Jihlava jede poprvé v novém roce ven. Poslední čtvrtinu základní části načne v Prostějově

10.01.2017 / Tomáš Lysý

Utíká to pořádně a utíkat bude. Aktuální ročník WSM Ligy nabídne ve středu 11. ledna 2017 již čtyřicáté pokračování. Dukla Jihlava v něm letos poprvé zajíždí na stadion soupeře, když od 18 hodin padne první buly na ledě prostějovských Jestřábů. V letošní sezoně je jihlavští hokejisté ve všech třech případech porazili – dvakrát se radovali v prodlouženích, naposled brali doma tříbodovou výhru. Utkání můžete sledovat živě prostřednictvím TVDV Jestřábů Prostějov. V lednu mají hráči Dukly pořádně nahuštěný zápasový program, během sedmadvaceti dnů odehrají hned jedenáct utkání!

Na třetí pokus se již Ježkům podařilo Zubra porazit. Řeč je o posledním utkání Jihlavy, která doma skolila Přerov v samostatných nájezdech. Ovšem o dramatické momenty rozhodně nebyla nouze. V první třetině za stavu 0:0 nedal Josef Skořepa trestné střílení. Poté se přerovští hokejisté dostali do vedení, a i když Dukla záhy Davidem Březinou srovnala, hosté před odchodem do kabin opět vedli. Jihlavě se podařilo srovnat v poslední minutě druhé třetiny, když se trefil Richard Diviš, jenže ve 48. minutě využili Zubři přesilovku a blížili se k třetí výhře nad Duklou v sezoně. To odmítl Adam Zeman, který v poslední minutě základní části poslal zápas do prodloužení. Nakonec rozhodovaly až samostatné nájezdy. Jihlavští hokejisté všechny tři proměnili a získali extra bod navíc. Celkem jich mají 74 a v tabulce jim patří třetí místo s bodovým mankem na druhé Kladno, jenž v minulém kole uspělo na ledě vedoucího Motoru.

Nyní je Dukla v opačné situaci. S Prostějovem se utkala třikrát v sezoně a třikrát jej dokázala porazit. Nejprve v prvním kole doma 4:3 v prodloužení, když se prosadil Filip Seman. Na jihlavského útočníka nemají prostějovští dobré vzpomínky ani z dalšího utkání na svém stadionu, kdy „Semiš“ opět v prodloužení rozhodl o zisku extra bodu navíc pro Duklu. Tehdy ještě Jestřábi patřili mezi špici soutěže, když byli druzí. Třetí duel na konci listopadu rozhodla Jihlava již během šedesáti minut a ukončila tak pětizápasovou sérii bez výhry, naopak Prostějov jí tehdy natáhl na sedm utkání.

Hlasujte pro Michala Důrase a Lukáše Sáblíka v anketě Sympaťák WSM Ligy

V tu dobu již hokejisté s dravým ptákem ve znaku hráli s novou trenérskou dvojicí. Generální manažer klubu Jaroslav Luňák na začátku listopadu odvolal zkušeného kouče Kamila Přecechtěla po tom, co Prostějov padl 1:9 na ledě Motoru. Současnému hlavnímu trenérovi Pavlu Arnoštovi a jeho asistentovi Davidu Kočímu se ale zatím nedaří tak, jak by si ambiciózní klub i prostějovští fanoušci představovali. Na přelomu listopadu a prosince se sice Jestřábům podařilo vyhrát tři utkání ze čtyř, ale na mírné zlepšení navázat nedokázali. Během šestnácti zápasů pod novou trenérskou dvojicí zapsal Prostějov čtyři výhry a tři porážky za jeden bod – vždy proti týmům z popředí tabulky, když dvakrát potrápil Kladno (naposled na jeho ledě v prvním kole nového roku) a jednou Slavii.

Blízko dalšímu bodovému zisku v utkání s Pražany byli Prostějovštví v předešlém kole. Doma sice v osmadvacáté minutě prohrávali již 0:2, ovšem na konci druhé třetiny dokázal Jan Rudovský poprvé propálit slávistického gólmana Dominika Frodla. V čase 58:11 při přesilové hře Jestřábů, umocněné odvoláním gólmana, dokázal vyrovnat Lukáš Krejčík a vypadalo to, že se schyluje k prodloužení. To ale odmítl 37 vteřin před koncem Slávista Václav Jankovský, jenž ztrestal vyloučení domácího zadáka Tomáše Kvapila. Další body tak Prostějov zatím nezapsal. Z prvního místa, na kterém se v 18. kole vyhříval, se postupně propadl až na současné deváté a je tak ve skupině týmů na osmé až jedenácté pozici, jenž dělí od sebe dva body. Zajímavá je i statistika gólů – se 118 vstřelenými brankami jsou Jestřábi na druhém místě v pořadí vstřelených branek, ovšem inkasovali již 119 krát a v tomto ohledu jsou čtvrtým nejhorším týmem soupeře.

Na zápas proti Dukle se jistě těší i dva prostějovští zadáci. Před sezonou zavítal na Hanou jihlavský odchovanec Vojtěch Zadražil, který během 36 utkání nastřádal šest asistencí. Druhým je Alexander Grebenyuk, jenž odešel do Prostějova v polovině října a zatím zapsal tři přesné přihrávky. S Jihlavou má zkušenosti i další zadák Tomáš Kvapil, který zde absolvoval letní přípravu 2015 a Ondřej Šafář. Ten působil v Dukle celou loňskou „barážovou“ sezonu a letos odehrál za Jestřábi úvod sezony, než se vrátil zpět do karlovarské Energie, která jej obratem poslala do Kadaně. Zkušenosti z Jihlavy má i útočník Jiří Půhoný, ovšem ani on již v Prostějově nepůsobí, protože v polovině sezony zamířil do Frýdku-Místku.


Předchozí vzájemný zápas:

27. kolo WSM Ligy: HC Dukla Jihlava – LHK Jestřábi Prostějov 4:2
Úvodní třetina zápasu mezi Jihlavou a Prostějovem vyšla výrazně lépe domácí Dukle, která se dostala do vedení zásluhou dvou přesných tref svého nejproduktivnějšího obránce Jiřího Říhy. Ve druhé části na něj navázal další bek Petr Šidlík, jenž svůj návrat do sestavy po pětizápasové absenci osladil gólem v pětiminutové početní výhodě. Během třetí dvacetiminutovky nejprve cinkala na obou stranách tyčka, aby Jestřábi dvěma góly v závěru zdramatizovali zápas. Jakékoliv náznaky prodloužení ale uťal Tomáš Čachotský, který 35 vteřin před koncem trefil prázdnou klec. Jihlava tak po pěti zápasech opět vyhrála, naopak Prostějov padl posedmé v řadě - 4:2.

Branky a nahrávky: 13. Říha (Důras), 20. Říha (Důras, Jergl), 33. Šidlík (Protasenja, Čachotský), 60. Čachotský (Seman) – 58. Žálčík (Protivný, Moskal), 59. Venkrbec (Holík). Rozhodčí: Bejček – Doležal, Šmika. Vyloučení: 6:4, navíc Kolář (PRO) 5 minut a do konce utkání. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 906. Střely na branku: 34:35. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 4:2.

HC Dukla Jihlava: Škarek – Kajínek, Říha, Dundáček, Kaláb, Szathmáry, Šidlík, Dobrovolný – Jergl, Skořepa, Důras – Protasenja, Seman, Stoklasa – Diviš, Zeman, Čachotský – Jícha, Březina

LHK Jestřábi Prostějov: Kantor – Kolář, Holík, Kvapil, Zadražil, Protivný, Kaluža – Zabloudil, Moskal, Novák – Rudovský, Venkrbec, Luňák – Krejčík, Šlahař, Žálčík – Švec, Hozák, Fiala


STŘELEC JIŘÍ ŘÍHA. Poslední vzájemný zápas mezi Duklou a Prostějovem se nesl ve znamení střelecké produktivity obránce Jiřího Říhy (vlevo vedle rozhodčího). Ten totiž ve třinácté minutě otevřel utkání a v poslední minutě úvodního dějství navýšil jihlavský náskok na 2:0. Čtyřiadvacetiletý zadák je vůbec letos při pořádné gólové chuti. Se třinácti brankami je nejlepším jihlavským kanonýrem a jasně vede pořadí střelců celé WSM Ligy. Foto: Tomáš Buksa

40. kolo WSM Ligy, středa 11. ledna 2017:

HC Benátky nad Jizerou – Rytíři Kladno (17:30)
ČEZ Motor České Budějovice – HC Slavia Praha (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC ZUBR Přerov (17:30)
HC Stadion Litoměřice – HC AZ Havířov 2010 (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC Dukla Jihlava (18:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC Most (18:00)
HC Frýdek-Místek – SK Trhači Kadaň (18:00)

41. kolo WSM Ligy, sobota 14. ledna 2017:

HC Slavia Praha – HC Benátky nad Jizerou (15:00)
Rytíři Kladno – HC AZ Havířov 2010 (16:00)
HC Frýdek-Místek – HC Stadion Litoměřice (17:00)
SK Trhači Kadaň – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:00)
HC Most – HC ZUBR Přerov (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – LHK Jestřábi Prostějov (17:30)
HC Dukla Jihlava – ČEZ Motor České Budějovice (18:00)

Předprodej vstupenek na zápas Dukla - Motor

Zápas 41. kola WSM Ligy mezi Duklou Jihlava a Motorem České Budějovice startuje v sobotu 14. ledna 2017 netradičně v 18 hodin. Vstupenky si můžete pořídit prostřednictvím Ticketportal.cz nebo v předprodeji na Infocentru Horáckého zimního stadionu denně od úterý 10. ledna v době od 18:30 do 19:30 hodin. V den zápasu bude pokladna na Infocentru otevřena od 15 hodin, ostatní pokladny pak v 16:30 hodin.


42. kolo WSM Ligy, středa 18. ledna 2017:

HC Benátky nad Jizerou – HC Dukla Jihlava (17:30)
ČEZ Motor České Budějovice – SK Horácká Slavia Třebíč (17:30)
HC Stadion Litoměřice – Rytíři Kladno (18:00)
HC AZ Havířov 2010 – HC Slavia Praha (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC Most (18:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC Frýdek-Místek (18:00)

Předehrávky a dohrávky:

42. kolo, pátek 13. ledna 2017: SK Trhači Kadaň – HC ZUBR Přerov (18:00)
37. kolo, pondělí 16. ledna 2017: HC Frýdek-Místek – HC Dukla Jihlava (18:00)
35. kolo, středa 7. února 2017: LHK Jestřábi Prostějov – ČEZ Motor České Budějovice (17:00)


Tabulka WSM Ligy po 39. kole: