Zástupy fanoušků na autogramiádě, nástup legend na led a stotisícová sledovanost v televizi. Oslavy 60 let Dukly byly důstojné

18.01.2017 / Tomáš Lysý

Čtvrté vzájemné utkání v aktuální sezoně mezi Jihlavou a Českými Budějovicemi se neslo v rámci oslav šedesátiletého výročí vzniku Dukly. Vybrané osobnosti klubu byly nejprve přivítány na jihlavské radnici. Některé z nich se dokonce zúčastnily následného pochodu fanoušků na Horácký zimní stadion. V prostorách stadionu se pak legendy klubu hodinu podepisovaly na autogramiádě. Celý doprovodný program utkání vyvrcholil slavnostním nástupem osobností Dukly po červeném koberci na led Horáckého zimního stadionu. Plejádu skvělých hokejistů a dlouholetých členů realizačního týmu klubu vyprovodily tři tisícovky fanoušků pokřikem „Hoši děkujem! a Mistři, mistři!“ Pochvalně se o celé akci vyjádřili nejen fanoušci, ale i hokejový komentátor a expert Robert Záruba či redaktor ČT David Lukšů. Samotný zápas sledovalo v televizi přes sto tisíc diváků. V první části článku najdete ohlédnutí se za přijetím osobností na radnici a pochodem fanoušků.


Autogramiáda osobností 60 let Dukly Jihlava

Ačkoliv podpisová akce začínala v 16:30, již dobrých dvacet minut předem se před Infocentrem Horáckého zimního stadionu tvořily zástupy lidí, čekající na podpis hokejových osobností. Jako první dorazil legendární trenér Stanislav Neveselý a historicky první gólman Dukly Miloš Podhorský. Než přišly další osobnosti klubové historie a autogramiáda tak mohla začít, vytvořil se od vstupu pořádný „had“ lidí. Dukla připravila každé legendě balíček podpisových karet, fanoušci si mohli zakoupit i speciální edici hráčských karet s názvem „Heroes“ (v překladu Hrdinové) nebo si přinést výroční kalendář, jenž klub vydal před sezonou. Osobnosti však podepisovaly takřka všechno: dresy, knihy, fotografie, další kartičky, sběratelské edice, klubové suvenýry…

Miloš Podhorský (vlevo) a Stanislav Neveselý před zahájením autogramiády. Foto: Tomáš Lysý

Jestliže si někdo myslel, že počáteční nával fanoušků a lovců autogramů opadne, mýlil se. Podpisové akci bylo vyhrazeno šedesát minut a po celou dobu proudily do Infocentra davy lidí. Více času nebylo možné vyhradit, před zápasem totiž čekal na osobnosti slavnostní předzápasový nástup na ledovou plochu. „Jen ať ho vůbec stihneme,“ hlásil se smíchem oblíbenec jihlavského publika Oldřich Válek. Na začátku podpisového kolečka seděl masér Pavel Křížek, vedle něj rozdával podpisy Josef Sobota, jenž také oplýval dobrou náladou. „Doneste mi sem něco, já mám vyprodáno,“ halekal s úsměvem, když rozdal podpisové kartičky a zvěčnil se fanouškům na jejich propriety.

„Už jsme toho měli občas dost. Hodinu jsme se jen podepisovali a fronta stále nebrala konce,“ řekl jeden z aktérů autogramiády Bedřich Ščerban, kterému také nezbylo nic na podepsání. „Došly i podpisové fotky a kartičky. Takový zájem jsme nečekali,“ dodal současný jednatel klubu, který s Duklou získal tři mistrovské tituly. „Byly to nejkrásnější roky mého života a jsem moc pyšný a hrdý, že jsem se mohl podílet na vytváření historie Dukly Jihlava. Že jsem byl u některých titulů a měl jsem alespoň malý podíl na tom, že je Dukla stále nejslavnějším klubem české historie,“ vyznal se Bedřich Ščerban.

Autogramiádu si užíval také stále usměvavý „Rychlík z Vysočiny“ Jan Hrbatý. Foto: Tomáš Buksa

Za velký zájem fanoušků byl rád i Miloš Podhorský. Stále vitální pán, který během své kariéry proslul i jako výrobce gólmanských masek a nedávno oslavil krásné osmdesáté narozeniny, si celou akci pochvaloval. „Bylo to dobré, protože pro nás udělali i podpisovou akci. Na ní přišlo hrozně moc lidí. Dostali jsme od Dukly vlastní podpisové kartičky, ale ty vůbec nezbyly, jaký byl o podpisy zájem. Doufám, že se to lidem líbilo stejně jako nám,“ říkal první gólman historie klubu, jenž byl vybrán do rozhovoru v přestávkovém programu České televize.

„Bylo to velmi působivé. Dukla určitě patří mezi kluby, které u nás nejlépe pracují s legendami a fanoušky,“ vyjádřil se pochvalně k celé akci redaktor ČT David Lukšů, který je mj. autorem dvou knih o klubových legendách Jaroslavu Holíkovi a Janu Suchém.

Video z autogramiády osobností Dukly

Autor videa: Tomáš Lysý


Slavnostní nástup osobností na ledovou plochu a výborná televizní sledovanost zápasu

Vrchol doprovodného programu přišel před zahájením samotného zápasu. Osobnosti klubové historie Dukly slavnostně nastoupily po červeném koberci na led Horáckého zimního stadionu. To vše již před kamerami České televize, jenž čtvrté vzájemné utkání sezony mezi Duklou a Motorem, do kterého oba týmy nastoupily v retro-dresech, vysílala. Zápas sledovalo v přímém přenosu na ČT sport přes 100 tisíc lidí. Sledovanost přes sto tisíc lidí je velmi dobrá, dokonce docela výrazně porazila páteční (13. ledna) extraligové utkání Liberec – Litvínov a v některých fázích i nedělní zápas Brna s Olomoucí.

Sobotní zápas Dukla Jihlava Motor České Budějovice sledovalo v přímém přenosu na ČT sport přes 100tis. lidí. Sledovanost přes 100 tisíc lidí je velmi dobrá, dokonce docela výrazně porazila páteční extraligu Liberec – Litvínov a v některých fázích i nedělní zápas Brna s Olomoucí. „Výsledky sledovanosti jsou povzbuzující. Ukazuje to na to, kolik lidí v České republice Dukla stále zajímá,“ pronesl Bedřich Ščerban, jemuž se dostalo i pochvalné SMS od šéfkomentátora redakce sportu České televize Roberta Záruby. „Ahoj. Sledovanost dokonce vynikající. Ať se Vám daří,“ napsal v textové zprávě známý hokejový komentátor a odborník.

Plejády skvělých hráčů na červeném koberci si všiml i spolukomentátor televizního přenosu a expert České televize David Pospíšil, jenž má na kontě přes 700 extraligových startů. „Kdyby byl koberec třikrát delší, tak Dukla Jihlava je schopna ho naplnit. Tímto klubem a jejím stadionem prošlo tolik skvělých hráčů, že si to nedovedeme ani představit. Těch šedesát let, kterých Dukla slaví, nabízí opravdu nespočet reprezentantů a hráčů, kteří se prosadili v mezinárodním měřítku,“ hlásal bývalý útočník Plzně, Pardubic, Vítkovic či SKA Petrohrad k desítkám tisíců diváků u televizních obrazovek.

Celou akci s osobnostmi klubu si pochvalovali také fanoušci Dukly. Zveřejňujeme komentář jednoho z nich na klubovém Facebooku. Foto: Tomáš Lysý

Nástup na ledovou plochu si osobnosti šedesátileté klubové historie užívaly. Právě jim a jejich fanouškům patřila sobota 14. ledna 2017. Hokejové hvězdy rozdávaly během své kariéry radost divákům na tribunách, fanoušci si je na oplatku za jejich výjimečný hokejový um oblíbili. „Historie je to nejdůležitější a nejdražší, co klub má. Historie Dukly Jihlava je tak úžasná, že je v podstatě zavazující. Takže se snažíme pracovat nejenom s fanoušky, ale i s klubovými legendami, osobnostmi, ale i partnery a sponzory, díky kterým můžeme naší činnost stále vyvíjet,“ uzavřel Bedřich Ščerban.

Slavnostní nástup osobnosti 60 let Dukly Jihlava na ledovou plochu

Autor videa: Tomáš Lysý


FOTOGALERIE:


Autogramiáda osobností 60 let Dukly Jihlava

Autor: Ladislav Jonák


Autor: Tomáš Lysý


Krátká fotogalerie z nástupu osobností na ledovou plochu a dalšího doprovodného programu

Autor: Tomáš Buksa.

Poslední fotogalerie je i na webových stránkách Dukly Jihlava - odkaz zde.


Hráči Dukly Jihlava v replikách historických dresů ze sezony 1960/1961

Autor: Ladislav Jonák

Dresy ze sezony 1960/1961, ve kterém Dukla Jihlava poprvé nastoupila s klasickým logem, nechal zhotovit švýcarský fan-club Dukly pod vedením Chrise Habeggera. Rozhovor s Chrisem zveřejníme v některém z následujících článků.