Generálka na play-off: Starší dorostenci skončili v Salzburgu čtvrtí

22.02.2017 / Zdeněk Drla

Generálkou před play-off byl pro starší dorostence Dukly Jihlava finále Red Bull Rookies Cupu v rakouském Salzburgu. Z třídenního měření sil nakonec svěřenci trenéra Štěpána Moravce odjeli s nepopulárním čtvrtým místem. Příslibem do vyřazovacích bojů tuzemské extraligy je ale fakt, že sehráli kvalitní zápasy se silnými soupeři.

Red Bull Rookies Cup je dlouhodobou soutěží pro kategorii U18, do které se v této sezoně zapojilo 14 českých týmů z extraligy staršího dorostu, rakouský Salzburg, norský Lillehammer a německé kluby Eisbären Berlín a Adler Mannheim. Systém dlouhodobého turnaje byl poměrně složitý. Lillehammer, Mannheim a Berlín odehrály vždy po jednom zápasu na českých kluzištích, české týmy pak v některých případech odjely do Salzburgu ke dvojzápasu, nebo Salzburg vyrážel do Česka. Do tabulky se započítávaly všechny výsledky z těchto měření plus výsledky z extraligy staršího dorostu mezi českými týmy. A protože ne všechny týmy odehrály stejný počet zápasů, o umístění a bodovém zisku rozhodoval koeficient průměru počtu získaných bodů za zápas.

V konečném zúčtování obsadil první místo po dlouhodobé části Adler Mannheim, druhý byl Salzburg, dále pak Chomutov, Karlovy Vary, Hradec Králové a šestá Dukla Jihlava. Právě půltucet nejlepších týmů vybojoval právo účasti na závěrečném finálovém turnaji, který proběhl od čtvrtka 16. do neděle 19. února 2017 v supermoderním komplexu Akademie Red Bullu na okraji Salzburgu, která patří mezi nejmodernější sportovní akademie na světě.

AKADEMIE V SALZBURGU. Ubytovací a stravovací část Akademie Red Bullu v Salzburgu. Nalevo i napravo jsou tréninková fotbalová hřiště, za budovou dvě hokejové haly a krytá fotbalová hala s umělým povrchem (zde v sobotu probíhal navíc turnaj ve street fotbalu). K dispozici jsou zde posilovny, rozcvičovny, tělocvičny i zázemí pro regeneraci. Celý komplex vyšel na zhruba 60 milionů eur. Foto: Zdeněk Drla

Dukla Jihlava v Salzburgu

Šestice účastníků finálové části Red Bull Rookies Cupu bya rozdělena do dvou tříčlenných skupin, kde hrál každý s každým. Ve skupině A byla nasazen domácí Salzburg, Mountfield Hradec Králové a mladíci karlovarské Energie. Ve skupině B pak německý Mannheim, Dukla Jihlava a Chomutov.

Výsledky skupiny A:
Karlovy Vary - Red Bull Salzburg 2:6
Mountfield HK - Red Bull Salzburg 0:6
Karlovy Vary - Mountfield HK 2:3

Výsledky skupiny B:
Piráti Chomutov - Adler Mannheim 7:3
Dukla Jihlava – Adler Mannheim 3:6
Dukla Jihlava - Piráti Chomutov 6:3

Po odehrání základní části (zápasů ve skupinách) se týmy na prvních místech utkaly o celkové prvenství, týmy na druhých místech o třetí místo a dvojice týmů na třetích místech hrála o konečné páté místo. Výsledky ve skupině B zamotaly pořadatelům pořádně hlavy. Všechny tři týmy měli po odehrání základní skupiny po třech bodech, každý porazil každého... Z přepočtů minitabulky nakonec vyšli vítězně Piráti z Chomutova, kteří sice podlehli Dukle 3:6, ale v konečném zúčtování měli o jeden vstřelený gól více, než mladíci z Vysočiny. Ti naopak prohráli s Mannheimem, ale německý tým zase měl o jeden obdržený gól více... Duklu tak čekal souboj o konečné třetí místo s Mountfieldem.

O 5. místo:
Adler Mannheim - Karlovy Vary 5:3

O 3. místo:
Dukla Jihlava – Mountfield HK 2:3 (pp)

Finále:
Red Bull Salzburg – Piráti Chomutov 2:1 (sn)

Zápasy Dukly Jihlava:

Dukla Jihlava – Adler Mannheim 3:6 (1:4, 2:1, 0:1)
Branky: Vala (Strnad), Jindra (Filip, Najman), Kadleček
Nejlepší hráč Dukly: Lukáš Jindra

Fotogalerie ze zápasu zde.

Dukla Jihlava – Piráti Chomutov 6:3 (4:1, 2:2, 0:0)
Branky: Kadleček (Filip), Jindra (Filip), Daňhel (Veleba, Rašín), Vala (Veleba), Jindra, Vala (Kadleček, Veleba).
Nejlepší hráč Dukly: Slavomír Kadleček

Fotogalerie ze zápasu zde.

Dukla Jihlava - Mountfield HK 2:3 (pp) (0:0, 2:1, 0:1 – 0:1)
Branky: Daňhel (Slabý, Kadleček), Daňhel (Vala).
Nejlepší hráč Dukly: Daniel Šťastný

Fotogalerie ze zápasu zde.

Foto: Zdeněk Drla

Reportáž na hokejka.cz

Finálového klání v Salzburgu si všiml štáb HOKEJKA TV. Reportáž Radka Macháčka můžete shlédnout níže.

OHLASY: Trenér Štěpán Moravec po zápasu s Mannheimem

OHLASY: kapitán Slavomír Kadleček po zápasu s Chomutovem

OHLASY: Trenér Štěpán Moravec po zápasu s Mountfieldem

Autor videí: Zdeněk Drla