Dva dny po výhře nad Motorem vyjíždí Jihlava do dalekého Frýdku-Místku

16.01.2017 / Tomáš Lysý

Být klasický program WSM Ligy, měla by Dukla Jihlava třetí lednové pondělí zápasové volno. Jenže její předsilvestrovské klání na ledě Frýdku-Místku bylo pro nemoc Slezanů odloženo právě na pondělí 16. ledna 2017. Partnerskému týmu Třince mají jihlavští hokejisté co oplácet, v posledním vzájemném měření sil s ním totiž doma prohráli 1:2. Úvodní buly dohrávky 37. kola bude vhozeno v 18 hodin a Jihlava bude usilovat o odskočení třetímu Kladnu na čtyři body.

Den, který se povedl. A to se vším všudy. Řeč je o sobotě 14. ledna 2017. Zápas Dukly proti Motoru byl zpestřen velkým doprovodným programem. Od 14 hodin byly přivítány osobnosti šedesátileté éry jihlavského klubu na radnici (včetně nejproduktivnějšího hráče WSM Ligy Tomáše Čachotského). V 16:00 následoval pochod fanoušků (za přítomnosti některých osobností) na stadion, o půlhodiny později začala autogramiáda vybraných legend Dukly v prostorách Horáckého zimního stadionu. Po autogramiádě se osobnosti přesunuly k ledové ploše a před zraky fanoušků a kamer České televize slavnostně nastoupily na led. Poté více jak tři tisíce diváků sledovalo, jak Jihlava počtvrté v sezoně porazila České Budějovice, tentokrát 2:1 v prodloužení. Díky dvěma získaným bodům se Dukla posunula na druhé místo tabulky WSM Ligy o bod před Kladno, které překvapivě doma padlo s Havířovem 1:5. Naopak na první Motor ztrácí jihlavští hokejisté sedm bodů.

Hlasujte pro Michala Důrase a Lukáše Sáblíka v anketě Sympaťák WSM Ligy

Jak již bylo uvedeno, zápas Frýdku-Místku proti Dukle byl přeložený z 30. prosince 2016. Dva dny před tímto datem museli Slezané cestovat na led pražské Slavie, která na rozdíl od Dukly s požadavkem Frýdku na odložení zápasu nesouhlasila a z hlavního města si oslabený nováček WSM Ligy odvezl porážku 0:6. Chuť si nezpravil ani v prvním utkání nového roku, kdy vyšel střelecky naprázdno na ledě Třebíče, která naopak dvakrát skórovala. Pro partnerský tým Třince znamenaly dvě bezgólové porážky komplikaci, neboť vší silou bojuje o postup do předkola play-off.

Frýdek-Místek se proto upnul následujícím čtyřem domácím utkáním v řadě – tím spíše, že hostil dva nejhorší týmy soutěže. A dvakrát vyhrál shodným poměrem 4:3. Nejprve frýdeckomístečtí hokejisté udolali poslední Most 4:3, v dalším kole dokázali dvakrát srovnat vedení Kadaně a porazit Sportovní klub 4:3 na nájezdy. Jenže na dvě výhry se hráčům s Rysem ve znaku nepodařilo navázat a v posledním kole doma prohráli důležitý souboj s Litoměřicemi. Důležitý v tom ohledu, že se Stadionem bojují právě o desáté místo, které jako poslední zajišťuje postup do předkola play-off. Frýdek-Místek sice dvakrát stáhl dvougólové vedení Litoměřických na jeden gól, ale nakonec padli 2:5. Z devátého místa tak Frýdek klesl na pozici jedenáctou, jelikož jeho další soupeř o desítku Prostějov vyhrál v Třebíči 0:3. Situace na těchto místech tabulky je ovšem velice vyrovnaná. Sedmý Přerov má 60 bodů a Frýdečtí na něj z jedenácté pozice ztrácí šest bodů, což jsou dvě vyhraná utkání.

Nejproduktivnějším hráčem Rysů je polský reprezentant Aron Chmielewski, jenž si v devětadvaceti zápasech připsal 23 bodů za 10 gólů a třináct nahrávek. Pětadvacetiletý hokejista letos stihl vstřelit i dvě extraligové branky za Třinec. Hned za ním následuje šikovná dvojice třineckých bratrů Kovarčíků. Starší Ondřej Kovarčík je spolu s polským hokejistou nejlepším střelcem týmu, mladší Michal Kovarčík naopak hraje prim v počtu nahrávek, kterých má patnáct. V obraně se Frýdek-Místek může spolehnout zejména na Jakuba Kaniu, který odehrál již více jak stovku zápasů v české extralize. Do frýdeckomístecké branky se letos již ve třiceti případech postavil Juraj Šimboch a je v brankovišti jasnou oporou týmu. Další dva gólmani Frýdku Lukáš Daneček s Peterem Hamerlíkem mají odchytáno dohromady dvanáct utkání. V kádru nováčka WSM Ligy je i ex-jihlavský zadák Miha Štebih, který po neblahé finanční situace Slavie zamířil právě na Slezsko a v devíti zápasech zapsal pět přesných asistencí.


Předchozí vzájemný zápas:

24. kolo WSM Ligy: HC Dukla Jihlava – HC Frýdek-Místek 1:2 pr.
Úvodní třetina historicky prvního utkání WSM Ligy na ledě Horáckého zimního stadionu mezi Duklou a Frýdkem-Místkem gól nepřinesla, byť domácí tým měl několik možností. Na konci první třetiny šli hosté po dvou faulech na dvě minuty do tří, půlená dvojnásobná přesilovka se však Jihlavě nepodařila využít. Slezané po ubráněném oslabení ožili a měli šance, byli to ale červenožlutí, kdo skóroval jako první. V polovině zápasu se prosadil důrazem před brankou Anatolij Protasenja. Ve třetí třetině měli více ze hry hosté, kteří se snažili vyrovnat, a tři minuty před koncem se jim to v přesilovce podařilo. Zápas tak dospěl do prodloužení, které Dukla poprvé v sezoně prohrála - 1:2 po prodloužení.

Branky a nahrávky: 30. Protasenja (Kaláb, Zeman) – 57. M. Kovařčík (Matyáš, O. Kovařčík), 64. Cienciala (Klimša, Růžička). Rozhodčí: Pešina, Sýkora – Jílek, Šperl. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1129. Střely na branku: 30:35. Průběh utkání: 1:0, 1:2.

HC Dukla Jihlava: Svoboda – Bilčík, Říha, Szathmáry, Kajínek, Půža, Kaláb, Dobrovolný – Protasenja, Skořepa, Čachotský – Zeman, Seman, Jícha – Stoklasa, Diviš, Březina – Danišovský, Mejzlík, Dundáček

HC Frýdek-Místek: Daneček – Adámek, Kania, Matyáš, Michal Roman, Zahradníček, Jeník, Stránský – Cienciala, Pechanec, Rufer – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Jašek – Franek, Klimša, Meidl – Christov, Růžička, Lacka

JEDINÁ PROHRA ZA BOD. Již deset zápasů Dukly v letošní sezoně nerozhodlo šedesát minut a muselo přijít na řadu prodloužení, resp. samostatné nájezdy. Jihlavští hokejisté vytěžili extra bod navíc hned v devíti případech a jen jednou se neradovali - doma proti Frýdku-Místku. Po gólu Anatolije Protasenji (uprostřed) sice Dukla od třicáté minuty vedla, ale Frýdek-Místek v závěru srovnal stav a poté rozhodl v prodloužení. Foto: Tomáš Buksa


42. kolo WSM Ligy, středa 18. ledna 2017:

HC Benátky nad Jizerou – HC Dukla Jihlava (17:30)
ČEZ Motor České Budějovice – SK Horácká Slavia Třebíč (17:30)
HC Stadion Litoměřice – Rytíři Kladno (18:00)
HC AZ Havířov 2010 – HC Slavia Praha (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC Most (18:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC Frýdek-Místek (18:00)

43. kolo WSM Ligy, sobota 21. ledna 2017:

HC Slavia Praha – Rytíři Kladno (15:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC Stadion Litoměřice (17:00)
HC Frýdek-Místek – HC ZUBR Přerov (17:00)
SK Trhači Kadaň – LHK Jestřábi Prostějov (17:00)
HC Most – ČEZ Motor České Budějovice (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Benátky nad Jizerou (17:30)
HC Dukla Jihlava – HC AZ Havířov 2010 (17:30)

Předehrávky a dohrávky:

42. kolo, pátek 13. ledna 2017: SK Trhači Kadaň – HC ZUBR Přerov (18:00)
37. kolo, pondělí 16. ledna 2017: HC Frýdek-Místek – HC Dukla Jihlava (18:00)
35. kolo, středa 7. února 2017: LHK Jestřábi Prostějov – ČEZ Motor České Budějovice (17:00)


Tabulka WSM Ligy po 41. kole: