsme představit čtyři soutěžní týmy z jednoho klubu. Už nám chyběl jen náš dospělácký N´Ice Age, který se z právě „z dospěláckých“ důvodů nedaří v současné době sestavit. Určitě se však na scéně koncem sezóny objeví! Pracujeme na našich svěřenkyních týmově, a to je jedinečná cesta k úspěchu a spokojenosti bruslařů, jejich rodičů a trenérů. Děkujeme za podmínky, kterých se nám v klubu dostává,“ děkuje na závěr trenérka a sekretářka oddílu krasobruslení v Jihlavě Linda Haferníková, jenž dodatečně přeje všem kolegům a přátelům do nového roku pevné zdraví, spokojenost a energii do práce.