Jeli jsme do Prostějova pro tři body, chtěli jsme je a máme je, pochvaluje si Aleš Jergl

12.01.2017 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Prakticky po celý zápas v Prostějově byli jihlavští hokejisté lepší a zaslouženě směřovali k zisku tří bodů. Domácí Jestřábi, kteří si delším časem prochází výsledkovou krizí, zlobili pouze při dvou kontaktních gólech na 1:2 a 2:3. Dukla ale rychle stačila uskočit a dokráčet k vítězství 5:2. Dvěma brankami a jednou asistencí pomohl Jihlavě k výhře Aleš Jergl, rodák z olomouckého kraje. „Přijela rodina, protože to mají kousek. Chtěl jsem se představit jako v každém zápasu, ale když tady máte někoho z rodiny, je to přece jen vyhecovanější,“ usmívá se dvaadvacetiletý hráč.

V předešlých třech vzájemných utkáních letošní sezony proti Prostějovu si Aleš Jergl zapsal vždy jednu asistenci. Čtvrté měření sil mezi Jestřáby a Duklou se hbitému útočníkovi povedlo zdaleka nejlépe, k výhře pomohl dvěma brankami a jednou asistencí. V sedmnácté minutě nejprve otevřel skóre zápasu, Jihlava jeho gólem využila početní výhodu. „První trefa byla v přesilovce. Od modré čáry jsem nahodil puk na bránu. Skořápka před ní výborně stál a puk propadl až za gólmana,“ popisuje svůj devátý gól v sezoně. O devět minut později se stal úspěšným asistentem, když po chybě v prostějovské rozehrávce předal kotouč Michalu Důrasovi a ten zvýšil jihlavské vedení.

Prostějov sice před koncem druhé třetiny dokázal snížit, ovšem Aleš Jergl se na začátku závěrečné části postaral o opětovné dvougólové vedení Dukly. Jeho trefa byla parádní, namířil si to přes celé kluziště a ve finále si pohrál i s gólmanem Kántorem. „Vzal jsem si puk u naší brány od našeho obránce a projel jsem celé hřiště. Hráči soupeře už byli podle mě trošku unavení, tak jsem to zkusil a vyšlo to,“ sděluje, jak k úspěšné akci došlo a přiznává, že i jemu docházela trošku kondice. „Docházely mi síly, ale nějak jsem to dokázal ustát. Čekal jsem po ose na pohyb gólmana na stranu, kam jsem potřeboval. Puk jsem si pak stáhl pod sebe a dával jsem ho do prázdné brány,“ říká o svém zakončení a již se těší na další utkání v sobotu 14. ledna od 18 hodin, kdy Dukla před kamerami České televize hostí České Budějovice. „Určitě to bude vyhrocený zápas, potkají se silní soupeři, navíc v televizi. Musíme do toho jít po celých šedesát minut na maximum,“ hledá recept na to, jak po Prostějovu porazit počtvrté v sezoně i Motor.

Videoohlasy s Alešem Jerglem


V průběhu sezony se dostal do výborné střelecké formy a góly nepřestal dávat ani v novém roce. Jiří Říha během tří letošních zápasů vstřelil tři branky. Dvakrát se prosadil proti Ústí, nyní skóroval na prostějovském ledě. „Vyvážel jsem puk po kruhu. Stoky (Filip Stoklasa – pozn. aut.) stál před bránou a já mu zkoušel trefit hokejku. Bohužel to nevyšlo. Od jejich beka se puk odrazil zpátky ke mně. Gólman byl hrozně vyjetý, tak jsem zkusil vystřelit, trefil jsem bránu a spadlo to tam,“ vybavuje si svůj celkově čtrnáctý gól v sezoně a je tak nejlepším střelcem Dukly v tomto ročníku.

V historickém pořadí WSM Ligy (první ligy) v počtu gólů nastřílených obráncem za jednu sezonu tak poskočil již na druhé místo. Na rekord karlovarského Pavla Bláhy ze sezony 1996/1997 ztrácí dvanáct zápasů před koncem základní části už jen dvě branky. „Na rekord teď už asi trošku koukám,“ přiznává upřímně čtyřiadvacetiletý obránce. Mnohem důležitější než trhání rekordů je však dle něj vyvarování se zbytečných vyloučení, které by Duklu mohly mrzet. „Je to už několikátý zápas za sebou, kdy se zbytečně pošleme do tří nebo hrajeme ve čtyřech kvůli zbytečnému zákroku. Musíme si na to dát pozor, protože tím dostaneme soupeře na koně a pak můžeme být zklamaní,“ uvědomuje si Jiří Říha.

Videoohlasy s Jiřím Říhou

Autor videa: Zdeněk Drla, Tomáš Lysý


Videoohlasy s Petrem Vlkem, Tomášem Čachotským, Davidem Kočím a Martinem Novákem

Autor videa: Youtube LHK Jestřábi Prostějov