Starší hráči jsou skvělí, mají zkušenosti a snaží se pomoct nám mladým, je rád Richard Peschout

14.02.2017 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

V posledním domácím utkání Dukly v základní části letošního ročníku WSM Ligy si premiéru za A-tým odbyl junior David Váňa a starší dorostenec Matěj Vála. Nyní se dostalo na další dva talentované hokejisty. Proti Přerovu nastoupil kapitán juniorky Richard Peschout a nejproduktivnější hráč juniorského týmu Aleš Heinrich. „Snažil jsem si zápas užít od první minuty. Doufám, že jsem nic nepokazil a užil jsem si to úplně parádně,“ říká Richard Peschout hodně skromně, přitom lajna Heinrich – Anděl – Peschout soupeři několikrát hodně pořádně zavařila.

Dohromady jim není ani šedesát let. O kom je řeč? O čtvrté útočné formaci Dukly Jihlava v posledním utkání základní části v Přerově, která byla ve složení Aleš Heinrich (18 let) – Lukáš Anděl (19 let) – Richard Peschout (19 let). V obraně je často doplňoval sedmnáctiletý starší dorostenec Matěj Vála po boku Jiřího Říhy, kterému je čtyřiadvacet. Sečteno a podtrženo, dohromady je této pětici 97 let. V zápase si ale počínali jako mazáci, vypracovali si dvě gólové šance a výkonu mladé jihlavské útočné formace chyběla jen vstřelená branka. „Když Andík (Lukáš Anděl – pozn. aut.) občas hraje za juniorku, tak hraje s Alešem Heinrichem v lajně. Andík nám ve všem pomáhal, vlastně všichni nám pomáhali. Říkali, co máme hrát a nebát se toho,“ povídá Richard Peschout, jak se s Alešem Heinrichem na svojí premiéru v A-týmu připravovali.

Oba dva novicové patří k tahounům jihlavské juniorky, jenž atakuje postup do play-off a drží se v první šestce. Richard Peschout je kapitánem juniorského týmu a během 31 zápasů zaznamenal 22 bodů (12+10). Jeho parťák z útoku Aleš Heinrich vládne týmovým statistikám, když v 37 zápasech za jihlavské juniory nasbíral 36 bodů (14+22). Nutno podotknout i bilanci Lukáše Anděla, který během čtyř utkání v DHL extralize juniorů vstřelil pět gólů a na šest dalších nahrál. Nyní dostávali oba dva nováčci rady od zkušenějších kolegů. „Všichni starší hráči jsou skvělí, úplně nám pomáhají. Myslím si, že to měli všichni stejné, když nastupovali poprvé za Áčko. Ti starší se jim také snažili pomoct, aby uspěli dále,“ doplňuje Richard Peschout, jemuž se daří i v jiném sportu než v ledním hokeji. V hokejbalu získal již dvě stříbrné medaile z mistrovství světa (v roce 2012 v kategorii U-16 a o dva roky později v kategorii U-18) a jeden bronz z juniorského MS v roce 2016 ve Sheffieldu.

Videoohlasy s Richardem Peschoutem


S nováčky v týmu byl spokojen také útočník Radek Hubáček, který se do Dukly vrátil nedávno po dvouletém angažmá v zahraničí. „Klukům patří dík. Ono to nikdy není lehké nakouknout do seniorského hokeje. Hráli dobře, zodpovědně pro mančaft. Jsou to sice menší kluci, ale brusliví. Patří jim dík, hráli výborně,“ chválí dravé mládí jihlavský bojovník a samozřejmě neopomine, že Aleš Henirich, jeden ze dvou nováčků, přišel do Dukly před dvěma roky z Brna (kde hrál za Kometu a Warrior). „Já su spokojené jak sviňa, protože jeden z nich je z Brna, takže se rozrostla naša kolonija,“ usmívá se „Hubas.“

Již ve vážném tónu říká, že trenéři hráčům od rána říkali, ať utkání nevypustí, byť Jihlava měla druhé místo po základní části jisté a nemohla jej ani vylepšit, ani spadnout níže. „Trenéři nás už od rána upozorňovali, ať k zápasu přistoupíme tak, jak si zaslouží. Nechci říct, že jsme o nic nehráli, ale druhé místo jsme si uhráli v předchozím zápase v Ústí. Přistoupili jsme k tomu velmi zodpovědně. Ze začátku nás Přerov trošku zmáčknul, ale postupem první třetiny jsme vyrovnali hru. V závěru první třetiny, jak jsme vyrovnali na 1:1, se zápas otočil na naší stranu,“ domnívá se Radek Hubáček a další vývoj utkání mu dává za pravdu. Gól Dukly 2,5 vteřiny před koncem úvodního dějství byl asi zlomový. Ve druhé třetině totiž Jihlava svého soupeře jednoznačně zatlačila a ujala se vedení 2:1, které ve třetí dvacetiminutovce navýšila. Ačkoliv Přerov rychle snížil, trefa Tomáše Jiránka na 4:2 do prázdné klece znamenala tříbodovou jistotu a také navýšení rekordu Dukly v počtu bodů získaných po základní části – 107!

Videoohlasy s Radkem Hubáčkem

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Celý záznam utkání HC ZUBR Přerov – HC Dukla Jihlava 2:4

Autor videa: Přerovská internetová TV