Přijetí osobností 60 let Dukly na radnici a pochod fanoušků za účasti legend. I tak se slavilo jubilejní výročí vzniku klubu

18.01.2017 / Tomáš Lysý

Čtvrté vzájemné utkání v aktuální sezoně mezi Jihlavou a Českými Budějovicemi se neslo v rámci oslav šedesátiletého výročí vzniku Dukly. Vybrané osobnosti klubu byly nejprve přivítány na jihlavské radnici. Některé z nich se dokonce zúčastnily následného pochodu fanoušků na Horácký zimní stadion. V prostorách stadionu se pak legendy klubu hodinu podepisovaly na autogramiádě. Celý doprovodný program utkání vyvrcholil slavnostním nástupem osobností Dukly po červeném koberci na led Horáckého zimního stadionu. Plejádu skvělých hokejistů a dlouholetých členů realizačního týmu klubu vyprovodily tři tisícovky fanoušků pokřikem „Hoši děkujem! a Mistři, mistři!“ Pochvalně se o celé akci vyjádřili nejen fanoušci, ale i hokejový komentátor a expert Robert Záruba či redaktor David Lukšů. Samotný zápas sledovalo v televizi přes sto tisíc diváků. V druhé části článku najdete ohlédnutí se za autogramiádou, nástupem osobností na led a reakci fanoušků a expertů na celou akci.


Přijetí osobností 60 let Dukly Jihlava na radnici

Celý doprovodný program začal v sobotu 14. ledna 2017 úderem čtrnácté hodiny na jihlavské radnici. Primátor města Jihlavy Rudolf Chloupek přijal na magistrátu města vybrané osobnosti šedesátileté éry klubu – extraligové šampiony, mistry světa, medailisty z olympijských her, nezapomenutelné členy realizačního týmu Dukly či hráče, jenž nesli a nesou prapor Dukly, když historicky nejúspěšnější hokejový klub české historie sestoupil do první ligy. Slavnostního aktu na radnici se zúčastnili Oldřich Bakus, Jaroslav Benák, Tomáš Čachotský, Libor Dolana, Jiří Holík, Karel Horáček, Jan Hrbatý, Milan Chalupa, Otta Klapka, Pavel Křížek, Antonín Micka, Stanislav Neveselý, Miloš Novák, Marek Novotný, Miloš Podhorský, Aleš Polcar, Jiří Poukar, Josef Sobota, Jan Suchý, Oldřich Svoboda, Radoslav Svoboda, Bedřich Ščerban a Oldřich Válek, in memoriam byli vyznamenaní Jaroslav Holík, Milan Kartůsek a Jaroslav Pitner. Přijetí se nemohly zúčastnit další legendy klubu: Petr Adamík, Josef Augusta, Jiří Cihlář, Petr Kaňkovský, Jan Klapáč, Jiří Králík, Miloš Kupec, Jindřich Micka, Ladislav Šmíd, Petr Vlk a František Výborný.

Osobnosti šedesátileté éry Dukly Jihlava na městské radnici s primátorem města Rudolfem Chloupkem. Autor Jihlava (oficiální fb stránka)

Osobnosti převzaly z rukou primátora města mj. stříbrnou medaili s motivy setkání hokejových legend nebo pamětní plaketu. „Setkání na městě bylo hezké, probíhalo v příjemném prostředí,“ nechali se slyšet legendární trenér Stanislav Neveselý a první gólman Dukly Miloš Podhorský, kteří dorazili na autogramiádu fanoušků jako první. Na obou osobnostech jihlavského hokeje bylo vidět, jak jsou za celou akci rádi, jak si jí užívají. Opět se mohli vidět se svými vrstevníky, bývalými spoluhráči či svěřenci. „Je to pro mě příjemné setkání. Když jsem do Dukly přišel, byl jsem jako hráč u prvního titulu. Pak jsem dělal asistenta trenéra a teprve potom jsem byl hlavním trenérem. Takže na všech těchto postech jsem okusil, jaké to je získat mistrovský titul,“ vzpomíná Stanislav Neveselý, jenž byl jako trenér u zlata na hokejovém MS 1985 v Praze a u největšího úspěchu českého hokeje – zlatých olympijských medailí v Naganu – působil jako manažer týmu.

Pamětní medaile. Autor Jihlava (oficiální fb stránka)

Za celou akci byl rád i Libor Dolana, čtyřnásobný ligový mistr s Duklou a dvojnásobný bronzový medailista z mistrovství světa. „Dukla je pro mě půl sportovního života, vlastně celý sportovní život. Kdo byl v Dukle, tak byl jednou nohou v národním týmu. To byl můj dětský sen, zahrát si proti Rusákům. A to se mi všechno splnilo. Teď tady sedím s takovými legendami, jako je pan Suchý nebo pan Holík,“ vyznává se útočník, jehož specialitou byla střela švihem. Kdo by nepamatoval legendární útok Jan Klapáč, Jaroslav Holík, Jiří Holík. Jedna z nejslavnějších formací nejen Jihlavy, ale celého českého hokeje. „Jádro týmu bylo z kvalitních hráčů a k nim přicházeli mladí kluci, kteří se od nás učili. To byla ideální symbióza. Kvalitní úzký kádr o deseti lidech, na který se nabalovali mladí kluci, což bylo pro jejich výchovu ideální,“ sděluje Jiří Holík, bratr další klubové legendy Jaroslava Holíka, který celou sobotní akci jistě sledoval z hokejového nebe, kde předává své umění dál...

Na svoje první roky v jihlavském kádru vzpomíná i současný jednatel klubu Bedřich Ščerban, který jakožto obránce získal v roce 1991 Zlatou hokejku pro nejlepšího hokejistu ČR (Československa) a byl u posledního titulu Dukly v témže roce. „Tyhle příležitosti slouží k tomu, že se po dlouhých letech zase setkáváme. Jsou to příjemná setkání a jsem často překvapený, kolik je na nich vtipů a jak se kluci znovu dostávají do svých mladých let. Když jsem do Dukly v sezoně 1984/1985 nastupoval, připadal jsem si jako benjamínek. Ani bych nevěřil, že teď už je některým hráčům šedesát let,“ povídá několikanásobný účastník olympiád a mistrovství světa, ze kterých si dohromady dovezl šest medailí.

Přijetí osobnosti Dukly na jihlavské radnici k 60. výročí klubu HC Dukla Jihlava

Autor YouTube HZStv1


Pochod fanoušků Dukly Jihlava

V 16 hodin byl naplánován pochod fanoušků z horní části jihlavského Masarykova náměstí na Horácký zimní stadion. Ve velkém průvodu, čítajícím kolem 150 lidí, nechyběly ani oceněné osobnosti Dukly. Pochodu se zúčastnily téměř všechny legendy klubu, které byly krátce před ním oceněny ve Velké gotické síni jihlavské radnice. Dav fanoušků skandoval a zpíval známé chorály, které jsou jinak slyšet při zápasech A-týmu Dukly. To vše za doprovodu bubeníka nebo tradičních jihlavských trumpet. „Bylo to moc příjemné setkání. Také průvod byl fajn. Rád jsem všechny opět viděl,“ říká Oldřich Válek, jenž šel prakticky v čele fanouškovského pochodu.

Video z pochodu fanoušků

Autor: YouTube HZStv1


FOTOGALERIE:


Přijetí osobností 60 let klubu na jihlavské radnici

Autor: Jihlava (oficiální fb stránka)


Autor: Ladislav Jonák


Přijetí osobností 60 let Dukly na radnici a jejich autogramiáda na HZS

Autor: Tomáš Buksa.

Poslední fotogalerie je i na webových stránkách Dukly Jihlava - odkaz zde.