Reprezentační akce pokračovaly i v únoru, Dukla měla opět zastoupení mezi hráči i trenéry

21.02.2017 / Tomáš Lysý

Druhý měsíc nového roku je tradičně vymezen několika reprezentačním akcím. Dukla se opět může pochlubit svými zástupci v českých národních týmech. A-tým odehrál Švédské hokejové hry, na které ale kvůli nemoci nemohl odcestovat trenér gólmanů reprezentace a Dukly Petr Jaroš. Česká osmnáctka absolvovala generálku na mistrovství světa 2017 kvalitním turnajem ve Švédsku. Svěřenci kouče Václava Varadi a Patrika Augusty, jinak trenéra jihlavských juniorů, skončili v těžké konkurenci třetí. Třetí místo brala i reprezentační šestnáctka s obráncem Patrikem Rašínem a útočníkem Adamem Najmanem na turnaji v Rusku, byť spolu s vítěznou Sbornou a druhým Finskem nasbírala stejně bodů. Reprezentace žen do 15 let vyhrála turnaj v Rakousku při celkovém skóre 17:2. Kristýna Kaltounková vstřelila dva góly a u jednoho asistovala, Nikola Dýcková zapsala celkem gól a šest nahrávek.

A-tým ČR: Švédské hokejové hry

Začátek nového roku hlásí, že se pomalu blíží letošní mistrovství světa v ledním hokeji, jenž se uskuteční ve Francii. Před ním budou ještě dvě reprezentační akce – Euro Hockey Challenge a České hokejové hry 2017 (Carlson Hockey Games). Zatím posledním odehraným turnajem byly Švédské hokejové hry, na kterých Česká republika nejprve podlehla domácímu Švédsku 2:5. V dalším zápase si Češi zpravili chuť, když rozdrtili Finsko 7:1 a tato vysoká výhra jim nakonec zajistila na turnaji druhé místo i přes porážku v posledním utkání proti Rusku 2:4. Trenér gólmanů reprezentačního A-týmu a Dukly Jihlava Petr Jaroš se tentokrát nemohl věnovat svým svěřencům Pavlu Francouzovi a Jakubu Kovářovi přímo na turnaji, jelikož na něj z důvodu nemoci neodcestoval.


Reprezentace do 18 let: Turnaj pěti zemí ve Švédsku

Bronzovou generálku na letošní mistrovství světa má za sebou reprezentační tým hráčů do 18 let. Čeští mladíci pod vedením trenéra Václava Varadi a jeho asistentů Patrika Augusty (trenér juniorů Dukly) a Petra Studničky totiž v silně obsazeném Turnaji pěti zemí skončili na třetím místě. První utkání svedlo český tým proti domácímu Švédsku a byla to pořádný bitva. Česká republika vedla v polovině zápasu již 3:0, ovšem nadějný stav neudržela a nakonec prohrála na nájezdy 3:4. Druhý zápas byl také hodně vyrovnaný. Česko dvakrát smazalo jednogólové vedení Finů, ovšem na třetí gól Suomi již čeští mladící recept nenašli a prohráli 2:3. Třetí utkání ve třech dnech přišlo proti pozdějšímu vítězi z Ameriky, kterému Češi podlehli 1:3.

ČTĚTE TAKÉ: Bronzová generálka juniorů. Končili jsme na pozitivní notě, těší Patrika Augustu

Závěrečné vystoupení zvládla Česká republika na jedničku. Po výhře nad Ruskem 4:0 se vyhoupla na třetí místo a naladila se vítězně na mistrovství světa. Šampionát se letos koná ve Slovensku. Od 6. do 9. dubna sehraje národní tým přípravné zápasy proti Finsku a Slovensku, poté už následuje ostrý vstup do turnaje. 14. dubna nastoupí česká osmnáctka proti Bělorusku, o den později vyzve Švédsko. Po jednodenní pauze následuje zápas proti USA (17. dubna) a hned další den završí Češi vystoupení v základní skupině duelem s Ruskem. Letošní šampion MS hráčů do 18 let bude znám 23. dubna.


Reprezentace do 16 let – Turnaj čtyř zemí v Rusku

Velký Novgorod byl hostitelem hokejových nadějí hráčů do 16 let. Na výborně obsazeném turnaji se Česká republika postupně utkala se Švédskem, Ruskem a Finskem. Vstup se českým hokejistům povedl, reprezentaci Švédska porazili 4:2 a útočník mladšího dorostu Dukly Adam Najman (foto nahoře) přihrával na první gól týmu. Hned další den nastoupila Česká republika proti domácí Sborné a byť od první minuty vedla 1:0, nakonec Rusům jakožto pozdějšímu vítězi podlehla 1:5. Druhé vítězství zapsali Češi proti Finsku, které skolili 3:2. Adam Najman tentokrát skóroval, v sedmnácté minutě otevřel gólový účet zápasu. Jeho parťák z mladšího dorostu Patrik Rašín nastoupil jako obránce do všech tří utkání. Česká republika měla po odehrání všech tří zápasů šest bodů, stejně jako vítězné Rusko a druhé Finsko, ale vzhledem k pořadí v minitabulce vzájemných zápasů skončila třetí.


Národní tým do 16 let na turnaji v Rusku. Patrik Rašín je v horní řadě první zleva, Adam Najman se nachází v dolní řadě třetí zleva. Foto: Juniorský hokej


Reprezentace žen do 15 let –Turnaj čtyř zemí v Rakousku

Další akcí českých hokejistek do 15 let v právě probíhající sezoně byl Turnaj čtyř zemí v Rakousku. Na něj dostaly pozvánku i dvě útočnice mladšího dorostu Dukly - Kristýna Kaltounková (nahoře) a Nikola Dýcková. Nejmladší reprezentační kategorie žen ovládla celé klání naprosto jednoznačně s celkovým skóre 17:2. V úvodním utkání si Češky připsaly vítězství nad Švýcarkami 4:1, při kterém vítězný druhý gól českého týmu a poté uklidňující třetí trefu vstřelila právě Kristýna Kaltounková. Její spoluhráčka Nikola Dýcková asistovala u čtvrté české branky. Druhé utkání rozhodly české hráčky již po první třetině, kterou nad Německem vyhrály 3:0 a stejný byl i konečný výsledek. Nikola Dýcková nejprve asistovala u druhého gólu a třetí sama vstřelila.

Závěrečné vystoupení Češek proti domácím Rakušankám připomínal vraždění neviňátek, což bylo vidět na konečném skóre 10:1 ve prospěch svěřenkyň trenéra Pavla Zuziaka. Kristýna Kaltounková nejprve nahrávala na první gól českého týmu, ovšem zápas pro ní skončil špatně, když jí v úniku zastavily hned dvě hráčky soupeřek, padly jí pod nohy a talentovaná hokejistka po nárazu na mantinel odešla z ledu s pochroumaným krkem. Měla by však být v pořádku. Nikola Dýcková se výrazně podílela na vysoké české výhře, když asistovala u třetího, sedmého, osmého a desátého českého gólu. Letošní sezona má pro české hokejistky do 15 let zcela jiný rozměr, na konci dubna se totiž zúčastní neoficiálního mistrovství Evropy v maďarském hlavním městě Budapešti.