Těžká tři utkání během pěti dnů. První část náročného lednového programu zakončí Dukla v Benátkách

17.01.2017 / Tomáš Lysý

Nejprve výhra v prodloužení v televizním utkání proti Motoru. Poté dva vydřené body z dalekého Frýdku-Místku. Na třetí výhru v horizontu pouhých pěti dnů bude Dukla Jihlava útočit ve středu 18. ledna 2017 na nejchladnějším stadionu WSM Ligy v Benátkách nad Jizerou. Utkání proti partnerskému týmu Liberce, jenž spolupracuje i s Mladou Boleslaví a Spartou Praha, začíná přesně v 17:30 hodin. Jihlava sice letos první utkání proti benáteckým hokejistům doma prohrála, poté si ale z jejich ledu odvezla vysokou výhru a na Horáckém zimním stadionu jí potvrdila.

Další vítězství v novém roce. A také čtrnácté vítězství z posledních patnácti zápasů. Ne nadarmo těšilo útočníka Tomáše Čachotského, že Dukla ve Slezsku nepřerušila sérii vítězství. Frýdek-Místek totiž nebyl kvůli spolupráci s partnerským Třincem příliš příjemným hostitelem. Nad druhým celkem tabulky dvakrát vedl, nejprve ve druhé třetině, poté ještě devět minut před koncem. Ovšem Jihlava dokázala během 32 vteřin otočit stav zápasu a od výhry jí dělily sotva dvě minuty. Jenže i za pomocí zlomené hole jednoho z jihlavských hráčů stihli domácí srovnat a poslat zápas do prodloužení. V něm se červenožlutí letos podesáté radovali z dvoubodové výhry a lehce uskočili třetímu Kladnu, se kterým se perou o druhé místo. Jihlava má aktuálně na Rytíře náskok tří bodů, oproti tomu na první Motor ztrácí bodů šest a Jihočeši mají k dobru utkání v Prostějově.

Hlasujte pro Michala Důrase a Lukáše Sáblíka v anketě Sympaťák WSM Ligy

Benátečtí hokejisté v nedávno započatém roce zatím střídají lepší okamžiky s horšími. Stačí se podívat na jejich výsledky. Nejprve vyhráli v Litoměřicích 3:2, ovšem následný domácí zápas proti Kladnu se jim vůbec nepovedl a prohráli jej 1:4. Tým od řeky Jizery si napravil chuť hned v dalším utkání, kdy doma ubojoval výhru nad Havířovem 2:1. Poslední kolo nasměrovalo Benátky na led Slavie Praha, která dlouho hájila dvougólové vítězství a branka hostujícího Špačka téměř tři minuty před koncem již na vítězství Sešívaných nic nezměnila. V tabulce se tak Benátečtí pohybují na hranici přímého postupu do play-off a jeho předkola. Aktuálně jim patří osmé místo s 57 body a na postupovou šestku ztrácí pět bodů. Naopak na jedenácté místo, jenž jako první nezaručuje předkolo vyřazovací části, má liberecká farma k dobru pouhé dva body a spíše se tak musí dívat za sebe.

Benátky totiž určitě nechtějí opakovat situaci z loňské sezony. Ta byla hodně neúspěšná. Mladý tým doplněný zkušenými hokejisty se teprve podruhé za osm ročníků od svého postupu do první ligy neprobojoval do play-off. Šest následných utkání v play-out bylo v podstatě formalitou, Pojizeřané měli tak velký náskok, že po první výhře v prvním kole nad Mostem byli zachránění a k poslednímu zápasu sezony na ledě sestoupivšího Šumperku cestovali s dvěma gólmany, pěti zadáky (mezi nimi i Jíří Říha) a šesti útočníky. Jestliže za loňskou základní části nastřádaly Benátky 61 bodů, letos tuto hranici na devětadevadesát procent překonají.

K pozvánce na zápas z dílny benátecké redakce si nelze nevšimnout nadpisu, ve kterém je psáno, zda Jiří Říha vyrovná historické statistiky. Není se čemu divit, jméno čtyřiadvacetiletého zadáka je často skloňováno v celé první lize a tím spíše v Benátkách, kde předešlých pět let působil. Před touto sezonou ale zamířil do Jihlavy, ve které je s patnácti góly nejlepším střelcem a už jen jediná trefa jej dělí od dorovnání historického rekordu v počtu gólů vstřelených obráncem během jedné sezony. Ten drží Pavel Bláha ze sezony 1996/1997, kdy současný masér Českých Budějovic nasázel šestnáct tref. Do známého prostředí pojede také další jihlavský zadák David Kajínek, který v Benátkách hrál od jejich postupu do první ligy (sezona 2008/2009) a v minulém týdnu prodloužil s Jihlavou smlouvu. V tomto ohledu je třeba zmínit i útočníka Josefa Skořepu, který v Dukle střílí góly již druhou sezonu, ale dodnes je držitelem několika rekordů v historii benáteckého hokeje. Z benátecké strany má s Duklou zkušenosti gólman Filip Novotný, jenž je jihlavským ochovancem.


Předchozí vzájemný zápas:

29. kolo WSM Ligy: HC Dukla Jihlava – HC Benátky nad Jizerou 3:1
Úvodní třetina vyšla lépe domácímu celku. Dukla si vytvořila více příležitostí a radovala se z jednoho gólu, když ve třinácté minutě využil Filip Dundáček přesilovou hru. Ve druhé dvacetiminutovce padaly branky pouze v přesilovkách. Těsně před polovinou zápasu Benátky zásluhou teče Lukáše Volfa vyrovnaly, ovšem za dalších devadesát vteřin už Jihlava opět vedla, když se radoval Filip Seman. Hned zkraje třetí třetiny měli domácí tři dobré šance, ovšem nevyužili je. Poté i hosté začali ukazovat, proč jsou nejlepším venkovním týmem ligy. Na Duklu to ale nestačilo, navíc v závěru pojistil její tři body Michal Důras - 3:1.

Branky a nahrávky: 13. Dundáček (Protasenja, Stoklasa), 31. Seman (Důras, Říha), 59. Důras (Jergl, Dundáček) – 30. Volf (Mikliš, Kočí). Rozhodčí: Kika, Obadal – Lukš, Wesley. Vyloučení: 4:4. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1179. Střely na branku: 35:24. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1.

HC Dukla Jihlava: Škarek – Kajínek, Říha, Dundáček, Bilčík, Szathmáry, Šidlík, Dobrovolný – Jergl, Seman, Důras – Protasenja, Stoklasa, Březina – Diviš, Zeman, Čachotský – Jícha, Danišovský

HC Benátky nad Jizerou: Bláha – Mikliš, Kočí, Kolmann, Havlín, Zeleňák, Husa, Tržický – Hrníčko, Hrabík, Dlouhý – Vrbata, Mikyska, Chlapík – Prokeš, Volf, Bittner – Ďurač, D. Svoboda, Havel – Janele

TŘI GÓLY, TŘI BODY. V posledním vzájemném utkání nečekalo jihlavské hokejisty nic snadného, Benátky totiž patřily mezi nejlepším týmy na kluzištích soupeřů. Podruhé se však Dukla doma o body od benáteckých hokejistů obrat nenechala. Ve třinácté minutě se trefil Filip Dundáček (s číslem 18) a byť hosté v polovině utkání vyrovnali, domácí si vzali vedení hned zpět a poté jej třetím gólem potvrdili. Foto: Tomáš Buksa.


42. kolo WSM Ligy, středa 18. ledna 2017:

SK Trhači Kadaň – HC ZUBR Přerov 2:1 pr. (předehrávka 13. ledna 2017)
HC Benátky nad Jizerou – HC Dukla Jihlava (17:30)
ČEZ Motor České Budějovice – SK Horácká Slavia Třebíč (17:30)
HC Stadion Litoměřice – Rytíři Kladno (18:00)
HC AZ Havířov 2010 – HC Slavia Praha (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC Most (18:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC Frýdek-Místek (18:00)

43. kolo WSM Ligy, sobota 21. ledna 2017:

HC Slavia Praha – Rytíři Kladno (15:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC Stadion Litoměřice (17:00)
HC Frýdek-Místek – HC ZUBR Přerov (17:00)
SK Trhači Kadaň – LHK Jestřábi Prostějov (17:00)
HC Most – ČEZ Motor České Budějovice (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Benátky nad Jizerou (17:30)
HC Dukla Jihlava – HC AZ Havířov 2010 (17:30)

44. kolo WSM Ligy, pondělí 23. ledna 2017:

HC Benátky nad Jizerou – HC Most (17:30)
ČEZ Motor České Budějovice – SK Trhači Kadaň (17:30)
HC Stadion Litoměřice – HC Slavia Praha (18:00)
Rytíři Kladno – HC Dukla Jihlava (18:00)
HC AZ Havířov 2010 – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC Frýdek-Místek (18:00)
HC ZUBR Přerov – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (18:00)

Dohrávka:

35. kolo, středa 7. února 2017: LHK Jestřábi Prostějov – ČEZ Motor České Budějovice (17:00)


Tabulka WSM Ligy po 41. kole: