Benátky měly asi nejsilnější sestavu, ve které proti nám hráli. Ale zvládli jsme to a přehráli jsme je, těší Josefa Skořepu

19.01.2017 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Když se řekne Josef Skořepa, většina benáteckých fanoušků zpozorní. Tím spíše, když míří jihlavští hokejisté k zápasu do nejmenšího prvoligového města. Loni jej v nadsázce na místním stadionu vítaly transparenty, jak tehdy vtipně poznamenal Vojtěch Zadražil. Tentokrát na útočníka Dukly místní hrstka fanoušků naoko negativně pokřikovala, jelikož se „Skořápka“ proti Benátkám opět gólově prosadil. „Během dvou sezon v Jihlavě se mi proti nim daří, takže se místním fanouškům ani nedivím,“ směje se Josef Skořepa, který svým třináctým gólem v sezoně vyrovnával na 1:1.

V Benátkách nad Jizerou strávil deset sezon. Byl u klubového postupu z druhé ligy do první a v poslední sezoně nosil na dresu kapitánské C. Josef Skořepa moc dobře ví, jaké to je nastupovat za partnerský tým libereckých Bílých Tygrů, jenž nedávno navázal spolupráci i s Mladou Boleslaví a Spartou. Proto dokáže zhodnotit, jaké je proti Benátkám hrát. Tím spíše, když on a jeho spoluhráči musí dotahovat benátecké vedení. „Není to jednoduché, protože oni mají každý zápas jiné mužstvo. Tentokrát se jim to sešlo tak, že měli podle mě asi nejsilnější sestavu, co proti nám hráli,“ myslí si jihlavský útočník, kterého proto těší, že Dukla zvládla vyrovnat a ve třetí třetině soupeře přehrát.

Právě Josef Skořepa se na třech bodech také zasloužil, když vyrovnával na 1:1. „Odrazil se ke mně puk a já ho dával zpátky na Šídla, aby se hra uklidnila. On přihrál na Pihyce. Já si nabruslil osou, on mě našel, tak jsem jel sám na bránu a dal jsem to gólmanovi nad vyrážečku,“ říká o své trefě, ke které vedla spolupráce obránců Petra Šidlíka a Jiřího Říhy. Poté figuroval „Skořápka“ i jako autor druhé branky, ovšem sympaticky přiznal, že na ní neměl žádný podíl a gól byl přiznán Tomáši Čachotskému. U vítězné třetí branky Dukly, kterou vstřelil Petr Šidlík, pak odváděl v přesilovce před brankou svou černou práci.

V benátecké hokejové historii má Josef Skořepa několik prvenství. Je historicky nejproduktivnějším hráčem klubu (262 bodů), má v tamních statistikách nejvíce asistencí (142) a také nejvyšší počet odehraných zápasů (437). Druhý rok ale už střílí góly v Jihlavě a ani „své“ Benátky nešetří. „V mých Benátkách je to vždycky zajímavé. Letos jsem tady zahrál asi nejlépe, jak jsem mohl, protože i minulý zápas jsem měl taky nějaké štěstíčko,“ připomíná první letošní výhru Dukly na benáteckém ledě 6:1, ke které přispěl dvěma góly a asistencí. Však na něj tentokrát diváci s lehkou dávkou negativismu pokřikovali „Pepo, ty pacholku!“ „Tyhle dvě sezony se mi proti nim daří, tak se jim ani nedivím,“ směje se na závěr rozhovoru loňský nejlepší jihlavský střelec. Zbývá už jen dodat, že během dvou sezon dresu Jihlavy zaznamenal v sedmi zápasech proti Benátkám pět branek a dvě asistence.

Videoohlasy s Josefem Skořepou


Pokud jihlavský útočník podotkl, že zápasy proti Benátkám nejsou nikdy jednoduché, o to horší bylo utkání pro obránce Petra Šidlíka. V zápasovém programu, kdy Dukla prakticky do dva tři dny hraje jeden zápas, předešlé tři klání pro zranění vynechal. „Rozhodně to byl těžký zápas. Hlavně pro mě, protože jsem se vrátil po zranění. Nebyl jsem natrénovaný a vlétl jsem do toho „z jedničky,““ hlásí po vítězném zápase, po kterém se jemu i jeho spoluhráčům jistě bude regenerovat lépe. Navrátilec co jihlavské sestavy navíc v utkání zaznamenal vítězný gól Dukly na 3:2, ke kterému zapsal ještě asistenci na první a druhé červenožluté trefě. Tím nejlepším způsobem tak oslavil své třiadvacáté narozeniny, které měl přesně v den zápasu 18. ledna 2017. „Teď se cítím unaveně. Ale to je tím, že jsem nebyl na trénincích a byl jsem studený. Věkově se cítím pořád skoro na šestnáct. Doufám, že alespoň ten rozum už přišel,“ rozesměje se.

První část náročného programu má Dukla za sebou, kdy od středy do středy sehrála čtyři utkání. A všechna vítězná. Ve čtvrtek 19. ledna mají hráči volno a na tréninku se sejdou o den později. V období od soboty 21. ledna do středy 1. února čeká Jihlavu během dvanácti dnů celkem šest utkání, což je průměrně zápas ob den. „Je to nevyzpytatelné, ale spíše se musíme soustředit na naší hru. Play-off se blíží a musíme vypilovat detaily teď, protože pak už na ně nebude čas. Musíme se koukat na sebe a ne na to, proti komu hrajeme, a jít do všeho na sto procent,“ uzavírá odhodlaně Petr Šidlík, který má v letošních osmadvaceti utkáních výbornou bilanci 22 bodů za 6 gólů a 16 asistencí.

Videoohlasy s Petrem Šidlíkem

Autoři videí: Zdeněk Drla, Tomáš Lysý



Záznam utkání HC Benátky nad Jizerou – HC Dukla Jihlava 2:4

Autor videa: František Stýblo