Deset prvenství! Hráči Dukly ovládli téměř všechny statistiky základní části WSM Ligy

21.02.2017 / Zdeněk Drla, Tomáš Lysý

Patříte k fanouškům, kteří sledují různé individuální statistiky? Pak vám jistě nemohlo ujít, že hokejisté Dukly Jihlava ovládli deset hráčských statistik základní části. Hned ve čtyřech z nich je na prvním místě obránce Jiří Říha (nejproduktivnější obránce, nejlepší střelec mezi zadáky z hlediska klasických, přesilovkových i vítězných gólů). Tomáš Čachotský kraluje produktivitě celé WSM Ligy a má nejvíce asistencí. Nejvíce vítězných branek v celé lize zaznamenal Filip Seman. Mezi gólmany je Miroslav Svoboda nejlepší v procentuální úspěšnosti zásahů a průměru obdržených branek, jeho parťák z branky Jakub Škarek vychytal svému týmu nejvíce vítězství.

Ještě před samotnými statistikami je důležité zmínit, že v základní části hrálo za Duklu hned dvacet odchovanců včetně Šimona Szathmáryho či Davida Březiny. Tito dva hráči v mládežnických letech nastupovali za Jihlavu, poté odešli jinam a vrátili se zpět do Dukly (Szathmáry letos jako hráč A-týmu, Březina v sezoně 2013/2014 jako junior).

Na rovných 20 hráčů, jenž nastoupili za Duklu v základní části, vlastní klub registrační či hráčská práva. Během dvaapadesáti kol dostalo možnost hrát za A-tým celkem 8 hráčů juniorského věku z toho dva jsou věkem ještě starší dorostenci.

Kanadské bodování – vítěz Tomáš Čachotský, pátý Jiří Říha

Vrátil se a opět kraluje. Řeč není o nikom jiném než o Tomáši Čachotském, který se po ročním angažmá v extraligovém Zlíně opět vrátil do Jihlavy. Oblíbenec fanoušků Dukly zakončil základní část s bilancí bodu na zápas, během 51 utkání nasbíral 52 bodů za 16 gólů a 36 přesných nahrávek. Pětatřicetiletý útočník tak potřetí v kariéře opanoval prvoligové bodování, předtím byl nejproduktivnějším hráčem v sezoně 2013/2014 (65 bodů) a 2010/2011 (48 bodů). Ve všech svých dosavadních utkáních za Duklu – ve kterých je mimochodem blízko významného milníku – nasbíral 195 gólů a 354 asistencí. Výborně si vedl také obránce Jiří Říha, kterému patří v celkové produktivitě páté místo!


Kanadské bodování obránců – vítěz Jiří Říha, čtvrtý Petr Šidlík

Nejlepší sezona v kariéře, o tom nemůže být pochyb. Jiří Říha se stal předsezonní posilou Dukly a jeho angažmá v nejúspěšnějším klubu české (československé) historie je trefou do černého. Server hokej.cz jej právem nazval fenoménem aktuálního ročníku WSM Ligy – vždyť čtyřiadvacetiletý obránce je lídrem čtyř různých statistik základní části. Jednou z nich je kanadské bodování obránců. Jiří Říha během 50 zápasů získal 44 bodů (20+22) a překonal tak loňský prvoligový rekord tehdy kladenského obránce Brendona Nashe. Jak už bylo uvedeno výše, bek Dukly se díky 44 bodům umístil na celkovém pátém místě produktivity a strčil do kapsy řadu několik velkých útočných es první ligy, mj. třeba nejproduktivnějšího hráče Motoru Tomáše Nouzu. V první pětce je i další jihlavský obránce Petr Šidlík, jenž mohl mít více než 25 bodů (6+19), kdyby kvůli různým zraněním neodehrál jen 33 zápasů.


Nejlepší střelci – čtvrté místo obránce Jiřího Říhy

Jaroslav Roubík, Petr Kanko, Miloslav Čermák, Peter Jánský, Petr Ton nebo Petr Tenkrát. Co jméno, to útočník, který má v popisu práce střílet góly. Cenný skalp vyhlášených snajprů získal obránce Jiří Říha, jenž rozvlnil soupeřovu síť hned ve dvaceti případech. Do závěrečných kol byla dokonce možnost, že jihlavský zadák opanuje tabulku střelců, což by byl vskutku ojedinělý počin. V celkovém pořadí obsadil bek Dukly s přezdívkou „Piha“ čtvrté místo, když nastřílel 20 gólů, stejně jako útočník Ústí Zdeněk Doležal. Lepší byl už jen Tomáš Nouza (Motor – 21 gólů) a Jan Kloz (Ústí/Kladno – 22 zásahů).


Nejlepší střelci mezi obránci – vítěz Jiří Říha

Předchozí příspěvek o čtvrtém místě Jiřího Říhy dal jasnou indicii, že tento jihlavský snajpr vyhrál tabulku střelců mezi obránci. Jeho střelecká korunka mezi zadáky se však pyšní speciálním titulem, na který se čekalo dvě dekády. Jiří Říha se svými 20 góly v základní části překonal dvacet let starý historický zápis obránce Pavla Bláhy, který v sezoně 1996/1997 stanovil nyní již překonaný rekord v počtu gólů obráncem za sezonu. Současný kustod Motoru tehdy nastřílel 16 branek. Jihlavský zadák jej překonal ve 45. kole proti Slavii Praha a poté laťku ještě o tři góly navýšil. V celkovém pořadí byl vysoko také Petr Šidlík, s šesti góly sedmý nejlepší střelec-obránce nebo Filip Dundáček, jehož čtyři přesné trefy stačí na 23. místo.


Nejlepší nahrávači – vítěz Tomáš Čachotský

Kdo připravil svým spoluhráčům v základní části WSM Ligy nejvíce branek? Odpověď je naprosto jasná. Nejproduktivnější hráč soutěže Tomáš Čachotský je zároveň i nejlepším asistentem ligy. Během jednapadesáti utkání přihrál na šestatřicet branek, o čtyři více než za ním v pořadí Martin Novák a Jaroslav Kůs. Jeden z technicky nejlépe vybavených hráčů WSM Ligy je svými přesnými přihrávkami vyhlášený. Během celé kariéry v Dukle nasbíral již 354 asistencí a má v jihlavském klubu průměr více jak 0,5 asistence/zápas.


Nejlepší nahrávači mezi obránci – druhý Jiří Říha, čtvrtý Petr Šidlík

Popředí hráčských statistik patří Duklákům i mezi obránci-nahrávači. Lepší než Jiří Říha, který nastřádal 24 asistencí, byl slovinský zadák Motoru Žiga Pavlin, který si připsal o tři přesné nahrávky více. Do první pětky se dostal také čtvrtý Petr Šídlík, jenž stihl během 33 zápasů nahrát přesně hned devatenáctkrát. To je další celkem zajímavý údaj. „Šídlo“ má průměr 0,57 asistence/zápas, což je vůbec nejlepší číslo mezi všemi obránci WSM Ligy (evidováno u zadáků, kteří mají odehráno více jak polovinu utkání základní části).


Účast na ledě – Tomáš Čachotský pátý v celé lize, Jiří Říha druhý mezi obránci

WSM Liga zná po základní části dvě nejlepší obrany – Dukla Jihlava a Motor České Budějovice obdržely shodně 101 gólů, což je nejméně z celé ligy. Tato bilance nepřímo, ale úzce, souvisí s hodnocením účasti na ledě. V rámci celé ligy kraluje českobudějovický Tomáš Nouza se statistikou +27. Pouze o čtyři plusové body méně má jihlavský útočník Tomáš Čachotský, kterému tak patří páté místo. Pokud se zaměříme účast na ledě pouze mezi obránci, je na prvním místě Žiga Pavlin z Motoru, který má +24. Na druhé pozici se nachází Jiří Říha s bilancí +21. I jeho spoluhráči z jihlavské obrany jsou poměrně vysoko. Vlastimil Bilčík skončil na šesté příčce (+17), do první dvacítky se vešel i šestnáctý Petr Šidlík s devíti plusovými body.


Průměr obdržených gólů – vítěz Miroslav Svoboda

Nejlepší obrana WSM Ligy, kterou má dle inkasovaných branek Dukla spolu s Motorem, se odráží také na průměru obdržených gólů na zápas v gólmanských statistikách. Pouze čtveřice brankářů dokázala udržet průměr pod dva inkasované góly na zápas a nejlepší z nich je Miroslav Svoboda. V jihlavském brankovišti se během základní části pravidelně střídal s Jakubem Škarkem a po pětadvaceti odchytaných zápasech má bilanci jen 1,60 obdržených branek na zápas. Také jeho mladší parťák, strážící jihlavskou svatyni, je na tom velice dobře. Průměr 2,11 řadí Jakuba Škarka na celkové sedmé místo a vylepšil si tak loňskou bilanci, kdy měl po základní části číslo 2,26 gólů/zápas.


Procentuální úspěšnost zásahů – vítěz Miroslav Svoboda

Jednadvacetiletý jihlavský gólman Miroslav Svoboda kraluje i další hodně sledované gólmanské statistice – procentuální úspěšnosti zásahů. Číslo 94,43% je vskutku impozantní, v průběhu sezony se navíc brankář Dukly pohyboval i daleko za hranicí pětadevadesátiprocentní úspěšnosti. Loni měla Jihlava statisticky dva nejlepší gólmany WSM Ligy z hlediska procentuální úspěšnosti zákroků a průměru inkasovaných branek a výborná jihlavská práce s gólmany se projevila i letos. Sedmnáctiletý Jakub Škarek patří z hlediska úspěšnosti zákroků do první desítky, je osmý s číslem 92,45%.


Vítězné góly – vítěz Filip Seman, čtvrtý Jiří Říha, pátý David Březina

Další neméně důležitou statistikou jsou vítězné góly, tzn. taková branka, jenž je v zápase rozdílová a přinesla výhru týmu. V této bilanci je na tom Dukla Jihlava skvěle. Hráčem, který nasbíral nejvíce vítězných tref, je útočník Filip Seman s osmi rozdílovými brankami. Během necelých čtyř sezon nastřádal jednatřicetiletý forvard celkem třináct branek vedoucích k výhře. Čtvrtý v rámci celé ligy je jihlavský zadák Jiří Říha s pěti vítěznými góly. První pětku uzavírá i David Březina, který má stejně jako jeho spoluhráč z obrany pět tref s puncem „vítězství.“


Vítězné góly obránců – vítěz Jiří Říha, třetí Petr Šidlík

Také jihlavští obránci se ve statistice vítězných branek objevují hodně vysoko. Z celkových a rekordních dvaceti gólů, které Jiří Říha během celé základní části nasbíral, jich byla hned čtvrtina vítězná. Žádný jiný obránce WSM Ligy jich nemá více. Jedna z jeho vítězných tref – v prodloužení 45. kola proti Slavii – znamenala překonání dvacet let starého rekordu prvoligové historie v počtu gólů nastřílených obráncem během jedné sezony. Výborně si vedl také Petr Šidlík, jehož tři branky s puncem „vítězné“ znamenají v této statistice mezi obránci pomyslný bronz.


Přesilovkové góly – vítěz Jiří Říha

Další statistika a další prvenství obránce Jiřího Říhy v rámci všech hráčů v poli v celé WSM Lize. A navíc naprosto jednoznačné. Jihlavský zadák zapsal během základní části celkem 13 přesilovkových gólů, což je dohromady prakticky stejně jako druhý Tomáš Nouza a třetí Miroslav Čermák (oba Motor, oba sedm branek). Je jasné, že právě třináct přesilovkových branek z celkových dvaceti je dalším Říhovým rekordem mezi obránci v historii WSM Ligy. Do první dvacítky ve statistice přesilovkových tref patří i další dva hráči Dukly – útočníci Anatolij Protasenja (6 gólů – 11. místo) a Filip Seman (pět gólů – devatenácté místo).


Nejvíce vychytaných vítězství – vítěz Jakub Škarek, druhý Miroslav Svoboda

Dukla Jihlava zapsala v základní části z 52 zápasů rovných 40 vítězství (26 v základní hrací době, 14 v prodloužení). Žádný jiný tým se neradoval z více výher a tato bilance se samozřejmě odráží také v počtu vychytaných vítězství mezi gólmany. Na pomyslném vrcholu je teprve sedmnáctiletý Jakub Škarek, který Dukle pomohl k jednadvaceti výhrám. Pouze o stupínek níže je jeho parťák z jihlavské branky Miroslav Svoboda, jehož bilance je také parádní – dvacet výher z pětadvaceti utkání.


Počet vychytaných čistých kont – třetí Miroslav Svoboda

Třem gólmanským statistikám jihlavští zástupci kralují. Pozici na stupních vítězů hájí v dalším statistickém ukazateli, který má – nejen pro gólmany – speciální význam. Jde o vychytané čisté konto nebo – chcete-li – v anglické terminologii shot out. Miroslav Svoboda vychytal hráče soupeře hned ve čtyřech případech; lepší jsou jen Luboš Horčička a Juraj Šimboch s pěti nulami. Gólman Dukly, jenž oslaví začátkem března dvaadvacet let, si postupně připsal čistá konta ve Frýdku-Místku, Třebíči, Havířově a naposled doma proti Ústí nad Labem.


Čtěte také:

Čtvrtfinálový soupeř Dukly vzejde z trojice Prostějov, Benátky nebo Frýdek-Místek

Přeju si znovu baráž. Pokud se do ní Dukla dostane, přijedeme s celým fanklubem, říká švýcarský fanoušek Chris Habegger

Jsem rád za překonání rekordů právě tady v Dukle. Moc jsem si to tady oblíbil, povídá Jiří Říha

Autogramiáda A-týmu Dukly před play-off 2017 proběhne ve čtvrtek v jihlavském City Parku

Bouře se blíží! Dukla Jihlava zahajuje předprodej vstupenek na čtvrtfinále play-off