Musíme využít výhodu těžších zápasů z A-nadstavby, hlásí před startem play-off staršího dorostu trenér Štěpán Moravec

23.02.2017 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Historie se opakuje, jen v jiném gardu. Starší dorostenci v loňské sezoně skončili druzí v „lehčí“ B-nadstavbě a šli na třetí tým ze silnější A-nadstavby. Na Chomutov nestačili a prohráli 0:3 na zápasy. Nyní je tým trenéra Štěpána Moravce v opačné pozici. Z třetího místa v Áčku půjde na druhý tým Béčka – Slavii Praha. „Chtěli jsme být do první čtyřky v A-nadstavbě, abychom šli na soupeře, který hrál měsíc a půl lehčí zápasy ve skupině B. To byl náš cíl, který jsme splnili,“ říká kouč jihlavských starších dorostenců a sděluje i další výhodu – první dva zápasy na domácím ledě v osmifinále, které se hraje na tři výhry.

Starší dorostenci vstupovali do A-nadstavby z prvního místa, které si vybojovali výsledky v základní skupině Východ. Už před startem nadstavby bylo jasné, že celá skupina bude hodně vyrovnaná. Jihlava měla na prvním místě 63 bodů a sedmý Hradec Králové jen o pět bodů méně. Pořadí v první polovině tabulky se tak míchalo prakticky každý víkend. „Týmy šly po základní části do A-nadstavby s minimálními bodovými rozdíly. Skupina byla vyrovnaná, takže se vlak ani moc neroztrhal. Body buď přibývaly nebo se týmy obíraly navzájem,“ zmiňuje trenér Štěpán Moravec a za vyrovnané zápasy je hodně rád. Vždyť hned polovina ze šestnácti zápasů skončila rozdílem jedné branky, další dvě utkání dvougólovým rozdílem. „Byla to vyrovnaná utkání, která se hrála od první do poslední minuty. Kluci se naučí hrát do poslední minuty a to je ta nejlepší příprava,“ doplňuje trenér.

Tabulka před startem nadstavbové A-skupiny a po jejím konci


Podle něho bylo šestnáct zápasů proti osmi různým soupeřům (systém doma-venku; týmy, které se nepotkaly v základní skupině – pozn. aut.) určitě obtížnějších než základní část letošního ročníku, kterou Jihlava odehrála ve skupině Východ a vyhrála jí. „Nadstavba byla určitě těžší. Naše skupina Východ nebyla úplně nejsilnější. V nadstavbě jsme se potkávali se soupeři ze skupiny Západ a Střed kteří měli určitě kvalitu. Výborně nás to připravilo, posunulo správným směrem a teď už je jen otázka, jak to zužitkujeme v play-off,“ ohlíží se Štěpán Moravec za A-nadstavbou, ve které byla Dukla po posledním utkání nejprve na sedmé pozici, kam jí poslala porážka od Sparty 3:4. Ovšem Pražané nasadili do utkání hráče, jenž sice dal dva góly, ale který po dvou vyšších trestech neměl startovat. Zápas tak byl kontumován ve prospěch Jihlavy 5:0 a červenožlutí se rázem posunuli na třetí místo tabulky. „Chtěli jsme být do první čtyřky v A-nadstavbě, abychom šli na soupeře, který absolvoval měsíc a půl lehčí zápasy ve skupině B. To byl náš cíl, který jsme splnili. I když to bylo trošku se štěstíčkem, ale to k tomu patří,“ usmívá se kouč staršího dorostu.

Dukle se tak kontumační výhrou možná vrátila událost fair-play ze 40. kola v domácím utkání proti Karlovým Varům. Jihlavský gólman Daniel Šťastný totiž soupeři uznal branku, kterou rozhodčí odvolal pro faul útočníka Energie. Brankář Dukly upozornil sudího, že se o faul nejednalo a soupeř tak vstřelil třetí a, jak se později ukázalo, vítězný gól. „Když jsme se druhý den dozvěděli o kontumaci, tak první, co nás napadlo, byla situace s Karlovými Vary. Říkali jsme si, že nám to zkrátka bylo vráceno. Asi to k tomu patří,“ říká Štěpán Moravec o obou situacích.

Jihlavští hokejisté tak skončili na třetím místě A-nadstavby a vyzvou druhý celek B-nadstavby, Slavii Praha. Pražané tak hráli o něco lehčí zápasy s týmy, jenž hrály o udržení nebo již měly jistou záchranu. Dukla tak nyní je v přesně v opačné pozici než loni, kdy šla do osmifinále proti Chomutovu z druhého místa „Béčka“ a na soupeře, vyjma vyrovnaného prvního zápasu, nestačila. Bude to výhoda? „Doufám, že ano. Začínali jsme sezonu s cílem postupu do A-nadstavby právě z tohoto důvodu. Myslím si, že je to jedna z největších výhod, kterou prostě musíme využít. Navíc hrajeme dvakrát doma, takže jsme určitě ve výhodě a můžeme tak vstát z postele pravou nohou,“ praví s úsměvem Štěpán Moravec, který vede starší dorost s asistentem Richardem Adamem.

Videorozhovor s trenérem staršího dorostu Dukly Štěpánem Moravcem


Za těžké zápasy v A-nadstavbě je rád také gólman Daniel Šťastný, který odchytal deset utkání ze šestnácti. Zachytal si pořádně, s 295 úspěšnými zákroky je na třetím místě gólmanských statistik, přičemž první dva gólmani mají odchytáno o zápas více. „Byli jsme rádi, že jsme hráli vyšší nadstavbu s těžšími soupeři, takže nás to lépe připravilo na play-off. Střídali se nám výhra a prohry, ale to se stává asi každému týmu. Kvalitní zápasy v A-nadstavbě nás dobře připravily na play-off a snad v něm obstojíme,“ přeje si sedmnáctiletý gólman, jenž v loňské baráži A-týmu kryl záda Lukáši Sáblíkovi jako dvojka.

Poslední utkání nadstavbové skupiny proti Spartě, které se hrálo v rámci propagace mládežnického extraligového hokeje na Vysočině ve Světlé nad Sázavou, bylo speciální pro obránce Matěje Válu. Sedmnáctiletý zadák, který již odehrál dva zápasy za A-tým, totiž s hokejem na světelském stadionu začínal. „Bylo hezké se po tolika letech vrátit na domácí zimák. Strašně jsem si to užil, zápasu přihlíželo přes 250 lidí. První den nás porážka od Sparty mrzela, protože jsme byli sedmí a mohli jsme dostat nepříjemné soupeře pro play-off. Druhý den jsme se dozvěděli o kontumaci a byli jsme za ní hodně rádi,“ vybavuje si talentovaný obránce konec nadstavby.

Nyní na Duklu čeká Slavia Praha. První zápas je na programu v pátek 24. února od 15 hodin na Horáckém zimním stadionu, druhé klání se odehraje o den později také v Jihlavě od 12:15. Následně se série stěhuje do Prahy, kde se 28. února od 18 hodin odehraje třetí zápas. Poté se uvidí, osmifinále je hrané na tři vítězství. „Doufám, že vyhrajeme první dva zápasy, abychom potom mohli rozhodnout hned první zápas u nich,“ přeje si Matěj Vála. Přípravy na soupeře, kterého Dukla letos ještě nepotkala, jsou v plném proudu. „Trenér nám řekl informace, co bychom měli hrát a na co si máme dát pozor. Ukázal nám na videu, čím jsou nebezpeční. Nesmíme je podcenit s tím, že hráli spodní nadstavbu a my bychom měli být lépe připravení, protože jsme v Áčku hráli kvalitnější zápasy. Musíme se na ně připravit jako na každý zápas,“ shrnuje Daniel Šťastný a oba dva mladíci se poté usmějí v otázce jistou „pikantnost“ série, jelikož za Slavii nastupuje jejich loňský a předloňský spoluhráč David Stark. „Budeme mu hrát co nejvíce do těla a hodně mu to znepříjemníme,“ směje se Matěj Vála. Nezbývá než věřit, že Dukla znepříjemní Slavii celé osmifinále. Pokud tři zápasy nerozhodnou, čtvrtý se hraje první březnový den od 15 hodin v Edenu a případné rozhodující páté utkání je v sobotu 4. března od 12 hodin v Jihlavě. Čtvrtfinále, hrané na dva vítězné zápasy, začíná v úterý 7. března 2017.

Videorozhovor s gólmanem Danielem Šťastným a obráncem Matějem Válou

Autoři videí: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla